Ραφίκα Σαουίς: Οι νέοι να χτίσουν έναν κόσμο πολύχρωμο και γενναίο…

Ραφίκα Σαουίς: Οι νέοι ξέρουν τα στραβά από την αρχή. Τίποτα δεν τους σοκάρει. Γνωρίζουν την αλήθεια...

Του Παναγιώτη Μήλα

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, η Ραφίκα Σαουίς έλεγε στο Catisart.gr και στη Ειρήνη Αϊβαλιώτου: «Ηθοποιός σημαίνει φως, γιατί αυτός, αυτή, αυτό αποκαλύπτει την ανθρώπινη αλήθεια, γιατί ξεγυμνώνει ο ηθοποιός με ειλικρίνεια την ανθρώπινη ψυχή. Βοηθούμε ενσωματώνοντας και αφηγούμενοι με διαφορετικούς τρόπους την ανθρώπινη ιστορία στη δημιουργία ενός ακέραιου πολιτισμού.

Με τα παραπάνω λόγια επιβεβαίωνε αυτό που είχα γράψει στον πρόλογο της συνέντευξης που έκανα μαζί της στις 7 Ιουνίου του 2015. Έγραφα τότε:
«Η Ραφίκα, καταφέρνει να μεταδίδει τη θετική ενέργεια στους γύρω της. Είναι αισιόδοξη όχι μόνο σαν στάση ζωής αλλά και με επιχειρήματα»..

***

Με τον δυναμισμό και το πάθος της, βάζει ήχους και χρώματα σε κάθε τι με το οποίο καταπιάνεται. Όσο και άγονη αν είναι μια γη, με αγώνα την μετατρέπει σε εύφορη. Όσο και έρημος αν είναι ένας τόπος, η Ραφίκα με πίστη τον γεμίζει με αισιόδοξους ανθρώπους.

***

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

***

Λίγες …ώρες πριν μάς παρουσιάσει την «Άγονη Γη» η Ραφίκα Σαουίς μοιράστηκε κάποιες στιγμές από τον ελεύθερο χρόνο της και μάς έβαλε στο κλίμα της περφόρμανς.
Ας την ακούσουμε…

ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΓΥΑΛΙΑ. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν έχασα τίποτα. Δεν πιστεύω στον χρόνο όπως εννοείται σε κάθε οργανωμένη κοινωνία. Πιστεύω ότι ο χρόνος είναι η προσωπική μας καταγραφή. Άρα ό,τι συμβαίνει έχει να κάνει με το πώς εμείς το διαχειριζόμαστε αλλά και τι σημαίνει για εμάς. Για εμένα η πανδημία είναι ένα ακόμα τραγικό αποτέλεσμα της εποχής που ζούμε. Δεν με σόκαρε…

ΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΤΡΟΧΟΣ. Στην περίοδο που πέρασε κέρδισα ελεύθερο χρόνο σε ένα νησί τον χειμώνα και κατάλαβα πόσο σημαντικό θα ήταν να έχουμε δομές κατάλληλες για όλα τα επαγγέλματα έτσι ώστε ο καθένας να επιλέγει που θέλει να ζήσει όχι με βάση την ανάγκη αλλά την αισθητική και η ανάγκη να επαληθεύεται παντού με προσπάθεια…

ΟΡΤΣΑΡΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ. Στην εποχή που ζούμε αναμένω οι νεότερες γενιές να χτίσουν έναν κόσμο σε οριζόντια διάταξη, πολύχρωμο και γενναίο. Και νομίζω μπορούν γιατί ξέρουν τα στραβά από την αρχή. Τίποτα δεν τους σοκάρει. Γνωρίζουν την αλήθεια. Ούτε είναι νωχελικά όπως τα κατηγορούν πολύ, μπροστά από μια οθόνη. Απλώς χρησιμοποιούν τη γλώσσα της τεχνολογίας…

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΡΕΥΜΑ. Με αφορμή τα νέα προβλήματα δεν εμπνεύστηκα κάτι. Όχι σε σχέση με αυτά. Ακόμα τα επεξεργάζομαι…

ΚΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥ. Στα επόμενα σχέδιά μου από τις 7 Ιανουαρίου έως τις 27 Ιανουαρίου 20211 μας δίνεται ο χώρος Cart Blanche της Γκαλερί Undercurrent στη Νέα Υόρκη όπου ο Μιχάλης Αργυρού θα δημιουργήσει μια διαδραστική εγκατάσταση από πάγο. Μέσα σε αυτήν εγώ θα επιτελέσω μια περφόρμανς μακράς διαρκείας. Επιμελήτρια θα είναι η Σωζήτα Γκουντούνα. Με την υποστήριξη του Greece in USA.
Μετά με την ιδιότητα μου ως ηθοποιός παίζω στην παράσταση του Αλέξανδρου Κοέν, ενός πραγματικά διανοούμενου καλλιτέχνη. Χαίρομαι που μπαίνω στον κόσμο του, στο έργο «Τρωίλος και Χρυσηίδα» που θα ανέβει στο «Θέατρο Αργώ» στις 29 Νοεμβρίου 2021.
Στη συνέχεια αρχίζω πρόβες με τη Δήμητρα Δερμιτζάκη για το έργο «Κλάιβ». Μια σύγχρονη αμερικάνικη διασκευή πάνω στον ΜΠΑΑΛ του Μπρεχτ όπου θα ανέβει τον Μάρτιο του 2021 στο «Μικρό Θέατρο στον Κεραμεικό».
Τέλος ετοιμάζω την πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία.

ΒΥΘΟΣ ΗΣΥΧΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ. Η στασιμότητα στις τέχνες δεν με επηρέασε γιατί απλά οι Τέχνες …δεν σταματούν.

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ. Με ενόχλησε η στασιμότητα της πολιτείας και η αδιαφορία της στον χώρο του Πολιτισμού.

ΑΓΟΝΗ ΓΗ. Σε όσους δουν τη νέα μου δουλειά έχω να πω ότι τα εικαστικά μου έργα, ως περφόρμερ, θέτουν πάντα μια ερώτηση και αναμετριούνται με την ανθρώπινη εμπειρία και τη σωματικότητα ετερόκλητων ανθρώπων. Μεταφράζω την εμπειρία σε κίνηση και σε αναμέτρηση μακράς διαρκείας γιατί η διαχείριση του χρόνου είναι για εμένα σημαντικός παράγοντας.
Σε αυτό το έργο που πάλι συνδημιουργώ με τον εικαστικό Μιχάλη Αργυρού αναμετριόμαστε με την έννοια της μετάβασης. Που είναι ο τόπος ανάμεσα στην επιθυμία και στην πραγματικότητα.

*Ραφίκα, το Catisart.gr, η Ειρήνη Αϊβαλιώτου κι εγώ σε ευχαριστούμε που μάς χάρισες αρκετό χρόνο από την ανάπαυσή σου…

-Κι εγώ σας ευχαριστώ.

***

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

100 χρόνια από την «Έρημη Χώρα» και 70 χρόνια από το εξώδικο του T.S Έλιοτ στον καναδό καθηγητή Τζον Πίτερ – όταν εκείνος δημοσίευσε το άρθρο του στο περιοδικό Essays in Criticism, υποστηρίζοντας πως η άγονη γη είναι μια ελεγεία για τον αγαπημένο του νεκρό – η Ραφίκα Σαουίς και ο Μιχάλης Αργυρού ερευνούν τον κενό τόπο που δημιουργείται ανάμεσα στην επιθυμία και στην πραγματικότητα, αλλιώς την έννοια της μετάβασης κατά την οποία τα πάντα είναι δυνατά.

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

Οι καλλιτέχνες θέτουν το ερώτημα σε τέσσερις ετερόκλητους ανθρώπους και τους ζητούν να αναμετρηθούν με τη δική τους προσωπική μετάβαση, τη δική τους «άγονη γη». Η σωματική και εικαστική εικονοποίηση της ποιήματος του Τ.Σ Έλιοτ είναι μια πολυφωνική σύνθεση τεσσάρων ημερών, στην οποία κάθε περφόρμερ παρουσιάζεται σε διαφορετική μέρα.

Ο χορογράφος – χορευτής και περφόρμερ Γιάννης Καρούνης, ο έφηβος Τάσος Τσουρής, η αρθογράφος – ακτιβίστρια Βανέσα Βενέτη.

Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης, ο εικαστικός Γιώργος Σταματάκης, ο χορογράφος, χορευτής και περφόρμερ Γιάννης Καρούνης, ο έφηβος Τάσος Τσουρής και η αρθρογράφος – ακτιβίστρια Βανέσα Βενέτη.

Στην βίντεο εγκατάσταση ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης ερμηνεύει το ποίημα. Αποδόμηση, αναρρίχηση, ακροβασία, επιμονή αλλά και οι καθημερινές έννοιες: έρωτας, οργή, παιδί, γάμος, είναι όλα όσα αναμετριούνται οι τέσσερις περφόρμερς.

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

H Lab for Arts, η Greece in USA και η Daydreams παρουσιάζουν την:
«Άγονη Γη»
Των Ραφίκα Σαουίς, Μιχάλη Αργυρού
Σωματική Περφόρμανς Μακράς Διάρκειας (4 ημερών)
Επιμελήτρια: Σωζήτα Γκουντούνα
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννης Καρούνης
Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Αγγελική Μαργέτη

Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πρόγραμμα Ημερών
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου: Σταματάκης Γιώργος, ώρα: 16:30 – 21:30
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου: Γιάννης Καρούνης, ώρα: 16:30 – 21:30
Σάββατο 13 Νοεμβρίου: Τάσος Τσουρής, ώρα: 16:30 – 21:30
Κυριακή 14 Νοεμβρίου: Βανέσα Βενέτη, ώρα: 16:30 – 21:30

Βίντεο περφόρμανς: Μάνος Καρατζογιάννης

Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στο τέλος της περφόρμανς, ο Γιάννης Αντιόχου, ο Νίκος Ερηνάκης και η Αγγελική Κορρέ θα συνομιλήσουν με αφορμή την νέα έκδοση (4η έκδοση) του Τ.Σ. Έλιοτ από τις «Εκδόσεις Κείμενα». Μαζί τους οι συμμετέχοντες περφόρμερ που θα μιλήσουν για την προσωπική τους εμπειρία στο διάλογο με την «Άγονη Γή»

***

Metaphor Athens
Πέμπτη 11, Παρασκευή 12, Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021
Δορυλαίου 10
Αθήνα 11521 [Πλατεία Μαβίλη]
Μετρό σταθμός «Μέγαρο Μουσικής»
Υγειονομικό πρωτόκολλο: covid free χώρος.