10.3 C
Athens
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Η Ραφίκα Σαουίς απαντά στο αίνιγμα της Σφίγγας και η δίωρη ακινησία αποκτά πανίσχυρη κινητήρια δύναμη

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Η θεά Ήρα και ο θεός Άρης έστειλαν τη Σφίγγα στην Αρχαία Θήβα. Εκεί στεκόταν και ρωτούσε τους περαστικούς «Ποιo ον το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο και το βράδυ στα τρία;». Ο Οιδίπους έλυσε τον γρίφο απαντώντας ότι το ον αυτό είναι ο άνθρωπος, αφού όταν είναι βρέφος περπατάει στα τέσσερα, μετά σηκώνεται στα δύο του πόδια και στα γηρατειά περπατάει όρθιος αλλά χρησιμοποιεί σαν τρίτο πόδι ένα μπαστούνι.

 

***

 

Την ίδια απάντηση έδωσε στη Σφίγγα και η Ραφίκα Σαουίς δίνοντάς της και την παραπάνω φωτογραφία. Μια φωτογραφία που απεικονίζει το ξεκίνημα της Μακράς Διαρκείας Περφόρμανς των φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (εργαστήριο Βασίλη Βλασταρά) και μερικούς από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο εργαστήριο Performance Workshop της Ραφίκας Σαουίς.

Όλοι είναι ακίνητοι εκτός από έναν που βρίσκεται ανάμεσά τους στο κέντρο της φωτογραφίας (στο βάθος). Είναι ο άνθρωπος της τρίτης ηλικίας που γυρίζει στο σπίτι κρατώντας στο αριστερό του χέρι την τσάντα με τα ψώνια και στο δεξί, το μπαστούνι… Αυτός ο κύριος είναι η απάντηση του ερωτήματος και παράλληλα η πανίσχυρη κινητήρια δύναμη για όλους τους συμμετέχοντες.

 

 

Τίτλος της Περφόρμανς: «Η κανονικότητα είναι ένα είδος μυθοπλασίας» (Αντίνα Πιντιλίε). Διάρκεια: 8 ώρες. Σύνθεση – Συντονισμός: Ραφίκα Σαουίς, Γιάννης Καρούνης.

 

 

Η περφόρμανς έγινε στo πλαίσιo της έκθεσης «Citizen Alien» σε επιμέλεια του Μιχάλη Αργυρού με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Enaguas Cine

Πήραν μέρος: Κατερίνα Ιωάννου, Πολένα Κόλια, Κυριακή Οσόγια, Νεκτάριος Παπαλεξίου, Ιωάννης Σιάμπαλιας, Μάριος Φλιατούρας, Χρήστος Φουσέκης, Μαρία Χατζή, Στάθης Χαλκιάς.

 

 

Στη δίωρη περφόρμανς, στο Μετρό Συντάγματος και στη διαδρομή μέχρι τον σταθμό «Άγιος Δημήτριος», πήραν μέρος οι καλλιτέχνες: Χριστίνα Χριστοδούλου, Νατάσσα Γκάτσιου, Άννα Μπεκιάρη, Γιάννης Σιαμπαλιάς, Χριστοφίλη Κοντολέφα, Δώρα Μπιλιώνη, οι οποίοι ανήκουν στο Εργαστήριο «performance workshop».

 

Ο Αλέξανδρος Κοντογιώργης (αριστερά) με τη Ραφίκα Σαουίς (δεξιά του) και …επτά φοβερά χαμόγελα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (εργαστήριο Βασίλη Βλασταρά).

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ένας περαστικός καλλιτέχνης, ο Αλέξανδρος Κοντογιώργης, απαθανάτισε στιγμές της περφόρμανς.

 

***

 

Ολοήμερα εργαστήρια τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο

 

Στις 4, 5, 6 Ιανουάριου 2019 (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή από 10:00 έως 18:00) και στις 1, 2, 3 Φεβρουαρίου 2019 (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή από 10:00 έως 18:00), διοργανώνονται δύο κύκλοι ολοήμερων εργαστηρίων performance και δοκιμής από την καλλιτέχνη Ραφίκα Σαουίς, σχετικά με τον τομέα της τέχνης που ονομάζεται «performance» («επιτέλεση»).

Για το δεύτερο εργαστήριο είναι απαραίτητη η συμμετοχή και η ολοκλήρωση του πρώτου. Το εργαστήριο συνολικά θα αποτελέσει πρόσκληση να τεθούν ερωτήματα και να γίνουν σκέψεις σχετικά με τη λειτουργία της performance.

 

***

 

 

Η δίωρη ακινησία άρχισε στην οδό Ναυάρχου Νοταρά 13 στη γωνία με την Τοσίτσα στα Εξάρχεια έξω από τον Χώρο Circuits and currents της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών όπου φιλοξενήθηκε η δράση «Citizen Alien» της Ραφίκας Σαουίς.

 

 

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο επίσης θα ερευνηθούν τομείς που ενδιαφέρουν τη σκηνοθέτιδα σε σχέση με το επόμενο της έργο που είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας, Νορβηγίας και Σουηδίας και θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Επίσης θα ανιχνευτούν τυχόν αλλαγές που επιφέρει στη δημιουργία της performance η θέση του θεατή έναντι του θεάματος. Το σεμινάριο έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα δυνατό σώμα, έτοιμο να αναμετρηθεί με τις προκλήσεις της performance σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικές performances δοκιμές και συνθήκες τόσο σε κλειστό όσο και σε δημόσιο χώρο. Στόχος είναι επίσης να αλλάξει το σεμινάριο τον τρόπο δημιουργίας και σύνθεσης μίας performance, τοποθετώντας τον performer στη θέση του θεατή.

 

***

 

Οι περφόρμερ Γιάννης Καρούνης και Leila Eftetahi από τις Τρωάδες- Anima Captus της Ραφίκας Σαουίς (ΕΜΣΤ, ΝΕΟΝ, ΜΠΕΝΑΚΗ) τον Μάιο του 2018.

 

Σε μια προσπάθεια συνεχούς πρόκλησης και διεύρυνσης των ίδιων μας των ορίων, μεταφερόμαστε στη σχέση του ανθρώπου με τον άνθρωπο και τον χώρο, καθώς και στα συναισθήματα που προκύπτουν από τη σχέση αυτή. Μέσα από μια σειρά συζητήσεων, ασκήσεων θεωρητικών και πρακτικών, οι συμμετέχοντες θα αντιληφθούν κατά πόσον μία performance μπορεί να αντικαθρεφτίζει τις αντιλήψεις και τις δεσμεύσεις του ίδιου του θεατή, καθώς και πως διερευνούμε τα ίδια μας τα όρια χρησιμοποιώντας το σώμα μας. Στο εργαστήριο του Φεβρουαρίου οι συμμετέχοντες θα αναμετρηθούν με δημιουργία του avatar/ή μιας personas χρησιμοποιώντας μιντιακά μέσα και κατασκευάζοντας μικρά βίντεο με τις performances τους.

 

***

 

Για συμμετοχή μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο: [email protected]

 

Κόστος: Κάθε εργαστήριο (25 ώρες), 150 ευρώ το πρώτο και 100 ευρώ το δεύτερο.

*Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίως σε καλλιτέχνες, φοιτητές/ριες ή απόφοιτους Σχολών Καλών Τεχνών, σχολές χορού και σχολές θεάτρου ή μουσικής, χωρίς να αποκλείει άλλους ενδιαφερόμενους.
*Απαραίτητη η αποστολή βιογραφικού σημειώματος και κειμένου στο οποίο θα εξηγούνται οι λόγοι συμμετοχής και ενδιαφέροντος έως τις 20 Δεκεμβρίου 2018. Περιορισμένος αριθμός θέσεων σε κάθε τμήμα (μέχρι 12 άτομα)

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -