15 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Θανάσης Σάλτας: Η Τέχνη είναι κομμάτι της ζωής μου, ενυπάρχει στην καθημερινότητά μου και μου πυροδοτεί ποιητικές εμπνεύσεις…

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Ο βραβευμένος συγγραφέας Θανάσης Σάλτας μεγάλωσε σε μια συνοικία του Κορυδαλλού, «σ’ ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, γεμάτο αγάπη, τη δεκαετία του ’80», όπως λέει ο ίδιος.

Το 2020-2022 έγραψε το μουσικοθεατρικό έργο «Στη Σμύρνη Κάποτε», το οποίο -σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μαστοράκη και μουσική Αρετής Κοκκίνου- παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο της Ημέρας και στα πολιτιστικά φεστιβάλ της Νέας Σελεύκειας και στις Ιωνικές Γιορτές της Νέας Σμύρνης.

Έχει γράψει θέατρο για παιδιά και έχει μια πολυετή παρουσία στον χώρο της ποίησης με σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις.

Με τη συγγραφέα και σκηνοθέτη Ιωάννα Μαστοράκη, που τους συνδέει το ίδιο καλλιτεχνικό όραμα, ίδρυσαν τον Θίασο Πορεία με σκοπό να προάγουν σύγχρονα θεατρικά έργα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ψυχαγωγικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα.

Στα άμεσα μελλοντικά τους θεατρικά σχέδια είναι η παρουσίαση του κοινού θεατρικού τους έργου: «O Aλαφροΐσκιωτος μια δεισιδαιμονία της Κρήτης», του οποίου έχει προγραμματιστεί η πρεμιέρα στο Θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023.

Παράλληλα ξεκινούν την προετοιμασία και για ένα ακόμη θεατρικό έργο με τίτλο «Ηρώ ετών 17», ένα θεατρικό έργο αφιερωμένο στην ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Ηρώ Κωνσταντοπούλου.

Τον Δεκέμβριο του 2022 το catisart.gr δημοσίευσε μια χριστουγεννιάτικη ιστορία του με τίτλο «Η νύχτα των Χριστουγέννων», η οποία είχε μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό.

Ο συγγραφέας, στιχουργός και ηθοποιός Θανάσης Σάλτας μάς δίνει μια έφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μιλώντας μας για τέχνη και λογοτεχνία, για μελλοντικά σχέδια και όνειρα…

«Θεωρώ ότι η Τέχνη είναι ο μεγάλος ποταμός της ψυχής και οι τέχνες 7 μικροί παραπόταμοι που συναντιούνται στο δέλτα της ψυχής και εκβάλλουν στη θάλασσα των αισθήσεων και των συναισθημάτων», λέει.

Θανάση, πού μεγάλωσες και τι αναμνήσεις διατηρείς από την παιδική σου ηλικία;

∗Μεγάλωσα σε μια συνοικία του Κορυδαλλού, σ’ ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, γεμάτο αγάπη, τη δεκαετία του ’80. Οι γονείς μου άνθρωποι γεμάτοι καλοσύνη, μου δίδαξαν την αξία της αγάπης. Το ραδιόφωνο στο σπίτι μας σιγόπαιζε σε μια γωνιά και η μουσική συντρόφευε πάντοτε τη μέρα μας σαν να είχαμε κάθε μέρα γιορτή. Θυμάμαι, κατεβαίναμε στην ανθισμένη αυλή μας και παίζαμε όλα τα παιδιά δίπλα σε ένα μικρό σιντριβάνι, τα μεσημέρια τρέχαμε ξέγνοιαστα σε αλάνες και πλατείες, τις γιορτές και τα καλοκαίρια τα περνούσαμε στα ορεινά χωριά των γονιών μου, με τους παππούδες μας… Πόσο ζεστοί άνθρωποι, γεμάτοι καλοσύνη! Όμορφες εποχές, που με έκαναν να λατρέψω τη φύση, να αγαπήσω τους ανθρώπους, να μεστώσω, εποχές που με γέμισαν εικόνες, μυρωδιές, μουσικές και συναισθήματα…

Η συγγραφή και το θέατρο πότε και πώς μπήκαν στη ζωή σου;

∗Υπήρξα ανέκαθεν εραστής της γραφής και της ανάγνωσης. Από μικρό παιδί ξεφύλλιζα βιβλία, και διάβαζα μαγεμένος παραμύθια και κλασική λογοτεχνία. Στην εφηβική ηλικία άρχισα να ανακαλύπτω τους νεοέλληνες ποιητές της γενιάς του ’30, το βάθος και η ομορφιά της ποίησής τους με συνεπήρε και με ώθησε να τολμήσω να γράψω τους πρώτους μου στίχους. Έκτοτε, άρχισα να μελετώ πιο επισταμένα τόσο Έλληνες όσο και ξένους ποιητές και λογοτέχνες, κάθε ανάγνωσμα μου πυροδοτούσε και μια νέα έμπνευση. Μελέτησα τη μουσικότητα της ποιητικής γραφής και άρχισα να γράφω ποιήματα και στίχους τραγουδιών που πολλά από αυτά μετέπειτα μελοποιήθηκαν από Έλληνες συνθέτες. Παράλληλα,  μελέτησα την ποιητικότητα και δραματικότητα του θεατρικού λόγου μέσα από αρχαίους έλληνες συγγραφείς και αναγεννησιακούς συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας… Ασχολήθηκα με όλα σχεδόν τα είδη της λογοτεχνίας τόσο ως αναγνώστης, μελετητής αλλά και ως δημιουργός, και άρχισα να γράφω  ποίηση (ελεύθερη και έμμετρη), στιχουργική, πεζογραφία, διηγήματα, παραμύθια, θεατρικά κείμενα, μυθιστόρημα και συνεχίζω μέχρι σήμερα να μελετώ και να γράφω με την ίδια λαχτάρα, αγωνία κι αγάπη λογοτεχνικά κείμενα με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Η λογοτεχνική γραφή υπήρξε πηγαία, με το θέατρο ως παραστατική τέχνη ασχολήθηκα μετέπειτα εφόσον πρώτα παρακολούθησα μαθήματα σκηνοθεσίας κινηματογράφου και παραστατικών τεχνών,  χορού, υποκριτικής και θεατρικής σκηνοθεσίας. Μελέτησα και παρακολούθησα εκατοντάδες κινηματογραφικά και θεατρικά έργα σε βάθος και ανακάλυψα την μαγεία της ενσάρκωσης ενός έργου στη θεατρική σκηνή και έκτοτε παράλληλα με τη θεατρική γραφή μου, άρχισα να παίζω και να σκηνοθετώ συνδυάζοντας στα έργα μου θεατρικά και αισθητικά στοιχεία από διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα.

Τι ρόλο παίζει στην καθημερινότητά σου η τέχνη;

∗Η Τέχνη είναι κομμάτι της ζωής μου, ενυπάρχει στην καθημερινότητά μου και μου πυροδοτεί ποιητικές εμπνεύσεις… Μελετώ καθημερινά λογοτεχνικά βιβλία, η μουσική συντροφεύει τη μοναχικότητά μου και ενεργοποιεί τη στιχουργική μου τέχνη. Παράλληλα διαβάζω και παρακολουθώ θεατρικά έργα, συμμετέχω σε θεατρικές και χορευτικές πρόβες και ξεφυλλίζω λευκώματα με πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά έργα από διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα. Για εμένα προσωπικά κάθε μορφή τέχνης αποτελεί κι ένα άλλο ερέθισμα, τα έργα, μου πυροδοτούν συνεχείς συναισθηματικές εκρήξεις. Με τη ζωγραφική μαγεύομαι, δημιουργώ ποιήματα από τα χρώματα και τη γοητεία της σύνθεσης, με τη μουσική ανακαλύπτω το μέτρο και ταξιδεύω στα άστρα της φαντασίας, με τον σωματικό χορό ανακαλύπτω τη μαγεία της πλαστικότητας της κίνησης, με τη γλυπτική ανακαλύπτω τους αρχέγονους νόμους της φύσης, μια δύναμη της πλαστικότητας η οποία αναδεικνύει την πνευματικότητα της ύλης και με το θέατρο εμβαθύνω στα αιώνια και αναπάντητα Γιατί; του ανθρώπου…

Θεωρώ ότι η Τέχνη είναι ο μεγάλος ποταμός της ψυχής και οι τέχνες 7 μικροί παραπόταμοι που συναντιούνται στο δέλτα της ψυχής και εκβάλλουν στη θάλασσα των αισθήσεων και των συναισθημάτων. Ο κάθε δημιουργός λειτουργεί ως ένας μικρός θεός, εκφράζεται με ένα δικό του μοναδικό τρόπο και μας συμπαρασύρει σε ένα δικό του ψυχοπνευματικό και αισθητικό σύμπαν. Οι καλλιτέχνες μας καταθέτουν τα έργα της ψυχής τους, με σκοπό να αγγίξουν και τη δική μας ψυχή. Η ζύμωση των έργων τους μέσα μας, γίνεται από την πρώτη φευγαλέα ματιά έως το τελικό ενδοσκοπικό κοίταγμα των έργων…

Ποια διαδικασία ακολουθείς για να γράψεις;

∗Για να γραφτεί ένα λογοτεχνικό έργο χρειάζεται ενδελεχής έρευνα στη θεματολογία, βαθιά μελέτη στην τεχνική της γραφής και συνειδητή επιλογή του είδους και του ύφους γραφής. Θα πρέπει να γνωρίζει ο λογοτέχνης τι γράφει, γιατί το γράφει και πώς το γράφει. Με τη βασική προϋπόθεση του γνώθι γραφής σαυτόν, τα αναγκαία εργαλεία που χρησιμοποιεί ο λογοτέχνης είναι: μελέτη, πειραματισμός, λεξιθεσία,  λεξιπλασία, γλωσσικός πλούτος, δραματουργικός ιστός, φαντασία, συναίσθημα, μήνυμα, ρυθμός, αλήθεια, ελευθερία, ψυχή. Με βάση αυτές τις αρχές πορεύομαι στη συγγραφή ενός έργου μου είτε αυτό είναι πεζογραφικό, είτε ποιητικό, είτε στιχουργικό, είτε θεατρικό έχοντας ως απώτερο σκοπό πάντα να καταγράφω την αλήθεια της ψυχής μου και να μεταγγίζω δονήσεις, λογισμούς και συναισθήματα…

Ποια βιβλία αποτέλεσαν τους οδηγούς για την ενασχόλησή σου με τη λογοτεχνία;

