Ο Νίκος Ορφανός νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

 

«Ως ηθοποιός είναι καταδρομέας, κομάντο σε επικίνδυνη αποστολή. Δεν σταματά αν δεν τη φέρει εις πέρας. Ως άνθρωπος είναι από αυτούς που δεν αρκούνται στα συνηθισμένα, στις έτοιμες απαντήσεις και στις προσφερόμενες λύσεις».

Με αυτά τα λόγια άρχιζε ο πρόλογος της Ειρήνης Αϊβαλιώτου για τη συνέντευξη του Νίκου Ορφανού, στο Catisart.gr.

Και συνέχιζε ως εξής:

«Ο Νίκος Ορφανός ψάχνεται, πεισμώνει, κάνει σχέδια, προβληματίζεται, αξιολογεί και δίνει προτεραιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις. Αγαπά τις αλλαγές και τις αναζητήσεις».

 

***

 

Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν απόλυτα την επιλογή του Νίκου Ορφανού ως νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Λαμιέων και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θύμιος Καραΐσκος ανακοινώνοντας την απόφαση που πήρε το ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού δήλωσε:
«Ας αγκαλιάσουμε τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει σήμερα, ας ξανακάνουμε το Θέατρό μας, κομμάτι της ζωής μας. Η επιλογή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή από το Δ.Σ. σηματοδοτεί και τη νέα εποχή ενός ιστορικού θεσμού για την πόλη μας, του Δημοτικού Περιφερειακού μας Θεάτρου Ρούμελης, ενός θεσμού, που έχει συμβάλει με μοναδικό τρόπο μέχρι σήμερα στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της Λαμίας, αφήνοντας αντίστοιχο στίγμα στον πολιτιστικό χάρτη ολόκληρης της χώρας μας.
Το γεγονός ότι στο σύνολο της ξεκάθαρης και ανοιχτής διαδικασίας, συμμετείχαν εξαιρετικοί υποψήφιοι, πιστοποιεί ακριβώς την εμπιστοσύνη του καλλιτεχνικού χώρου, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης.
Η επιλογή μας στο πρόσωπο του Νίκου Ορφανού, ως νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή για το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης σε καμία περίπτωση δε μειώνει κανέναν άλλον από τους συμμετέχοντες, αλλά συγκλίνει και ταυτίζεται με το περίγραμμα της επόμενης περιόδου για το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης».

 

***

 

 

Από τον Κορυδαλλό και τη Λαμία… επιστροφή στη Λαμία

 

Ο Νίκος Ορφανός γεννήθηκε στον Κορυδαλλό Αττικής το 1969. Μεγάλωσε στον Ρέντη και κατάγεται από τη μητέρα του από τον Άγιο Δημήτριο Ευρυτανίας και τη Λαμία και από τον πατέρα του από την Κρήτη.
Απόφοιτος της Δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης (1992) και της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (τομέας παιδαγωγικής – ψυχολογίας-1995). Το 2021 ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στον τομέα Διοίκησης Πολιτιστικών Μονάδων (cultural management).
Εργάστηκε ως υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας στη «Θεραπευτική Κοινότητα Νόστος», στη Σαλαμίνα.
Υπήρξε καθηγητής υποκριτικής τη διετία 2008 – 2010 στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου στον Πειραιά.
Είναι ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Διάζωμα» για την αναστήλωση και επαναλειτουργία όλων των αρχαίων ελληνικών θεάτρων.
Υπηρέτησε τις γειτονιές που μεγάλωσε ως βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Πειραιά, με το «Ποτάμι» για επτά μήνες, από Ιανουάριο μέχρι Σεπτέμβριο του 2015.
Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο/επικοινωνιολόγο Αντιγόνη Παφίλη και έχουν ένα γιο.

Είναι φιλόζωος με ενεργή δράση.

 

***

 

Νίκος Ορφανός: «Θα φανώ αντάξιος με όλο μου το είναι»

 

Μετά την ανακοίνωση του Δημάρχου Λαμιέων, ο Νίκος Ορφανός αμέσως δήλωσε:
«Μια νέα σελίδα στη ζωή και την καριέρα μου… Το 1992 στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Ρούμελης στη Λαμία, δούλεψα πρώτη φορά ως επαγγελματίας ηθοποιός. Σχεδόν 29 χρόνια μετά αξιώνομαι να αναλάβω το τιμόνι ενός Θεάτρου με σημαντική ιστορία, σε μια πόλη εμβληματική, που έχω συνδέσει τόσο με την εφηβεία, τα καλοκαίρια μου όσο και με αναρίθμητες στιγμές και ανθρώπους αγαπημένους. Θα φανώ αντάξιος με όλο μου το είναι».

 

***

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ CATISART

Νίκος Ορφανός