28.6 C
Athens
Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Είδαμε την ονειρική “Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος”, που τώρα έχει και trailer

Γράφει η Ειρήνη Αϊβαλιώτου

Η θεατρική κατάθεση του Παντελή Δεντάκη με την Ομάδα Black Forest, που παρουσιάζει το έργο του Philippe Minyana “Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος”, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, είναι ό,τι πιο καινοτόμο έχουμε παρακολουθήσει σε μικρή σκηνική κλίμακα στο ελληνικό θέατρο εδώ και χρόνια.

Ο σκηνοθέτης συνθέτει μια παράσταση με τη χρήση αφήγησης, βίντεο, φωτισμών, μουσικής, μαζί με τα θαυμάσια μικρογλυπτά -φάντασματα, οπτασίες, κούκλες, ιερές υποστάσεις, κινούμενα ιερογλυφικά- που έχει φιλοτεχνήσει η εικαστικός Κλειώ Γκιζελή.

 

 

Χρησιμοποίησε την κίνηση, την έκφραση, τη φωνή δύο εκπληκτικών ηθοποιών, των Πολύδωρου Βογιατζή και Κατερίνας Λούβαρη-Φασόη, με τον τρόπο που μόνο ένα ποίημα θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει και γιορτάσει. Χρησιμοποίησε την αίσθηση του αλλόκοτου, ελευθερία, πειθαρχία και αφαίρεση για να πειραματιστεί με τις οπτικές ιδέες και να μεταφέρει το θεατή σ’ ένα υπερπραγματικό τοπίο, ένα θεατρικό σκηνικό, όπου δύο παράξενα χέρια τοποθετούν φιγούρες σε μια λιλιπούτεια σκηνή. Με εξαιρετικό έλεγχο του ρυθμού, πέτυχε μια ολοκληρωτικά παραμυθένια αίσθηση η οποία τονίστηκε από την εξαίρετη καλλιτεχνική βιντεοσκόπηση του Αποστόλη Κουτσιανικούλη, την ευφάνταστη σκηνική εγκατάσταση του Νίκου Δεντάκη, την ουσιώδη μετάφραση της Δήμητρας Κονδυλάκη, τις φανταστικής έμπνευσης μινιατούρες της Κλειώς Γκιζελή, τα λιτά κοστούμια της Κικής Γραμματικοπούλου, τη μυθική μουσική του Σταύρου Γασπαράτου (σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα), τους έξυπνους φωτισμούς που έγιναν από τον ίδιο και τον Αποστόλη Κουτσιανικούλη.

 

 

Ένα ονειρικό πλέγμα εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της παράστασης που μιλά για την αναζήτηση της ταυτότητας, για την αίσθηση της βίας βιωμένη από μια γυναίκα, η οποία σαν μάταιη κι αβοήθητη ύπαρξη πορεύεται ασυνείδητα ή συνειδητά προς το τέλος. Αποτελώντας την επιτομή του πειραματικού θεάτρου και ορίζοντα για την έννοια της αναζήτησης στο θέατρο, η “Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος” είναι ένα προϊόν αστείρευτης έμπνευσης.

Η παράσταση αποτελεί προσπάθεια να παρασταθεί το υποσυνείδητο του ατόμου επί το έργον, καθώς φιλτράρει και ερμηνεύει ένα μύθο και τον εξυψώνει σε ύψιστο καλλιτεχνικό γεγονός. Με άλλα λόγια, οι μηχανισμοί του ονείρου και ένας ευφάνταστος επαναπροσδιορισμός του θεάτρου δημιουργούν μια εθιστική σύνθεση χαρακτήρων, αντικειμένων και ατμόσφαιρας. Μια παράσταση που αφενός αξίζει να δει το αθηναϊκό κοινό, αφετέρου δε θα ήταν μια ωραία ιδέα να ταξιδέψει κι αλλού.

 

 

Όσο για τους ηθοποιούς –Πολύδωρο Βογιατζή και Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη– λειτουργούν με τη δύναμη μάγων κρατώντας το κλειδί της θεατρικής ψευδαίσθησης και η δύναμη του μάγου, είναι η δύναμη του θεάτρου

Αν το βλέμμα είναι πολύ σημαντικό στο θέατρο, η μαγεία που διεισδύει σε αυτόν τον τρόπο θέασης είναι η θεμελιώδης έννοια της θεατρικότητας. Το θέατρο που εγγράφεται στη σφαίρα του θαυμαστού.

