35.6 C
Athens
Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Η Οικία Κατακουζηνού γιορτάζει τα όγδοα γενέθλιά της και περιμένει την ανάμνησή σας

Το Ίδρυμα Κατακουζηνού, ευελπιστώντας να έχει κι αυτή τη χρονιά τη συμμετοχή του κοινού στα δρώμενα του χώρου -γεγονός που το catisart.gr θεωρεί βέβαιο- και ευχαριστώντας το για τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του, ζητάει μια ανάμνησή σας από το σπίτι-μουσείο της Αμαλίας 4. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2016 η Οικία Κατακουζηνού κλείνει 8 χρόνια δραστήριας λειτουργίας. Επί τη ευκαιρία του εορτασμού των 8 χρόνων ζωής της, λοιπόν, μια σκέψη, μια φωτογραφία, ένα ποίημα ή μια ζωγραφιά από σας θα είναι πολύτιμα. Είναι χαρά για τους ανθρώπους του να μοιραστείτε μαζί τους, μια ανάμνηση, μια έμπνευση, μια εικόνα από την επίσκεψή σας στην Οικία. Μπορείτε να στείλετε το υλικό σας στο [email protected] μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2016. Το Ίδρυμα σκοπεύει να το παρουσιάσει με την άδειά σας και να το ανεβάσει στο καινούργιο του site του.

* Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού ξεκίνησαν μια παραμυθένια κοινή ζωή τη δεκαετία του 1930 και για σχεδόν πενήντα χρόνια υπήρξαν δραστήρια μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας. Ο νευρολόγος-ψυχίατρος και η συγγραφέας σύζυγός του βίωναν έναν κόσμο καλλιέργειας και δημιουργίας, όπου οι τέχνες και τα γράμματα κατείχαν σημαντική θέση.

Το διαμέρισμα των Κατακουζηνών στη λεωφόρο Αμαλίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του ’30. Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και πολλοί επιφανείς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ήταν φίλοι τους και τους επισκέπτονταν συχνά για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα, τη θέα και την παρέα. Στο στήσιμο του σπιτικού του το ζευγάρι προσπάθησε να ενσωματώσει όλα όσα αγαπούσε, όλα όσα αποτελούσαν πηγές έμπνευσης στην καθημερινότητά του. Κυρίαρχα ήταν τα έργα τέχνης, σχεδόν όλα δώρα από φίλους όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γεώργιος Γουναρόπουλος, ο Σπύρος Βασιλείου, η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Marc Chagall και δεκάδες άλλοι. Γλυπτά, βιβλία αλλά και ταπεινά αναμνηστικά, μαρτυρίες πολυκύμαντης ζωής, ολοκλήρωναν το γεμάτο ζεστασιά καταφύγιό τους.

* «Τα σπίτια απευθύνονται και στο συναίσθημα, και αυτό το ισχυρό τους σημείο… αξίζει να ενδυναμωθεί με τη δημιουργία ατμόσφαιρας. Μία από τις συχνότερες παρατηρήσεις επισκεπτών σε καλοβαλμένα (ιστορικά) σπίτια είναι ότι απολαμβάνουν να βρίσκονται εκεί γιατί μοιάζουν με σπιτικά και όχι με ιδρύματα. Η σημασία (αυτής της διαπίστωσης) για τα ιστορικά σπίτια-μουσεία είναι ξεκάθαρη. Τα ιστορικά σπίτια πρέπει να ξαναζήσουν». Laurence Vail Coleman (1933)

* Η Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού άνοιξε ξανά τις πόρτες της χάρη στους ανθρώπους που πίστεψαν στη μαγική ιστορία της, χάρη σε όσους την επισκέπτονται και, όπως συμβαίνει σε όλα τα παραμύθια, χάρη σε μια καλή νεράιδα –(σ.σ. τη Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου) – που την έσωσε με το άγγιγμά της.

Το ταξίδι που προσφέρει στους επισκέπτες της είναι αντάξιο του μύθου της.

* Η μεταμόρφωση της Οικίας Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού έχει ως στόχο την αναγέννηση ενός ιστορικού αθηναϊκού σπιτιού από απλή κατοικία σε χώρο ανοικτό στο κοινό, με κοινωνικό προσανατολισμό και έμφαση στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ακολουθώντας τις αρχές και τις δυνατότητες των γνωστών στη διεθνή βιβλιογραφία ως house museums. Οι ιδιοκτήτες της οικίας, ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού, ανήκαν στην πνευματική ελίτ της εποχής τους, τη λεγόμενη γενιά του ’30, και λειτουργούσαν ταυτόχρονα ως πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και ως εισηγητές των διεθνών τάσεων στην ελληνική πραγματικότητα.

Τα σπίτια, οι κατοικίες, έχουν ιστορία τόσο παλιά όσο οι άνθρωποι. Έπαιζαν πάντα σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, διαφυλάσσοντας τις αξίες τους, διατηρώντας τις αναμνήσεις τους και δίνοντας σάρκα και οστά στις ιστορίες τους. Οι κατοικίες είναι ζωντανοί οργανισμοί που επηρεάζουν όχι μόνο τη ζωή όσων τα κατοικούν καθημερινά αλλά και όσων τα επισκέπτονται. Είναι τα πρωταρχικά δοχεία της ανθρώπινης σκέψης και πράξης, το προαιώνιο στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασής μας.

Η οικία των Κατακουζηνών λειτουργούσε από το 1960 ως ένα από τα φιλολογικά σαλόνια της εποχής και φιλοξενούσε επισκέπτες διεθνούς ακτινοβολίας, καλλιτέχνες, συγγραφείς και ποιητές. Το σπίτι περιέχει επίσης μια αντιπροσωπευτική συλλογή έργων των πιο σημαντικών καλλιτεχνών της λεγόμενης γενιάς του ’30 και πολλών διεθνών καλλιτεχνών.

Σχετικά θέματα:

* Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου – Άγγελος Κατακουζηνός

* Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου – συνέντευξη

* Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου – Η κυρία με τα μαύρα

* Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου – διάλεξη

* Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου – αφήγημα

* Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου – ομιλία

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -