31.1 C
Athens
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Δημήτρης Λιγνάδης – Ποιος είναι ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Επιμέλεια κειμένου: Ειρήνη Αϊβαλιώτου

 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ορίζεται με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη ορίστηκε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Μικρασιατικής καταγωγής. Ο παππούς του Δημήτρης Λιγνάδης υπήρξε στη Σμύρνη αρχιτέκτων, εκδότης και δάσκαλος απαγγελίας. Ο πατέρας του, Τάσος Λιγνάδης, ήταν εκπαιδευτικός, ιστορικός ερευνητής, κριτικός θεάτρου και επιφυλλιδογράφος σε εφημερίδες με τελευταία την “Καθημερινή”. Γνωστά έργα του είναι η φιλολογική ανάλυση στο “Άξιον Εστί” του Ελύτη, τα “Θεατρολογικά Ι. & ΙΙ.”, “το Ζώον και το Τέρας” κ.ά.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών ως ηθοποιός με το Εθνικό Θέατρο και στη συνέχεια με ιδιωτικούς θιάσους, ερμηνεύοντας πολλούς ρόλους του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου – με αξιοσημείωτη παρουσία στις παραστάσεις αρχαίου δράματος – δίπλα σε κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Από το 2001, παράλληλα με την υποκριτική, σκηνοθετεί.

Έχει εργαστεί ακόμη σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Διετέλεσε καθηγητής στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και είναι επί σειρά ετών καθηγητής Υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στην οποία από το 2007 είναι Αναπληρωτής Διευθυντής Σπουδών.

Έχει διδάξει σε σεμινάρια και έχει δώσει διαλέξεις σε πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα της χώρας μας. Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος των ομίλων θεάτρου του Αρσακείου Ψυχικού, καθώς και του Κολεγίου Αθηνών. Επιμελείται και διασκευάζει τα έργα, στα οποία συμμετέχει. Μέλος του Σωματείου Ηθοποιών και του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης και Εφαρμογών Αρχαίου Δράματος.

Ο κος Λιγνάδης, ο οποίος επιστρέφει έτσι σε έναν γνώριμο για αυτόν χώρο, θα έχει τριετή θητεία, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του φορέα.

«Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την υπουργό, θα προετοιμαστεί εγκαίρως η προκήρυξη για την πλήρωση της οικείας θέσης μετά τη λήξη της θητείας του κ. Λιγνάδη, σύμφωνα με καλές διεθνείς πρακτικές και μέσα από διάλογο με την καλλιτεχνική κοινότητα.

Στόχος μας είναι μία αδιάβλητη και καλά προετοιμασμένη διαδικασία, η οποία θα ακολουθείται εφεξής», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

«Βάσει της ευρύτερης στρατηγικής για τον σύγχρονο πολιτισμό, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, το Εθνικό Θέατρο φιλοδοξεί να αναπτυχθεί τόσο σε εύρος κοινού, όσο και σε βάθος έργου. Η εκπαιδευτική διάσταση του Εθνικού Θεάτρου είναι αυτονόητη και θα ενισχυθεί τόσο ως προς την Δραματική Σχολή, όσο και από τον κοινωνικό του ρόλο», προσθέτει.

***

Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1985). Δίδαξε επί σειρά ετών στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο, σε δραματικές σχολές (Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Ίασμος, Θέατρο των Αλλαγών κ.ά.).

Διετέλεσε Διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και αναπληρωτής Διευθυντής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ την περίοδο 2014-15 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Θέατρο Πάνθεον.

Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος του θεατρικού ομίλου στα Αρσάκεια Σχολεία και στο Κολέγιο Ψυχικού.

Από το 2018 έως σήμερα, έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό εγχείρημα, τα Μαθήματα Πολέμου, βασισμένο στο έργο του Θουκυδίδη, με σκοπό την εμπέδωση και εφαρμογή της λεγόμενης βιωματικής διδασκαλίας της Ιστορίας.

Στο Εθνικό Θέατρο, για μία δεκαετία, ερμήνευσε βασικούς ρόλους στις χειμερινές και θερινές παραγωγές του, με κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Μινωτής, Σολωμός, Ευαγγελάτος, Βογιατζής, Ντασέν, Βαλάκου, Χατζηαργύρη, Συνοδινού, Κούρκουλος κ.ά.) Ακολούθως, συνεργάστηκε με το ελεύθερο θέατρο (Θέατρο Τέχνης, Θέατρο του Νότου, Θίασος Γιώργου Κιμούλη κ.ά.).

