Cat Is Art

Χρήστος Τζιούκαλιας: Το “Λαχταρώ” μοιάζει σαν ένα κείμενο που δεν γράφτηκε ποτέ…

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Το Λαχταρώ -αγγλικός τίτλος Crave- είναι ένα από τα πιο αινιγματικά και αποσπασματικά κείμενα της Σάρα Κέιν, γι’ αυτό και κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα θεατρικά έργα της. Η Βρετανή συγγραφέας Sarah Kane έγραψε το Crave το 1998, επιτυγχάνοντας την υπέρβαση της προηγούμενης δραματουργικής της γραφής: δημιουργεί μια αληθινή συμφωνία από φωνές, γεμάτη ρυθμό και λυρισμό, χωρίς όμως να θυσιάζεται στο ελάχιστο η αυθεντικότητα του λόγου.

Το έργο έχει παιχτεί στις μεγαλύτερες σκηνές της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά και της Λατινικής Αμερικής και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς. Η πρώτη παράσταση του Crave στην Ελλάδα ανέβηκε το 2003 σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

Σε σκηνοθεσία του ανερχόμενου Χρήστου Τζιούκαλια, η Άντζελα Μπρούσκου και η Παρθενόπη Μπουζούρη αναμετρούνται για τρίτη φορά με κείμενο της Sarah Kane. Μαζί τους επί σκηνής η Φελίς Τόπη και ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης. Η παράσταση πρόκειται να παρουσιαστεί από 6 μέχρι 14 Ιουνίου 2019 στο θέατρο “Ροές”.

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Τζιούκαλιας εξηγεί στο catisart.gr την προσέγγισή του στο έργο:

“Το “Λαχταρώ” είναι ο κόσμος ενός μυαλού που αποκαλύπτει την πολυπλοκότητά του μέσα από το χάος. Πίσω από τις φωνές του κειμένου κρύβεται ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, αυτό της Σάρα Κέιν. Με όχημα τις λέξεις μας παρασύρει σε έναν κόσμο όπου όλα τα αισθήματα λειτουργούν ως υλικά για την αποτύπωση ενός αισθήματος. Το Λαχταρώ μοιάζει σαν ένα κείμενο που δεν γράφτηκε ποτέ, ένα κείμενο που μέλλει να γραφεί. Από αυτήν ακριβώς την ιδέα καταπιαστήκαμε και αντιμετωπίσαμε το κείμενο σαν ένα υλικό που χρειάζεται την παράσταση για να βρει τη δραματουργία του. Μέσα από αρκετές δοκιμές και έρευνα, σας παρουσιάζουμε το Λαχταρώ όπως ακριβώς το ανακαλύψαμε εμείς, σαν ένα σχόλιο πάνω στην καλλιτεχνική διαδικασία, μια αποτύπωση της διαδρομής του καλλιτέχνη, ο οποίος, μέσα από τα προσωπικά του τραύματα, ψάχνει τη φωνή του και τις λέξεις για να εκφραστεί. Αυτό προσπαθούμε, να πάρουμε τον θεατή από το χέρι και μαζί του να κάνουμε μια διαδρομή από το σκοτάδι στο φως – κάτι σα μια μεταδραματική ιεροτελεστία όπου η εμπλοκή όλων είναι άμεση”. (Χρήστος Τζιούκαλιας)

 

 

Πρόκειται για ένα παραληρηματικό κείμενο, έναν μονόλογο για τέσσερις φωνές, για τέσσερα πρόσωπα: δύο άντρες και δύο γυναίκες που συναντιούνται σε έναν απροσδιόριστο χώρο. Τέσσερις απομονωμένοι κόσμοι που ενώνονται επί σκηνής μέσα στο πλαίσιο μιας ανάμνησης. Στόχος τους είναι μια άμεση εμπλοκή με τον απέναντι: να αποκαλύψουν τα βαθύτερά τους συναισθήματα, να ξορκίσουν τους δαίμονές τους, να ξεπεράσουν την ενοχή τους και να οδηγηθούν σταδιακά από το σκοτάδι στο φως. Αυτό είναι το παράξενο σύμπαν του Λαχταρώ. Ακραίο, επικίνδυνο, γεμάτο σκιές. Οι ήρωες του έργου αποζητούν απελπισμένα τον έρωτα, γνωρίζουν όμως καλά ότι για να αποκτήσουν την ευτυχία πρέπει να ρισκάρουν τον ολοκληρωτικό ψυχικό, ίσως και σωματικό τους, αφανισμό. Γιατί ο έρωτας είναι ταυτόχρονα η ελπίδα και η συντριβή τους. Όπλα τους είναι οι λέξεις, οι κραυγές, τα θραύσματα αναμνήσεων, η ποίηση, τα όνειρα και οι εφιάλτες τους.

Λαχταρούν να ζήσουν; Λαχταρούν να πεθάνουν; Λαχταρούν τη λύτρωση, γιατί μόνο αυτή θα δώσει ένα τέλος. Θα τη βρουν;

 

 

Ταυτότητα παράστασης

Λαχταρώ
της Sarah Kane

Θέατρο Ροές
Ιάκχου 16, Γκάζι
Τηλ.: 2103474312

Από 6 μέχρι 14 Ιουνίου, στις 21:00
Διάρκεια: 60’

Τιμές εισιτηρίων
Προπώληση: Κανονικό 13€, Φοιτητικό 8€
Στο ταμείο του θεάτρου: Κανονικό 15€, Φοιτητικό 10€, Ατέλειες 8€

 

 

Συντελεστές 

Μετάφραση: Μάνος Λαμπράκης
Σκηνοθεσία: Χρήστος Τζιούκαλιας
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Τζίνα Κανελλοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Μαυράκης
Βοηθός Παραγωγής: Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Σχεδιασμός αφίσας: Σταύρος Μπιλιώνης
Βίντεο: Γιώργος Κυπριανίδης
Παραγωγή: TooFarEast Productions

Παίζουν:
Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Φελίς Τόπη, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

 

Περισσότερες πληροφορίες:
Facebook event: Λαχταρώ
Facebook: TooFarEast Productions
Instagram: TooFarEast Productions
Website: www.toofareast.gr

***

Διαβάστε επίσης:

“Λαχταρώ” – Sarah Kane

Ιβάνωφ, ο άνθρωπος που ονειρεύτηκε ένα νέο κόσμο αλλά διάλεξε τη σιωπή…

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΧρήστος Τζιούκαλιας: Το “Λαχταρώ” μοιάζει σαν ένα κείμενο που δεν γράφτηκε ποτέ…

Related Posts