∗Διαβάζω πολύ και παρακολουθώ όλες τις μορφές τέχνης. Κάθε καλλιτέχνης έχει ένα δικό του σύμπαν το οποίο καλείσαι να ανακαλύψεις και μπορεί να σου δώσει ένα ερέθισμα για να ξεκλειδώσεις ολόκληρους κόσμους… Δεν ξέρω κατά πόσο έχω επηρεαστεί από κάποιον συγκεκριμένο συγγραφέα ή ποιητή. Μελετώ την αρχαία ελληνική γραμματεία, το αρχαίο ελληνικό θέατρο και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Επίσης μελετώ βυζαντινή λογοτεχνία, ιερατικά κείμενα και αναγεννησιακά ιπποτικά μυθιστορήματα. Λατρεύω τους Έλληνες ποιητές του μεσοπολέμου και τη λογοτεχνική γενιά του ’30, αγαπημένοι μου ποιητές είναι ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Γιώργος Σαραντάρης, ο Νίκος Καββαδίας, η Λένα Παππά και αγαπημένοι μου Έλληνες συγγραφείς ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Στρατής Μυριβήλης και ο Μ. Καραγάτσης. Από την παγκόσμια λογοτεχνία αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι ο Μιγκέλ Θερβάντες, ο Μαρσέλ Προυστ, ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ο Ουμπέρτο Έκο και ο Γιοστέιν Γκάαρντερ. Ενώ από θεατρικούς συγγραφείς λατρεύω τους αρχαίους κλασσικούς (Ευριπίδη, Αισχύλο, Σοφοκλή) και από το παγκόσμιο θέατρο τους   Μολιέρο,  Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Αντόν Τσέχοφ και Τένεσι Ουίλιαμς.

Ποια άλλα καλλιτεχνικά ρεύματα έχουν επηρεάσει τη λογοτεχνική, στιχουργική σου γραφή και τη σκηνοθετική σου ματιά;

∗Πολλοί λένε ότι η γραφή μου χαρακτηρίζεται από έντονες εικόνες και αυτό πιθανόν να συμβαίνει διότι λατρεύω και μελετώ τη ζωγραφική και τον κινηματογράφο. Οι αναγεννησιακοί πίνακες, το κίνημα του υπερρεαλισμού, τα φιλμ νουάρ, το κίνημα του νεορεαλισμού στον Ιταλικό κινηματογράφο και της Nouvelle Vague στον Γαλλικό κινηματογράφο έχουν επηρεάσει τη λογοτεχνική γραφή και τη σκηνοθετική ματιά μου. Επίσης, η ενασχόλησή μου με τη μελέτη της συναισθηματικής νοημοσύνης έχει ενδώσει στη γραφή μου μια βαθύτερη συναισθηματική δύναμη. Παράλληλα, ως ποιητής-στιχουργός συχνά εμπνέομαι από τη μουσική και γράφω ποιήματα και στίχους τραγουδιών. Αναζητώ την έμπνευση στις μουσικές ρομαντικών κλασικών συνθετών (Μπαχ, Λιστ, Σοπέν), στις εθνικές μουσικές του κόσμου (jazz, Blues,  latin, fados, tangos, africaans), στα σύγχρονα ευρωπαϊκά βαλς, στα μελωδικά κινηματογραφικά soundtracks, στη διεθνή ροκ μουσική (Doors, Pink Floyd, Led Zeppelin, Cure, Nick Cave), αλλά και στη βυζαντινή, δημοτική και λαϊκή μας μουσική παράδοση. Επίσης, μελετώ τη ρυθμολογία των σύγχρονων ελληνικών τραγουδιών (από το σμυρναίικο και ρεμπέτικο μέχρι το νεότερο έντεχνο τραγούδι) και τη λόγια μουσική μας και συνεργάζομαι με Έλληνες συνθέτες για τη μελοποίηση ποιημάτων μου.

Ποια ήταν τα παραμύθια που ως παιδί αγάπησες;

∗Από μικρός αγαπούσα να διαβάζω ιστορίες και παραμύθια. Οι παππούδες μου αφηγούνταν τους λαϊκούς θρύλους της ελληνικής παράδοσης και τα τοπικά λαϊκά παραμύθια, ενώ στο δημοτικό λάτρεψα τους αρχαίους μύθους του Αισώπου. Παράλληλα ως παιδί διάβαζα εικονογραφημένα παραμύθια των αδερφών Γκρημ και του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ενώ στην κρατική τηλεόραση παρακολουθούσα κινέζικα παραμύθια και κινούμενα σχέδια με ήρωες του Ουόλτ Ντίσνεϊ. Το αγαπημένο μου παραμύθι σαν παιδί υπήρξε: «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον», της Σέλμα Λάγκερλεφ.  Μέσα από τους ήρωες των παραμυθιών ανακάλυπτα τον κόσμο αλλά και τον ίδιο τον εαυτό μου. Με τα χρόνια συνειδητοποίησα ότι τα παραμύθια κρύβουν μια αληθινή ποίηση, μας φέρνουν σε επαφή με τον βαθύτερο γλωσσικό μας πλούτο, μας βοηθούν να καλλιεργήσουμε τη φαντασία μας και να χτίσουμε το συναισθηματικό μας υπόβαθρο. Μεγαλώνοντας  συνειδητοποίησα ότι έχω μια έμφυτη τάση να εκφράζομαι μέσα από ποιητικούς συμβολισμούς και ποιητικές ιστορίες. Άρχισα να γράφω ποιητικές ιστορίες που άλλοτε μεταπλάθονταν σε ευαίσθητα ποιήματα και άλλοτε σε αλληγορικά παραμύθια. Με τα χρόνια παρατήρησα ότι  όσο περισσότερο ωρίμαζε η λογοτεχνική γραφή μου, τόσο περισσότερο και επέστρεφε στην πρότερη ποιητική αφαίρεση των παραμυθιών που αγαπούσα από μικρός. Συνειδητοποίησα ότι η παιδική λογοτεχνία βάζει τα θεμέλια, φυτεύει τις λογοτεχνικές ρίζες του κάθε ποιητή και συγγραφέα.

Τι μηνύματα θα ήθελες να περάσεις με τα έργα σου στα παιδιά;

∗Τα παιδιά είναι το αύριο του κόσμου, έχουμε υποχρέωση απέναντί τους, με τα λογοτεχνικά έργα μας να θεμελιώνουμε τη φαντασία τους, να δυναμώνουμε τον ψυχισμό τους και να αναπτύσσουμε τον συναισθηματικό και γλωσσικό τους πλούτο. Να τους αναδείξουμε τη μαγεία της γλώσσας μας και να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιό τους, να τους καλλιεργούμε  ήθος, καλαισθησία, θετικά συναισθήματα για τη ζωή, την αγάπη, την καλοσύνη, την ευγενή άμιλλα,  το ευ αγωνίζεσθαι, το συμπράττειν, στέρεες συναισθηματικές βάσεις και υψηλές αισθητικές και ηθικές αξίες για να μπορέσουν αύριο να χτίσουν μια καλύτερη κοινωνία…

Από τη μέχρι τώρα πείρα σου πώς θα χαρακτήριζες το ελληνικό παιδικό κοινό;

∗Η αγάπη μου για την παιδική λογοτεχνία και το θέατρο για παιδιά, είναι μεγάλη. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη ευθύνη να παρουσιάζεις θεατρικά έργα στα παιδιά γιατί έχεις το χρέος να καλλιεργήσεις ήθος και καλαισθησία, τα έργα που απευθύνονται σε παιδιά οφείλουν να ξεκλειδώνουν τη φαντασία τους και να καλλιεργούν όμορφους συναισθηματικούς κόσμους. Το παιδικό κοινό στην Ελλάδα είναι απαιτητικό, οι γονείς αναζητούν ποιοτικά έργα για τα παιδιά τους, και τα ίδια τα παιδιά με την καθαρή και αθώα ματιά τους αντιδρούν στα ερεθίσματα που τους δίνουμε. Προσωπικά, έχω γράψει δύο παραμύθια, τα οποία έγιναν θεατρικές παραστάσεις. «Το περιβόλι της Χαράς και της Λύπης», ένα βραβευμένο παραμύθι, βασισμένο στη συναισθηματική νοημοσύνη (το οποίο κυκλοφορεί ως βιβλίο από το 2013 από τις εκδόσεις Cambia) και αφού εντάχθηκε στις δράσεις του Βιωματικού Σχολείου, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, παρουσιάστηκε σε όλα τα σχολεία. Το παραμύθι μελοποίησε η συνθέτρια Χρυσάνθη Οικονομάκη. Τη μεταφορά του στο θέατρο σκηνοθέτησε η Ιωάννα Μαστοράκη, και το παραμύθι παίχτηκε ως θεατρικό έργο με επιτυχία στο Θέατρο Παραμυθίας και στο Θέατρο της Ημέρας. Συνεχίζουμε να το παρουσιάζουμε έως σήμερα σε όλα τα σχολεία και στη Galerie Δημιουργών στη νέα Κηφισιά. Το παραμύθι αυτό συμπληρώνει επί 10 συνεχή χρόνια επιτυχία όπου και να παρουσιάζεται. Επίσης, το 2017 παρουσιάσαμε στο Θέατρο Σταθμός, το οικολογικό παραμύθι «Δόνα Γη και Δον Αστέρης», σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μαστοράκη και μουσική Πηγής Λυκούδη. Ένα επίσης, επιτυχημένο παραμύθι-θεατρικό έργο που ακόμη και σήμερα παρουσιάζουμε στα σχολεία. Η εμπειρία μου από τα δύο αυτά υπέροχα παραμύθια που έγιναν θεατρικά έργα, μου έδειξε ότι το παιδικό κοινό, αναζητά λογοτεχνικά παραμύθια με όμορφη γλώσσα, με στέρεα νοήματα, με όμορφες συναισθηματικές ιστορίες που συγκινούν και ξεκλειδώνουν τη φαντασία των μικρών αναγνωστών. Στη θεατρική παράσταση, το παιδικό κοινό αναζητά μια ονειρική σκηνοθεσία, με συμβολικά χρώματα, με όμορφη πρωτότυπη μουσική αλλά και με έντονη ενέργεια, με βιωματική δράση, με συμμετοχή, με διάδραση των μικρών θεατών στο έργο και με μια μαγική αφήγηση που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε ονειρικούς κόσμους. Τα παιδιά αναζητούν τη φαντασία, την έκπληξη, τη συμμετοχή τους, την ομορφιά και την αλήθεια σε ένα έργο και εμείς ως δημιουργοί έχουμε την ευθύνη και το χρέος να τους τα χαρίσουμε απλόχερα!

Στο θέατρο ενηλίκων έχεις γράψει και σκηνοθετήσει υπέροχα θεατρικά έργα που διακρίνονται για την ποιότητά τους. Θα ήθελες να μας κάνεις μια μικρή αναδρομή στα θεατρικά έργα σου;

∗Η ενασχόλησή μου με τη θεατρική γραφή και τη σκηνοθεσία συμπληρώνει περίπου 20 έτη. Το πρώτο έργο που σκηνοθέτησα είναι οι «Πέρσες» του Αισχύλου και εν συνεχεία έγραψα και σκηνοθέτησα το θεατρικό έργο «Υδρογονία», όπου όλα τα αρχαία στοιχεία για το νερό ενυπάρχουν ως ήρωες στο θεατρικό έργο. Ακολούθησαν και άλλα θεατρικά έργα όπως: «Συνέβη κάποτε», «Ταξίδι των Αισθήσεων και των Τεχνών», «Ποτοποιειόν: η Ποίηση», «Σαν όνειρο στο κύμα» και άλλα που παρουσιάστηκαν σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας.