  • Κάθε Δευτέρα και Τρίτη,
    στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων || έως τις 14 Απριλίου 2020

***

Λαμπερό φως από την πανέμορφη «Μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος»
Παναγιώτης Μήλας | catisart.gr

  • Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ:

Λαμπερό φως από την πανέμορφη «Μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος»

  • Η Μικρή Μέσα στο Σκοτεινό Δάσος, του Γάλλου βραβευμένου συγγραφέα Philippe Minyana, θα συνεχίσει -σε πείσμα των καιρών- να αφηγείται την ιστορία της κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

 

Δείτε το Τρέιλερ της Παράστασης:

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή του μύθου «Πρόκνη και Φιλομήλα» από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου που παρουσιάζεται από την ομάδα Black Forest, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Ο Νεαρός Βασιλιάς βιάζει τη μικρή αδερφή της γυναίκας του μέσα σε μια καλύβα στο Σκοτεινό Δάσος. Της κόβει τη γλώσσα και την αφήνει μόνη και αβοήθητη. Επιστρέφει στο παλάτι και, δήθεν συντετριμμένος, λέει στη γυναίκα του πως η Μικρή πνίγηκε εν μέσω θαλασσοταραχής. Δώδεκα μήνες μετά, κι ενώ η βασίλισσα βρίσκεται ακόμη βουτηγμένη στο πένθος, μια γριά εμφανίζεται στο παλάτι και της αποκαλύπτει τις αποτρόπαιες πράξεις του βασιλιά. Ξεδιπλώνει ένα μαντίλι κεντημένο από τη Μικρή, που τα κόκκινα νήματά του αφηγούνται το έγκλημα και δείχνουν το δρόμο για την καλύβα. Η Βασίλισσα τρέχει να βρει την αδερφή της και μαζί σχεδιάζουν την
εκδίκηση που θα πάρουν.

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Στην παράσταση συντίθενται διαφορετικά αφηγηματικά μέσα, επιχειρώντας να δημιουργηθεί ένας φαντασιακός και εφιαλτικός μικρόκοσμος. Ο –ζωντανός– κόσμος των ηθοποιών συναντιέται με τον μυστηριακό κόσμο μικρών γλυπτών (μινιατούρες). Ο παρών θεατρικός χρόνος συνδιαλέγεται με τη video art. Ο φυσικός ήχος συνυπάρχει με τον ηλεκτρονικά επεξεργασμένο.
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης είναι μικρά γλυπτά, που αναπαριστούν τους ήρωες του έργου. Μέσα από ζωντανό και ηχογραφημένο λόγο, οι ηθοποιοί τούς δίνουν φωνή, παίζοντας ταυτόχρονα μαζί τους. Δύο οθόνες ζωντανεύουν τους σκηνικούς χώρους, προβάλλοντας επεξεργασμένες εικόνες, στατικές και κινούμενες. Μια τρίτη οθόνη αναπαράγει σε παράλληλο χρόνο την ιστορία, χρησιμοποιώντας κοντινά πλάνα στα μικρά γλυπτά, παίζοντας με μοντάζ και οπτικά εφέ.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Philippe Minyana
Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη (στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Θεατρικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου)
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Δημιουργία μικρών γλυπτών: Κλειώ Γκιζελή
Video art: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Σκηνική εγκατάσταση: Νίκος Δεντάκης
Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος (σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα)
Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης, Παντελής Δεντάκης
Τεχνικός Σύμβουλος: Παναγιώτης Φουρτούνης
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Επικοινωνία: Γεωργία Ζούμπα
Παραγωγή: Black Forest

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Πολύδωρος Βογιατζής, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020
Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη (έως 14 Απριλίου 2020)
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος), 8 € (άνω των 65/φοιτητικό), 5 € (Κάρτα ανέργων/ΣΕΗ)

Χώρος: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων Κύπρου, 91Α & Σικίνου 35Α, 11364, Κυψέλη, Αθήνα
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 213 00 40 496 & 69.45.34.84.45
Πρόσβαση: Με λεωφορείο (Στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8 || Με τρόλεϊ: 3, 5, 11, 13, 14 (Στάση Καλλιφρονά) & 2,4 (Στάση Πλ. Κυψέλης) || Με ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (15’ με τα πόδια)

https://polychorosket.gr
https://www.facebook.com/tvcontrolcenter/
https://twitter.com/TVControlCenter
https://www.instagram.com/TVControlCenter/
https://www.flickr.com/photos/polychorosket/albums

  • Με την Υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -