Cat Is Art

Δημήτρης Λιγνάδης: Δεν έρχομαι στο Εθνικό για να γκρεμίσω όσα έχτισαν οι προηγούμενοι

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

«Δεν μπορεί κανείς να γνωρίσει την ψυχή, το φρόνημα και τη γνώμη κανενός ανθρώπου, αν αυτός δεν δοκιμαστεί στην εξουσία και την τήρηση των νόμων».

Με αυτή τη φράση του Κρέοντα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή επέλεξε να ξεκινήσει το σύντομο λόγο του ο Δημήτρης Λιγνάδης στην τελετή παράδοσης και παραλαβής της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου.

Εμφανώς συγκινημένος, ο απερχόμενος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός άνοιξε την τελετή, κάνοντας λόγο για μια ημέρα «χαρούμενης λύπης». Επίσης τόνισε χαρακτηριστικά: «Εδώ ξεκινάμε από το χάος και φτάνουμε προς το αυτονόητο». Ακόμη εξέφρασε την ευχή να δημιουργηθεί από εδώ και πέρα μια παράδοση έμπρακτης έκφρασης πολιτικού πολιτισμού, καθώς τέτοιες ενέργειες δεν είναι τόσο αυτονόητες στη χώρα μας.

 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, παρέστησαν στην τελετή παραλαβής – παράδοσης της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου στον Δημήτρη Λιγνάδη από τον Στάθη Λιβαθινό.

 

Όλα αυτά το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Αυγούστου 2019 στην Κεντρική Σκηνή του κτηρίου Τσίλλερ, όπου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, παρέστησαν στην τελετή.

Ο κ. Λιβαθινός, που χειροκροτήθηκε θερμότατα από τους παρευρισκόμενους, αφού ευχαρίστησε την Πολιτεία, τους εργαζόμενους του Θεάτρου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους δημοσιογράφους και τους θεατές, καλωσόρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν «ταλαντούχο άνθρωπο, που ξέρουμε πόσο αγαπάει το Εθνικό Θέατρο».

Δεν παρέλειψε, πάντως, να εκφράσει δημοσίως και μια παραίνεση: «Θέλουμε η Πολιτεία να μην αιφνιδιάζεται και να μην αιφνιδιάζει. Ας είμαι ο τελευταίος Διευθυντής στην ιστορία του Εθνικού που ενημερώνεται για τη μη συνέχιση της θητείας του είκοσι μέρες πριν από την λήξη της» (*) και συμπλήρωσε πως το ιδανικό θα ήταν κάθε νέος διευθυντής να εργάζεται για τουλάχιστον έξι μήνες δίπλα στον απερχόμενο ώστε να μαθαίνει τη λειτουργία του θεάτρου.

Απευθυνόμενος στον Δημήτρη Λιγνάδη, τόνισε πως του παραδίδεται ένα «υπέροχο, δύσκολο δώρο»: ένα θέατρο με υγιή οικονομικά, με δύο νέες σκηνές (Πειραματική Σκηνή, Μικρό Εθνικό), ισχυρό κοινωνικό προφίλ και με μια αξιοζήλευτη δραματική σχολή όπου λειτουργεί το νεοσύστατο τμήμα σκηνοθεσίας.

 

***

 

Ο Στάθης Λιβαθινός καλωσόρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν «ταλαντούχο άνθρωπο, που ξέρουμε πόσο αγαπάει το Εθνικό Θέατρο».

 

 

Ο Δημήτρης Λιγνάδης στην ομιλία του δεν παρέθεσε λεπτομέρειες σχετικά με τον προγραμματισμό του για τη νέα περίοδο του Εθνικού, αλλά ανανέωσε το ραντεβού με τους εκπροσώπους του Τύπου εντός του προσεχούς εικοσαημέρου. Επεσήμανε, πάντως, πως δεν έρχεται με σκοπό να γκρεμίσει ό,τι έχουν χτίσει οι προηγούμενοι, αλλά να συνεχίσει το έργο τους μέσω του δικού του προσωπικού οράματος.

Το όραμα αυτό έχει να κάνει με την ψυχαγωγία του θεατή, λέξη που χρησιμοποίησε με την αρχαιοελληνική της σημασία ως αγωγή της ψυχής, ενώ ιδιαιτέρως τόνισε τον εκπαιδευτικό ρόλο που θεωρεί πως πρέπει να έχει το Εθνικό Θέατρο, καλύπτοντας τα κενά ή τις ελλείψεις της ελληνικής εκπαίδευσης.

Επίσης, ανακοίνωσε πως τη θέση της Αναπληρώτριας Καλλιτεχνικής Διευθύντριας (θέση που κατείχε ο Θοδωρής Αμπαζής) αναλαμβάνει η δραματολόγος Έρι Κύργια.

 

***

 

Η κυρία Λίνα Μενδώνη με τον Στάθη Λιβαθινό, τον Δημήτρη Λιγνάδη και τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην τελετή παραλαβής – παράδοσης της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου.

 

 

Από την πλευρά της Πολιτείας, η Υπουργός Λίνα Μενδώνη τόνισε πως στόχος του Υπουργείου είναι ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Λιγνάδη να έχει οριστεί τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του.

Σχετικά με αυτό το θέμα, ήρθε η παρέμβαση του Γ. Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη ο οποίος μίλησε «για τα αυτονόητα», δηλαδή για τη δημιουργία -κατόπιν επαφών με τον καλλιτεχνικό κόσμο και με μελέτη καλών διεθνών πρακτικών- του οργανωμένου πλαισίου με βάση το οποίο θα γίνεται από εδώ και πέρα η πλήρωση των διευθυντικών θέσεων των πολιτιστικών οργανισμών.

Επίσης η κυρία Μενδώνη επισφράγισε τα λεγόμενα του Στάθη Λιβαθινού με την επισήμανση πως υπάρχει έμπρακτη πρόθεση από το Υπουργείο να καθιερωθεί μια ουσιαστική πολιτιστική διαδικασία κατά την αλλαγή της σκυτάλης στα πρόσωπα των οργανισμών και τόνισε πως αλλαγή σκυτάλης δεν σημαίνει διακοπή δεσμών, αλλά συνέχεια.

 

***

 

Από την πλευρά του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, με πρόεδρο τον Βασίλη Πουλαντζά, παρέδωσε τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης στον Δημήτρη Λιγνάδη, «ευχόμενο κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει και ευελπιστώντας σε μια καλή και γόνιμη συνεργασία μαζί του». Παράλληλα ευχαρίστησε θερμά τον απερχόμενο Καλλιτεχνικό Διευθυντή Στάθη Λιβαθινό, τονίζοντας ότι «με το όραμα, την εργατικότητα και τις τολμηρές πρωτοβουλίες του συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη και πρόοδο του Εθνικού μας Θεάτρου».

Τέλος το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Διευθυντή Θοδωρή Αμπαζή και τους συνεργάτες του για την ευτυχή σύμπραξη των τελευταίων χρόνων.

***

(*) Η ενημέρωση του κ. Λιβαθινού για την μη παράταση τη θητείας του έγινε στις 19 Μαρτίου 2019 από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

  • Διαβάστε επίσης

Δημήτρης Λιγνάδης – Ποιος είναι ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

“Οιδίπους Τύραννος” – Η οδυνηρή πορεία από την άγνοια στην αλήθεια και την αυτογνωσία

Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΔημήτρης Λιγνάδης: Δεν έρχομαι στο Εθνικό για να γκρεμίσω όσα έχτισαν οι προηγούμενοι

Related Posts