Το 2015 έγραψα και σκηνοθέτησα το μουσικοθεατρικό έργο: «Τα Πάθη της Αγάπης», σε μουσική Πηγής Λυκούδη, το οποίο παίχτηκε όλη τη χειμερινή σεζόν με μεγάλη επιτυχία στη Galerie Δημιουργών. Πρόκειται για ένα αλληγορικό θεατρικό έργο για την Αγάπη, η οποία ενανθρωπίζεται και ακολουθεί το μαρτυρικό της δρόμο στη γη. Το έργο αυτό αποτέλεσε σταθμό στη θεατρική μου πορεία διότι μεταφράστηκε στα Τούρκικα από την Τούρκα μεταφράστρια Σεμπνέμ Σεμπί Αρσλάν και παρουσιάστηκε και βραβεύτηκε στο εξωτερικό στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Σμύρνης 2015, στην Τουρκία, στην πόλη της Σμύρνης, στο ιστορικό θέατρο Bademler. Από το θεατρικό αυτό έργο προέκυψε και ένα υπέροχο cd με τα 13 τραγούδια του έργου που κυκλοφορεί από την FM Records.                                             Το 2018 -2019, σκηνοθέτησα το βραβευμένο θεατρικό έργο της Ιωάννας Μαστοράκη «Βλέπε και Φεύγα», στο Θέατρο Παραμυθίας και στο Θέατρο της Ημέρας. Το έργο διαδραματίζεται στα Βούρλα Δραπετσώνας το 1929 και είναι μια ηθογραφία βασισμένη σε αληθινά στοιχεία και γεγονότα με θέμα τις συνθήκες διαβίωσης και τον ψυχισμό των ιερόδουλων στα κρατικά πορνεία των Βούρλων Δραπετσώνας.

Το 2020-2022 έγραψα το μουσικοθεατρικό έργο «Στη Σμύρνη Κάποτε», σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μαστοράκη και μουσική Αρετής Κοκκίνου το οποίο παρουσιάσαμε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο της Ημέρας και στα πολιτιστικά φεστιβάλ της Νέας Σελεύκειας και στις Ιωνικές Γιορτές της Νέας Σμύρνης. Πρόκειται για ένα μουσικοθεατρικό έργο με 16 πρωτότυπα τραγούδια. Το έργο αποτελεί έναν πολιτισμικό ύμνο στην πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικη Σμύρνη, με λαογραφικές αναφορές στις βασικές συνοικίες όλων των εθνοτήτων (Ελλήνων, Αρμενίων, Τούρκων, Εβραίων, Ευρωπαίων λεβαντίνων) που συνυπήρχαν ως το 1922. Στο έργο ζωντανεύουν όλοι οι πολιτισμοί και όλη η ιστορία της Σμύρνης. Από τις ξέγνοιαστες κοσμοπολίτικες βεγγέρες και τις βόλτες στην Προκυμαία, μέχρι τις συγκλονιστικές ημέρες του μικρασιατικού πολέμου και της καταστροφής της Σμύρνης. Ένα βαθιά οικουμενικό και αντιπολεμικό έργο, με συγκινητικές σκηνές και υπέροχα πρωτότυπα τραγούδια. Από το θεατρικό έργο αυτό προέκυψε και ένα υπέροχο cd με 16 τραγούδια και δύο θεατρικές απαγγελίες που κυκλοφορεί από την FM Records.

Επίσης, τo 2018 με την Ιωάννα Μαστοράκη συγγράψαμε το θεατρικό έργο: «O Aλαφροΐσκιωτος μια δεισιδαιμονία της Κρήτης», το οποίο παρουσιάσαμε το 2020 στο πλαίσιο του πανελλήνιου συμποσίου ποίησης και πεζογραφίας με θέμα: «Ο Ερωτόκριτος στη λογοτεχνία και στην τέχνη-Ο πολιτισμός της Κρήτης» που διοργάνωσε ο πολιτιστικός φορέας Ιδεόπνοον και οι Πνοές Λόγου και Τέχνης με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Μίλησέ μας για την εξαιρετική συνεργασία σας με τη συγγραφέα-σκηνοθέτη Ιωάννα Μαστοράκη και τα μελλοντικά θεατρικά σας σχέδια.

∗Με τη συγγραφέα, σκηνοθέτη Ιωάννα Μαστοράκη μας συνδέει το ίδιο καλλιτεχνικό όραμα, ιδρύσαμε μαζί τον Θίασο Πορεία με σκοπό να προάγουμε σύγχρονα θεατρικά έργα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ψυχαγωγικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα. Οι παραστάσεις και τα καλλιτεχνικά δρώμενά μας, χαρακτηρίζονται από την υψηλή καλλιτεχνική αισθητική, την ποιότητα και την αμεσότητα στον θεατή. Εστιάζουμε σε πρωτότυπα έργα μας, που χαρακτηρίζονται για την υψηλή λογοτεχνική και συναισθηματική τους αξία και χαρακτηρίζονται από τα διαχρονικά ανθρωποκεντρικά νοήματά τους. Έχουμε βραβευτεί για τα έργα μας και έχουμε αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές για τις θεατρικές παραστάσεις μας από κριτικό παραστάσεων της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών – Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν και Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου – Χορού, ενώ το 2019 βραβευτήκαμε στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού Θεάτρου.

Επιγραμματικά, τα θεατρικά έργα που έχουμε παρουσιάσει και για τα οποία έχουμε βραβευτεί  πρόσφατα είναι:

«Βλέπε και Φεύγα», θεατρικό έργο της Ιωάννας Μαστοράκη σε σκηνοθεσία Θανάση Σάλτα

«Στη Σμύρνη κάποτε», μουσικοθεατρικό έργο του Θανάση Σάλτα, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μαστοράκη και μουσική Αρετής Κοκκίνου.

Ενώ στο παιδαγωγικό θέατρο για παιδιά έχουμε παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία μαζί:

«Το περιβόλι της Χαράς και της Λύπης» του Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μαστοράκη και μουσική Χρυσάνθης Οικονομάκη.

«Η Δόνα Γη και ο Δον Αστέρης» του Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μαστοράκη και μουσική Πηγής Λυκούδη.

Στα άμεσα μελλοντικά μας θεατρικά σχέδια είναι η παρουσίαση του κοινού θεατρικού μας έργου: «O Aλαφροΐσκιωτος μια δεισιδαιμονία της Κρήτης», του οποίου έχει προγραμματιστεί η πρεμιέρα στο Θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023. Στο έργο πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Χρήστος Γεωργίου, Ιωάννα Μαστοράκη, Θανάσης Σάλτας, Σάρα Τερζή.

Παράλληλα ξεκινάμε την προετοιμασία και για ένα ακόμη θεατρικό έργο με τίτλο:

«Ηρώ ετών 17», ένα θεατρικό έργο αφιερωμένο στην ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Ηρώ Κωνσταντοπούλου, σε κείμενα Θανάση Σάλτα και σκηνοθεσία Ιωάννας Μαστοράκη.

Έχεις μια πολυετή παρουσία στον χώρο της ποίησης με σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις. Ξεχωρίζεις περισσότερο κάποιες από τις ποιητικές σου συλλογές;

∗Η ενασχόλησή μου με την ποίηση είναι αέναη και συνεχής. Κυκλοφορούν ποιήματά μου σε περισσότερες από 20 ποιητικές συλλογές και έχω λάβει τιμητικές διακρίσεις σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κάθε ποίημά μου είναι και μια καταγραφή της ψυχής μου. Είναι σημεία στον χάρτη του κόσμου μου. Αγαπώ πολλά ποιήματά μου και θα αδικήσω τον ίδιο μου τον εαυτό εάν ξεχωρίσω κάποιο σε σχέση με ένα άλλο. Ωστόσο θα ήθελα να σταθώ ως μνεία στην ποιητική συλλογή μου «Φωνές στον Ελικώνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Cambia. Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή που συνδυάζει τη συνομιλία τριών τεχνών, της ποίησης, της ζωγραφικής και της μουσικής. Επί μια δεκαετία συνεργάστηκα με Έλληνες εικαστικούς (ζωγράφους, γλύπτες, χαράκτες) οι περισσότεροι εξ αυτών υπήρξαν μαθητές του Μόραλη και έγραψα ποιήματα για να συνομιλήσω με  τα εικαστικά τους έργα τα οποία συνεκθέσαμε (έργα και ποιήματα) στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά επί σειρά ετών. Προέκυψαν περίπου 600 ποιήματα για εικαστικά έργα… Στην ποιητική συλλογή «Φωνές στον Ελικώνα»,  έχουν εκδοθεί σε μια πολυτελή έκδοση 44 ποιήματα με φωτογραφίες των εικαστικών έργων και συνοδεύεται από cd όπου έχουν μελοποιηθεί και τα 44 ποιήματά μου τα οποία απαγγέλλω με τη συνοδεία του πιάνου της συνθέτριας Χρυσάνθης Οικονομάκη. Θεωρώ ότι είναι μια μοναδική ποιητική συλλογή για τα ελληνικά χρονικά. H ποιητική μου συλλογή Φωνές στον Ελικώνα έχει μεταφραστεί και στα Αγγλικά και κυκλοφορεί και στο εξωτερικό με τον τίτλο Helicon’s Voices!

Επίσης, σημαντική ποιητική συλλογή μου θεωρώ την υπό έκδοση ποιητική συλλογή μου «Θερμοπύλεια» όπου επίσης έχει μεταφραστεί και στα Αγγλικά και παρουσιάζει με σύγχρονο ποιητικό τρόπο όλα τα γεγονότα της ιστορικής μάχης των Θερμοπυλών.

Στον τομέα της πεζογραφίας έχουν διακριθεί πολλά σου διηγήματα, μπορείς να μας αναφέρεις κάποια ενδεικτικά;

∗Η πρώτη μου πανελλήνια βράβευση υπήρξε το 1994 από το πολιτιστικό Καφενείο των Ιδεών για το διήγημά μου «Ικαρία». Έκτοτε, ακολούθησαν πολλές διακρίσεις για διηγήματά μου όπως Α’ πανελλήνιο βραβείο για το διήγημά μου «Ο ταχυδρόμος της Κερύνειας» από το έγκριτο περιοδικό Ιδεόπνοον, την Κυπριακή Πρεσβεία και το λογοτεχνικό περιοδικό του απόδημου ελληνισμού της Μελβούρνης της Αυστραλίας. Επίσης, το διήγημά μου «Η αγάπη από το Άαχεν στο Αιγαίο» βραβεύτηκε από την Ομάδα Φίλων Ελληνικού Πολιτισμού Στουτγκάρδης. Το διήγημά μου «Καφενείον ο Νόστος», τιμήθηκε από την Κυπριακή Πρεσβεία και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κύπρου. Επίσης, το διήγημά μου «Η νεράιδα του καταρράκτη και των κερασιών» έχει τιμηθεί από τον πολιτιστικό σύλλογο Βιβλιόφιλοι της Έδεσσας. Πολλά ακόμα διηγήματά μου κυκλοφορούν σε συλλογές διηγημάτων από τις Πνοές Λόγου και Τέχνης, ενδεικτικά σας αναφέρω τα εξής διηγήματά μου: «Το μυστήριο της Πανσιόν Petit Amour», «Ολονυχτία», «Η γλαυξ των Αθηνών», «Αλέξανδρος», «Ο φάρος του Κάβο Μαλιά» κ.α.