Από το 2001 σκηνοθετεί, τόσο στο Εθνικό Θέατρο όσο και στο ελεύθερο θέατρο. Ενδεικτικές δουλειές του στο Εθνικό Θέατρο είναι: Ορέστεια, Βιομαγεία, Δόκτωρ Φάουστους και Βάτραχοι του Αριστοφάνη (Επίδαυρος 2008), Έξοδος και Έρως Θηλυκρατής (Μικρή Επίδαυρος 2005-2006) καθώς και άλλες παραγωγές μεταξύ των οποίων Ο συλλέκτης, Πέτρες στις τσέπες του, Όσκαρ (3 βραβεία θεάτρου).

Για το Φεστιβάλ Αθηνών, έχει σκηνοθετήσει τα έργα: 13 αντικείμενα, Φαίδρα, Δεσποινίς Τζούλια. Έχει επίσης σκηνοθετήσει ή πρωταγωνιστήσει στα έργα Αμαντέους, Ο άνθρωπος της βροχής, Το έπος του Διγενή, Το τέλος του παιχνιδιού, Βάκχες, Πελοποννησιακός Πόλεμος, Billy Elliot, Ριχάρδος Γ’, Αντιγόνη, Πέερ Γκυντ. Έχει επίσης εργαστεί στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο της Ένωσης Κριτικών για την παράστασή του Συμπόσιον 1-Περί Έρωτος βασισμένο στο κείμενο του Πλάτωνα και Ελλήνων ποιητών (2010, Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού).

***

Ο Δημήτρης Λιγνάδης με την Ειρήνη Αϊβαλιώτου, στο Κηποθέατρο Παπάγου μετά την παράσταση “Οιδίπους Τύραννος”, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. (Ιούλιος 2019)

 

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, με μια αξιοσέβαστη πορεία στο ελληνικό θέατρο, όταν ήταν έφηβος, είχε απορρίψει την ιδέα της υποκριτικής. Ονειρευόταν… ποδοσφαιρική καριέρα. Παρ’ όλα αυτά μπήκε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Δέκα ημέρες πριν από τις εισαγωγικές εξετάσεις του Εθνικού Θεάτρου, αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει και ηθοποιός. Πέρασε, και το 1985 αποφοίτησε με άριστα, έχοντας παράλληλα το πτυχίο της Φιλοσοφικής στα χέρια του.

Ξεκίνησε δίπλα σε ιερά τέρατα του ελληνικού θεάτρου και η εξέλιξή του ήταν πράγματι θεαματική, αφού, ξεκινώντας από τον Μινωτή και τη Συνοδινού (με το «Μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας» το 1992, στο Εθνικό Θέατρο), έφτασε σε σημείο να πλαισιώνει τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη στο φρικτό «Amadeus».

Ο Λιγνάδης δεν φοβάται τα ρίσκα. Όταν ένιωσε ότι ο «ακαδημαϊσμός» του Εθνικού αιχμαλώτιζε την καλλιτεχνική του έκφραση, «δραπέτευσε» στο «Αμόρε» και ο Χουβαρδάς τον απελευθέρωσε. Με την προτροπή, μάλιστα, του καλού του φίλου, Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, πέρασε πριν από μερικά χρόνια και στη σκηνοθεσία.

Σήμερα έχει αφήσει πίσω του σπουδαίες ερμηνείες, όπως στην παράσταση «Όσκαρ», στον ομώνυμο ρόλο, στον “Οιδίποδα Τύραννο” που είδαμε φέτος, καθώς και σκηνοθεσίες, όπως στο «Περί έρωτος». Πάμπολλες είναι οι καλλιτεχνικές επιτυχίες του.

Αδελφός του είναι ο φιλόλογος, μεταφραστής και καθηγητής Αρχαίου Δράματος, Γιάννης Λιγνάδης.

Του ευχόμεθα «καλή και γόνιμη θητεία».

***

  • Διαβάστε επίσης:

Ο Τάσος Λιγνάδης για τον θεατή και τον κριτικό

“Οιδίπους Τύραννος” – Η οδυνηρή πορεία από την άγνοια στην αλήθεια και την αυτογνωσία

Η ιστορία και η ταυτότητα του Εθνικού Θεάτρου

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -