Θυμάστε τη μερέντα των παιδικών μας χρόνων, την κρέμα σοκολάτας με ξηρούς καρπούς, συνήθως φουντούκια; Πρόκειται για τη λαχταριστή πραλίνα, που με αυτήν παρασκευάζονται πλείστα γλυκά, από φοντάν μέχρι τούρτες, χρησιμοποιείται όμως και για επάλειψη ή γέμιση σε βάφλες και κρέπες.
Οι ζαχαροπλάστες με τη λέξη πραλίνα αναφέρονται στους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς –συνήθως φουντούκια ή αμύγδαλα– που αλέθουν έπειτα στο μπλέντερ για να γίνουν κρέμα.
Η συνταγή για πραλίνα φουντουκιού που σας δίνουμε είναι πολύ γρήγορη και εύκολη και, το σημαντικότερο, αποτελείται από μόλις 4 υλικά και δεν περιέχει ζάχαρη. Είναι σίγουρο ότι θα τη λατρέψετε! Είναι σοκολατένια, κρεμώδης, απαλή, όσο γλυκιά πρέπει και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με χίλιους δυο τρόπους (εκτός από το να τη φάτε σκέτη με το κουταλάκι…). Για παράδειγμα, αν θέλετε τη συνδυάζετε με σπιτικά μπισκότα digestive, με τηγανίτες μπανάνας, με μάφινς, με φρέσκα φρούτα όπως μπανάνες, μήλα, αχλάδια, φράουλες ή προσθέτοντας την σε άλλες συνταγές.
Ο επεξεργαστής τροφίμων (μούλτι) είναι απαραίτητος για να την υλοποιήσετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Μερίδες: 18 κουταλιές (360 γρ. περίπου)
Υλικά:
250 γρ. φουντούκια
100 γρ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου για τους vegans
20 γρ. κακάο σε σκόνη, κατά προτίμηση βιολογικό
½ φλιτζάνι νερό περίπου (ίσως να μη χρειαστεί όλο)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180º C. Τοποθετούμε τα φουντούκια σε ένα ταψί και τα καβουρδίζουμε για 12-15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τα εν τω μεταξύ μια-δυο φορές. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα τρίβουμε με τα χέρια σας ώστε να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους, όσο γίνεται.
Μεταφέρουμε τα φουντούκια στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν βούτυρο, 5-7 λεπτά περίπου (εξαρτάται από τον επεξεργαστή). Ίσως χρειαστεί να ανοίξετε τον κάδο και να καθαρίσετε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα ώστε να δουλευτούν καλά τα φουντούκια.
Προσθέτουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, το κακάο και το μισό περίπου από το νερό και ενεργοποιούμε ξανά το μούλτι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε εάν χρειάζεται. Ίσως τη θέλετε πιο γλυκιά ή πιο αραιή.
Μεταφέρουμε την πραλίνα φουντουκιού σε ένα βάζο και φυλάμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Αν ανοίξουμε τα βάζο, χρειάζεται κατόπιν ψυγείο.
Είναι τόσο απλό και η σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella) είναι έτοιμη! Καλοφάγωτη!
Με την πραλίνα φουντουκιού επίσης μπορείτε να απολαύσετε το ψωμί και τη φρυγανιά στο πρωινό.
Ακόμα, τη σερβίρουμε ανακατεμένη με σαντιγί σαν μους – επιδόρπιο ή τη χρησιμοποιούμε σαν γέμιση σε τούρτα. Όπως και να τη σερβίρετε, είναι σκέτος πειρασμός!
* Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά ταχίνι για να γίνει πιο δυναμωτική.
* Μπορείτε ακόμα να αντικαταστήσετε τα φουντούκια με αμύγδαλα.
Πραλίνα φουντουκιού, η ιστορία της
Ο γλυκός αυτός εθισμός όμως έχει αρκετές γνωστές… άγνωστες πληροφορίες για το πώς δημιουργήθηκε και χάρη σε ποιες ανάγκες διαδόθηκε σε τέτοιο βαθμό ανά τον κόσμο, μέσα από την εμπορική ονομασία της Nutella.
Τη χρωστάμε στον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ
Το 1806 ο πιο διάσημος κοντός ηγέτης του κόσμου προσπάθησε να «παγώσει» το βρετανικό εμπόριο με στόχο να κερδίσει τους Ναπολεόντειους πολέμους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα καταστροφικό εμπάργκο, το οποίο τίναξε στα ύψη το κόστος της σοκολάτας και διέλυσε τους απανταχού ιδιοκτήτες εργοστασίων σοκολάτας. Σε μια προσπάθεια να αντέξουν την κρίση, κάποιοι ζαχαροπλάστες στο Τορίνο δοκίμασαν να βάλουν θρυμματισμένα φουντούκια στη σοκολάτα, ώστε να επιμηκύνουν τα αποθέματα όσο το δυνατόν περισσότερο. Το μείγμα αυτό, ήταν νοστιμότατο και ονομάστηκε gianduia.