Την ποίησή σου έχουν μελοποιήσει πολλοί Έλληνες συνθέτες και τους στίχους σου έχουν ερμηνεύσει πολλοί τραγουδιστές. Θα ήθελες να μας μιλήσεις για τη δισκογραφία σου ως στιχουργός;

∗Νιώθω ευτυχής που πολλά ποιήματά μου μελοποιήθηκαν από σημαντικούς Έλληνες συνθέτες. Η τελευταία μου συνεργασία είναι η μελοποίηση δύο ποιημάτων μου από τον σημαντικό συνθέτη Λίνο Κόκοτο, τα οποία ερμηνεύει ο εξαιρετικός τραγουδιστής Νίκος Ανδρουλάκης. Τα τραγούδια φέρουν τους τίτλους: «Κόρη του πρωινού» και «Άδειο σακάκι» και θα κυκλοφορήσουν εντός του έτους. Στην επίσημη δισκογραφία μου κυκλοφορούν μέσω της FM Records 4 cd-album που αριθμούν συνολικά 48 τραγούδια μου. Νιώθω ευγνώμων που η FM Records έχει αγκαλιάσει με σεβασμό και αγάπη τα μελοποιημένα ποιήματά μου και τους στίχους από τα τραγούδια μου. Σας αναφέρω τα 4 cd-album:

1o CD «Ανάμεσα στο Φως και στη Βροχή» στίχοι Θανάσης Σάλτας – μουσική Γιώργος Παπαδόπουλος. Πρόκειται για ένα συνθετικό-στιχουργικό έργο αποτελούμενο από 8 τραγούδια όπου η μουσική και ο στίχος δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Και τα 8 τραγούδια του album: «Χρώματα», «Κόρη του Μαγιού», «Ανάμεσα στο Φως και στη Bροχή», «Στην αγκαλιά σου», «Χορός στον καθρέπτη», «Φονικό», «Όλα Άνεμος», «Αναγέννεσις» έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς τραγουδιού. Τα 7  τραγούδια ερμηνεύει ο Παναγιώτης Αντέλλης ενώ το τελευταίο τραγούδι «Αναγέννεσις» ερμηνεύει η Χαρά Σκουλαρίκου.

2o CD «Τα Πάθη της Αγάπης» στίχοι Θανάσης Σάλτας – μουσική Πηγή Λυκούδη. Πρόκειται για έναν θεματικό κύκλο από 13 τραγούδια προερχόμενα από το ομώνυμο θεατρικό έργο μου. Το cd ξεδιπλώνει μουσικοποιητικά την ατμόσφαιρα όλης της παράστασης. Για το έργο αυτό μας αποδόθηκε τιμητική διάκριση στην Τουρκία, στην πόλη της Σμύρνης για την προσφορά μας στον πολιτισμό. Τα υπέροχα μελοποιημένα τραγούδια ερμήνευσαν οι τραγουδιστές: Νίκος Καρακαλπάκης («Γέννηση», «Ανασαιμιά μου», «Το Γιατρικό», «Φέγγος και Άλως της Ψυχής», «Νανούρισμα»), Δημήτρης Ερατεινός («Σε πήρε κάποτε ο Βοριάς», «Μαργαρίτες Μαδάς»), Γεωργία Αγγέλου («Όταν γυρνώ στο σπίτι μου», «Μου χάρισες τριαντάφυλλα») Ντουέτο Νίκος Καρακαλπάκης-Δημήτρης Ερατεινός («Φύλλο-Φύλλο», «Μάχες της Αγάπης», «Ήλιε μου βασίλεψες»). Στην απαγγελία του «Μονόλογος («Είπες θα έλθεις)» συμμετείχε η μοναδική ηθοποιός Ελένη Ερήμου.

3ο CD «Ιστορίες Tango» στίχοι Θανάσης Σάλτας –μουσική/ερμηνεία: Τατιάνα Μανωλίδου. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη γλυκιά μελαγχολία του Tango, ένα ταξίδι στις μουσικές του κόσμου από την Αργεντινή μέχρι την Κρήτη,  με τη συμμετοχή του κλασικού σχήματος Trio Sentimento… Ιστορίες Τάνγκο, 8 τραγούδια που αφηγούνται 8 μικρές ερωτικές ιστορίες ζευγαριών σε πόλεις με τη δική τους μουσική ιστορία. Οι τίτλοι των 8 τραγουδιών είναι: «Κρητικό τάνγκο», «Αερικό», «Λωτός-Λεμονανθός», «Απ’ την ξεγνοιασιά στη λύπη», «Νύχτες της Μόσχας», «Εγώ έχω εσένα (Βαλσάκι)», «Έρημος», «Σταυρωμένοι εραστές».

4ο CD «Στη Σμύρνη κάποτε» στίχοι Θανάσης Σάλτας – μουσική Αρετή Κοκκίνου. Πρόκειται για κύκλο 16 πρωτότυπων τραγουδιών και δύο θεατρικών απαγγελιών προερχόμενα από το ομώνυμο θεατρικό έργο μου, το οποίο αποτελεί έναν πολιτισμικό ύμνο στην πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικη Σμύρνη. Για το έργο πραγματοποιήθηκε ενδελεχής μελέτη στη ρυθμολογία των σμυρνέϊκων τραγουδιών. Τα 8 τραγούδια του album ερμήνευσε ο Ισίδωρος Πάτερος («Βερέμιασε η καρδούλα μου», «Γιασμίν», «Καϊξής», «Βόλτα στην Μπέλα Βίστα», «Ο κλέφτης της χανούμισσας», «Άγιος Αργιλές», «Η Σμύρνη καίγεται», «Οι Άγιοι της Σμύρνης») και τα άλλα 8 τραγούδια του album ερμήνευσε η Θέλμα Καραγιάννη («Νυφούλα», «Γκιουζέλ Χανούμ», «Αρμένισσα», «Τακουνάκια», «Καραβάν», «Γιαρέμ γιαρέμ», «Μάνες (Ρωμιές και Τούρκες)», «Ρωμιοσύνη-Προσφυγιά»). Ενώ τις δύο θεατρικές απαγγελίες ερμηνεύει η ηθοποιός-σκηνοθέτις του ομώνυμου θεατρικού έργου Ιωάννα Μαστοράκη («Στις γειτονιές της Σμύρνης», «Αποκάλυψη της Σμύρνης»).

Επίσης, στην FM Records κυκλοφορεί το single «Αλαφροϊσκιωτος» τραγούδι εμπνευσμένο από το ομώνυμο θεατρικό έργο όπου συγγράψαμε μαζί με την Ιωάννα Μαστοράκη «Αλαφροΐσκιωτος, μια δεισιδαιμονία της Κρήτης». Στο τραγούδι έγραψα τους στίχους και τη μουσική συνέθεσε η Αρετή Κοκκίνου. Το τραγούδι ερμηνεύει η Θέλμα Καραγιάννη και συμμετέχει με την κρητική λύρα του ο Όθωνας Μπικάκης.

Επίσης, κυκλοφορούν τρία ακόμη δισκογραφικά μου album στο Spotify μέσω του CD Baby. Πρόκειται για το μελοποιημένο μου παραμύθι «Το περιβόλι της Χαράς και της Λύπης» σε μουσική Χρυσάνθης Οικονομάκη. Το παραμύθι αφηγείται η αείμνηστη ηθοποιός Κωνσταντίνα Σαββίβου ενώ τα 4 τραγούδια του παραμυθιού («Το τραγούδι της Χαράς», «Το Τραγούδι της Λύπης», «Το τραγούδι του Χρόνου», «Το τραγούδι της Ζωής») ερμηνεύει η συνθέτρια. Επίσης, κυκλοφορούν δύο album μου μελοποιημένης ποίησης με τίτλο: Helicon’s Voices I, Helicon’s Voices II, όπου πρόκειται για 44 μελοποιημένα ποιήματά μου, 42 μελοποιημένα από τη συνθέτρια Χρυσάνθη Οικονομάκη και δύο ποιήματά μου μελοποιημένα από τον βραβευμένο σολίστα πιάνου και συνθέτη Στάθη Χωματσά. Τέλος, ένα ακόμη τραγούδι με τίτλο «Της ψυχής το χρυσάφι» σε στίχους μου συμμετέχει στο δίσκο Παράθυρο με Θέα του συνθέτη Μηνά Μπόγρη, το οποίο ερμηνεύουν ως ντουέτο ο Σπύρος Κλείσσας και η Τατιάνα Μανωλίδου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Παράλληλα, νέα μελοποιημένα τραγούδια μου θα δουν το φως της δημοσιότητας στο εγγύς μέλλον από συνεργασίες που έχουν προκύψει με συνθέτες όπως: ο Δημήτρης Κάσσαρης ( «Περσεφόνη», «Μπαλαρίνα-ψυχή», «Σεβιλιάνα», «Ποδηλάτισσα Μποέμ εποχών»), ο Δημήτρης Μίχας (13 νέα τραγούδια με ερμηνευτές τον Δημήτρη Κανέλλο, τη Νατάσα Μωυσόγλου και την Άννα Καραγεωργιάδου),  και ο Σπύρος Λευκοφρύδης (ολοκληρωμένη σειρά τραγουδιών με την ερμηνεία της Μαρίνας Βολουδάκη). Τέλος, στα άμεσα σχέδια μου είναι να κυκλοφορήσουν και τα τραγούδια του παιδικού θεατρικού μου έργου Δόνα Γη και Δον Αστέρης σε μουσική Πηγής Λυκούδη.

Ολοκληρώνοντας αυτήν την όμορφη συνέντευξή μας, θα θέλαμε να μας πεις ποια είναι η σχέση σου με τη φύση και τα ζώα;

∗Λατρεύω το μεγαλείο της φύσης και αγαπώ καθετί αγνό και καθάριο… Για μένα η ομορφιά του κόσμου αποτυπώνεται σε ένα ανθισμένο λουλούδι, σε ένα παιδικό χαμόγελο και στα αθώα μάτια ενός μικρού ζώου…

Σ’ ευχαριστώ πολύ Θανάση.

∗Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

Δισκογραφία σε ποίηση/στίχους Θανάση Σάλτα

Ακούστε το album Τα Πάθη της Αγάπης

https://www.youtube.com/playlist?list=PLUqS-WnewnV11JozbEGru0Pkb8aK3pf61

Ακούστε το album Ιστορίες Tango

https://www.youtube.com/watch?v=JGcMYkNlfOg

Ακούστε το album Στη Σμύρνη κάποτε

https://www.youtube.com/watch?v=3bWv4lIXc4Q

Ακούστε το τραγούδι Αλαφροΐσκιωτος

https://www.youtube.com/watch?v=_49kSnA_jIc

Ακούστε το τραγούδι Ανάμεσα στο Φως και στη Βροχή

https://www.youtube.com/watch?v=ZceOB1FwgNc

Ακούστε το τραγούδι Χρώματα

https://www.youtube.com/watch?v=FCcpjl4vhz4

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -