25.2 C
Athens
Σάββατο 13 Αυγούστου 2022
 

Ο Ιταλός πρωταθλητής Τζιανμάρκο Ταμπέρι και η «πιπεριά τσίλι» στο παπούτσι του…

Ο Ιταλός πρωταθλητής του άλματος εις ύψος Τζιανμάρκο Ταμπέρι γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1992. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2016, με άλμα στα 2.36. Το ίδιο μετάλλιο κατέκτησε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2016.
Στις 16 Ιουλίου 2016 ο Ιταλός πρωταθλητής συμμετείχε στον Diamond League του Μονακό όταν στη δεύτερη προσπάθειά του για να περάσει τα 2.41 μ. σκίστηκε το παπούτσι του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Ο Ιταλός πρωταθλητής Τζιανμάρκο Ταμπέρι μετά την εγχείρηση.

Οι γιατροί του είπαν ότι είχε υποστεί ρήξη του δελτοειδούς συνδέσμου στον αριστερό αστράγαλο και φόρεσε γύψο στο πόδι για αρκετό διάστημα.

Σαν αποτέλεσμα, έχασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όμως το μυαλό του ήταν ήδη στο Τόκιο.

Όρεγκον 19 Ιουλίου 2022. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Ο Ταμπέρι φορά στο αριστερό πόδι το παπούτσι με την κόκκινη πιπεριά που του φέρνει γούρι…

Ύστερα από οδυνηρές εγχειρήσεις, επέστρεψε στους αγώνες και το 2018 κατέκτησε την 4η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου με άλμα στα 2.29.
Επανήλθε ξανά στις πρωτιές, με το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2019, με άλμα στα 2.32 μέτρα ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2021, με άλμα στα 2.37 μ. μοιράστηκε το χρυσό μετάλλιο με τον Μουτάζ Μπαρσίμ από το Κατάρ.
Την Τρίτη 19 Ιουλίου 2022 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον στις ΗΠΑ έπειτα από σκληρή μάχη έφτασε στην 4η θέση με άλμα 2.30 μ.
***
Μετά τον τραυματισμό του – το 2016 – πάντα φορούσε στο αριστερό πόδι ένα παπούτσι πάνω στο οποίο ήταν ζωγραφισμένη μια κόκκινη πιπεριά επειδή από τους Ιταλούς η κόκκινη πιπεριά θεωρείται ότι φέρνει γούρι…
***

Η πιπεριά τσίλι: η ιστορία της και ο συμβολισμός της

Η κόκκινη καυτερή πιπεριά (chili) θεωρείται από τους Ιταλούς ως το φυλακτό που μας προστατεύει από τις κακές γλώσσες αυτού που μας φθονεί, ή μας επιβουλεύεται, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει και την καλή μας τύχη.
Είναι δηλαδή κάτι το παρεμφερές με το δικό μας «μάτι», το φυλακτό που εμείς οι Έλληνες θεωρούμε ότι μας προστατεύει από τη κακοβουλία των άλλων.
Η δοξασία αυτή για τη πιπεριά chili ξεκίνησε από τη Νάπολη, αλλά πολύ σύντομα απλώθηκε και στην υπόλοιπη Ιταλία. Τώρα πλέον είναι γνωστή και στις περισσότερες χώρες της Δύσης.
Υπάρχει όμως η εξήγηση για τον λόγο που οι πιπεριές τσίλι απέκτησαν αυτή την υπερφυσική ιδιότητά τους και αυτή είναι απλά ότι επειδή είναι τόσο καυτερές, εμποδίζουν κάποιον να μιλήσει και να πει κάτι κακό.
Υπάρχει όμως και κάποιο ιταλικό ακρωνύμιο που στοιχειοθετεί αυτή την εκπληκτική τους ιδιότητα, που είναι το RRR. Από αυτά το πρώτο R είναι το αρχικό της λέξης Rosso (κόκκινο), το δεύτερο R αρχικό της λέξης Rotto (σπασμένο) και το τρίτο R αρχικό της λέξης Regalato (δώρο).
Ερχόμαστε πλέον στην τελική ερμηνεία του RRR που είναι: Οι κόκκινες (rosso) πιπεριές, σού δωρίζουν (regalato), το σπάσιμο (rotto) του κακού λόγου των άλλων.
Πώς όμως έφτασε αυτή η πιπεριά στη Νάπολη και στην υπόλοιπη Ιταλία, για να της αποδοθούν οι παραπάνω ιδιότητες;
Η πιπεριά chili ήrθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη από την Αμερική από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Όμως στην αμερικανική ήπειρο ήταν ήδη γνωστή από τους γηγενείς κατοίκους της, εδώ και πολλές χιλιετίες, οι οποίοι της απέδιδαν πάρα πολλές εντυπωσιακές ιδιότητες.
Πραγματικά, οι ευεργετικές ιδιότητες του καρπού αυτού είναι πολλαπλές.
Περιέχει μεγάλο αριθμό βιταμινών, κυρίως C καθώς και A, B, D.PP, B2 E. Η τελευταία βελτιώνει την οξυγόνωση του αίματος και αυξάνει τη γονιμότητα. Έχει επίσης βιταμίνη Κ που είναι αντιαιμορραγική.
Περιέχει ακόμη καρωτινοειδή, μεταλλικά άλατα, βελτιώνοντας τη χώνεψη αλλά και τις γαστρικές εκκρίσεις.
Είναι αξιοσημείωτη για τις αντικαταθλιπτικές της δράσεις, για την τόνωση των ιστών στους οποίους προσδίδει ζωντάνια, ενώ δραστηριοποιεί τη φλεβική κυκλοφορία, όπως και των τριχοειδών αγγείων.
Η πιπεριά chili είναι από τα πλέον απαραίτητα συστατικά στις κουζίνες των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας (Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Βιετνάμ, Ινδία, Σρι Λάνκα, Πακιστάν κ.α.), δεδομένου ότι οι λαοί των χωρών αυτών προτιμούν τις έντονες γεύσεις στα φαγητά τους.

Πηγή: www.fenalie.gr

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art