Έναν αιώνα μετά, η τιμή της σοκολάτας ανέβηκε ξανά λόγω των περιορισμών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ένας ιταλός ζαχαροπλάστης με το όνομα Pietro Ferrero, έκανε ξανά στροφή στο… παντοδύναμο αυτό μείγμα με φουντούκι, το τελειοποίησε και έφτιαξε την Pasta Gianduja, η οποία μετονομάστηκε σε Nutella το 1964.
Αλείφεται… παντού
Η συγκεκριμένη φίρμα πραλίνας φουντουκιού, διατίθεται σε παραπάνω από 75 χώρες, ενώ όλη η ποσότητα που πωλείται σε έναν χρόνο θα μπορούσε να… αλείψει περισσότερα από 1.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Μαζική κατανάλωση
Κάθε 2, 5 δευτερόλεπτα, πωλείται ένα βαζάκι Nutella στον κόσμο. Σύμφωνα με το ληξιαρχείο των ΗΠΑ, ένας άνθρωπος γεννιέται κάθε 8 δευτερόλεπτα. Κάντε την πράξη.
Το ριφιφί
Το 2013, η δημοφιλής πραλίνα βγήκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, όταν κλέφτες κατάφεραν να αποσπάσουν τόνους ολόκληρους συνολικής αξίας 20.000 δολαρίων σε ένα ριφιφί – σταθμό στον τομέα των τροφίμων. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια βρέθηκε μπλεγμένο σε… πραλίνα-gate όταν αποκαλύφθηκε πως το Πανεπιστήμιο ξόδευε 6.000 δολάρια ανά εβδομάδα για το προϊόν, με τους μαθητές να φαίνεται πως κατανάλωναν 50 κιλά την ημέρα.
Η ιστορία πίσω από το λογότυπο
Το μείγμα πραλίνας φουντουκιού με το όνομα Gianduia, πήρε το όνομά του από χαρακτήρα της κομέντια ντελ’ άρτε με το όνομα Gianduja. Απεικονίζεται ως ένας χαμογελαστός πεδεμόντιος αγρότης, με μεγάλο καπέλο ο οποίος κάνει βόλτες γύρω από την πόλη πάνω σε ένα γάιδαρο, ο οποίος σέρνει ένα duja (κιβώτιο). Το κιβώτιο αυτό λέγεται ότι περιέχει κρασί, όμως θα μπορούσε κάλλιστα να είναι γεμάτο με πραλίνα φουντουκιού. Μάσκες αυτού του αγρότη πωλούνται σε όλη την περιοχή Piedmont στην Ιταλία, ενώ ο ίδιος πρωταγωνιστεί σε κάθε διαφήμιση της πραλίνας.
O Gianduja
Ο Τζαντούγια (Gianduja) – είναι ένας από τους χαρακτήρες της ιταλικής Κομέντια ντελ άρτε, ένας τυπικός εκπρόσωπος του Τορίνο και του Πιεμόντε. Η μάσκα του αναπαριστά έναν ειλικρινή χωρικό από τις επαρχίες του Πιεμόντε που αγαπά το κρασί, τη γαστρονομία και τις όμορφες κοπέλες, ωστόσο, είναι αφιερωμένος στην αγαπημένη ερωμένη του Τζακομέτα.
Κατάγεται από την κομητεία Καλιανέτο, και το όνομά του στην τοπική διάλεκτο ακούγεται κάπως σαν “Gian d’la dojia”, που σημαίνει “Τζάνι ο τεμπέλης”. Στην Κομέντια ντελ άρτε είναι πολύ δημοφιλής, καθώς είναι γνωστός σε όλες τις γυναίκες, και η Τζακομέτα, η ερωμένη του, πάντα τον ζηλεύει.
Φοράει συνήθως ένα τρίκοχο καπέλο, και καφέ σακάκι με κόκκινες άκρες. Έχει τη δική κοσμική σοφία και είναι πάντα χαρούμενος. Ο χαρακτήρας Τζαντούγια δημιουργήθηκε αρχικά ως μια μαριονέτα, σήμερα όμως είναι ο επίσημος “Βασιλιάς της Αποκριάς του Τορίνο”.