Η φιλόδοξη παραγωγή της δημόσιας τηλεόρασης, που βασίζεται στο βιβλίο “Οι καρτ ποστάλ” της βραβευμένης Βρετανίδας συγγραφέως Victoria Hislop, με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, βαδίζει προς την τελική ευθεία και οι συντελεστές της ετοιμάζονται να μεταβούν τους επόμενους μήνες στην Κρήτη και στον Άγιο Νικόλαο, όπου θα γυριστούν οι περισσότερες σκηνές.
Ο πρωταγωνιστής της σειράς και συνδετικός κρίκος των 12 αυτοτελών επεισοδίων είναι ο Τζόζεφ, ο οποίος αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Βρετανία και να γυρίσει στην πατρίδα του, την Ελλάδα. Μπορεί να μην είναι το Brexit που κάνει τον ήρωα της Χίσλοπ να φύγει, καθώς όταν έγραφε το βιβλίο «Οι καρτ ποστάλ» (εκδ. Διόπτρα) αυτή η προοπτική δεν υπήρχε στον ορίζοντα, αλλά ο Τζόζεφ, όπως εξομολογήθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” η συγγραφέας, δεν θα ήταν ποτέ υπέρμαχός του. «Είναι ένας φιλελεύθερος Ευρωπαίος που δεν θα του άρεσε μια τέτοια απόφαση. Είναι επίσης αρχαιολόγος, μια επιστήμη που βασίζεται στην ιδέα ότι ο κόσμος είναι μια διεθνής κοινότητα όπου οι άνθρωποι μοιράζονται τον πολιτισμό και την Ιστορία. Θα μισούσε το Brexit, θα ήταν ένα ανάθεμα».
Μέσα από την οδύσσειά του, ανακαλύπτουμε έναν διαφορετικό κόσμο, ένα νέο για εκείνον πολιτισμό. Ένα παζλ από διαφορετικές ιστορίες, συναντήσεις, περιπλανήσεις και περιπέτειες που συνθέτουν την εικόνα της σημερινής Ελλάδας, που τόσο αγαπά η συγγραφέας.
Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων των 12 αυτοτελών ιστοριών της σειράς, οι οποίες θα διαδραματίζονται στην Ελλάδα με τη συμμετοχή διαφορετικών κάθε φορά ηθοποιών, θα γίνει κυρίως στον μαγευτικό Άγιο Νικόλαο -αγαπημένο τόπο της Βικτόρια Χίσλοπ- ενώ γυρίσματα θα γίνουν και στο Λονδίνο.
Αναπάντεχη, συγκινητική και καμιά φορά σκοτεινή, η ιστορία του Α ξεδιπλώνεται παράλληλα με την ανακάλυψη όχι μόνον ενός πολιτισμού, αλλά και της λαχτάρας του να ξαναζήσει τη ζωή στο έπακρο.
Οι Καρτ Ποστάλ με το που κυκλοφόρησαν μπήκαν κατευθείαν στο Top5 της λίστας best seller των Sunday Times.
Ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου, τον οποίο γνωρίζουμε από τις συνεργασίες του με τον Παντελή Βούλγαρη («Μικρά Αγγλία», «Το τελευταίο σημείωμα» για την οποία κέρδισε στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου) και τον Άγγελο Φραντζή («Ακίνητο ποτάμι», «Ευτυχία»), θα ενσαρκώσει τον ρόλο του Τζόζεφ στην περιπλάνησή του στη σύγχρονη Ελλάδα.
Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου γεννήθηκε στο Τύμπιγκεν και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ έχει και πτυχίο κοινωνικού λειτουργού. Έχει γίνει γνωστός από την ταινία Ουζερί Τσιτσάνης.
Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Οθέλλος (2019), Έντα Γκάμπλερ (2018-2019), Reservoir dogs (2018), Αμφιτρύων (2012), Πλατόνοφ (2010), Γλυκό πουλί της νιότης (2010), Ιβάνωφ (2019).
Στην τηλεόραση συμμετείχε στη σειρά Άγριες Μέλισσες (2019).
Τη σκηνοθεσία της σειράς έχει αναλάβει ο Γιώργος Παπαβασιλείου, που συνεργάζεται κυρίως με παραγωγές στο εξωτερικό («Slave», «Der Bergdoktor», «The storm tide», «Special Unit», «Α summer in Greece»).
Ο Νίκος Απειρανθίτης, η Αλεξάνδρα Κατσαρού και η Δώρα Μασκλαβάνου μαζί με τη συγγραφέα έχουν αναλάβει την τηλεοπτική διασκευή των βιβλίων «Οι καρτ ποστάλ» και «Τελευταίος χορός» (εκδ. Διόπτρα).
Το μυθιστόρημα της Βικτόρια Χίσλοπ με τίτλο «Οι Καρτ Ποστάλ» είναι ένα ταξίδι στην Ελλάδα του σήμερα και σε εκείνη του χτες, μέσα από την αφήγηση ενός σύγχρονου ταξιδιώτη.
«Όπου κι αν σταματούσα, οι άνθρωποι μου μιλούσαν. Οι περισσότεροι μου φέρονταν με θέρμη και καλοσύνη. Πολλοί μου είπαν ιστορίες. Τις άκουγα και τις κατέγραφα, μαθαίνοντας κάθε μέρα εκπληκτικά πράγματα γι’ αυτή τη χώρα, αλλά και ανακαλύπτοντας καινούργια πράγματα για τον εαυτό μου. Κάποιες από τις τοποθεσίες των ιστοριών θα τις αναγνωρίσεις από τις καρτ ποστάλ. Ποιος ξέρει αν αυτά που μου διηγήθηκε ο κόσμος είναι αλήθεια ή ψέματα; Υποψιάζομαι ότι κάποια θα είναι παντελώς μυθεύματα, άλλα απλώς υπερβολές –ίσως όμως κάποια να είναι αλήθεια. Ας το κρίνεις εσύ», σημειώνει στο μπλε δερματόδετο τετράδιό του ο Α. Και το ταξίδι ξεκινάει…
Το σημειωματάριο με τις ιστορίες του από το μοναχικό ταξίδι στην Ελλάδα φτάνει με το ταχυδρομείο στα χέρια της Έλι, μιας νεαρής Αγγλίδας που ζει στο Λονδίνο και εργάζεται στο διαφημιστικό τμήμα ενός συντεχνιακού περιοδικού. Έχουν προηγηθεί οι αμέτρητες καρτ ποστάλ που στέλνει ο Α σε κάποια Σ. Ίμποτον, την κοπέλα που μάλλον έμενε στο διαμέρισμα πριν από εκείνη. Για έξι ολόκληρους μήνες η Έλι λαμβάνει κάρτες από τα πιο όμορφα της Ελλάδας: Μεθώνη, Μιστράς, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Μετέωρα… Τις διαβάζει με μανία, τις κοιτάζει με τις ώρες και δεν σταματάει να σκέφτεται τα όμορφα τοπία, τα φωτεινά χρώματα, το φως του ήλιου που βλέπει στις κάρτες.
«Άραγε υπήρχαν στ’ αλήθεια αυτά τα μέρη;» αναρωτιέται η νεαρή Έλι από το μουντό Λονδίνο, όπου ζει μια συνηθισμένη, σχεδόν βαρετή ζωή, πριν πάρει τη μεγάλη απόφαση να ταξιδέψει για να γνωρίσει τη χώρα που την κάνει να ονειρεύεται. Οδηγός της στο ταξίδι θα είναι οι σημειώσεις και οι ιστορίες του άγνωστου Α.
Μέσα από δεκαπέντε ιστορίες του βιβλίου, ιστορίες των απλών καθημερινών ανθρώπων που συνάντησε ο Α. στην περιπλάνησή του, άλλες παράξενες, άλλες αστείες, κάποιες λυπητερές, ξεδιπλώνεται μια ολόκληρη χώρα· η ιστορία, η μυθολογία, τα ήθη και τα έθιμα, η οικονομία, η σημερινή κρίση, η δύσκολη καθημερινότητα, η αγάπη, η φιλοξενία, η ζεστασιά. Κάθε ιστορία κι ένα καινούργιο κεφάλαιο στο μεγάλο βιβλίο που λέγεται Ελλάδα. Η συγγραφέας ξέρει πώς να διατηρεί το μυστήριο· κρατάει τις σιωπές που πρέπει και αφήνει τον αναγνώστη ελεύθερο να κάνει τους δικούς του συνειρμούς.
Πολλές από τις ιστορίες του βιβλίου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αυτόνομα, να φτιάξουν ένα διαφορετικό βιβλίο από μόνες τους. Η «Άρια στη χορδή του Σολ» είναι μια τέτοια ιστορία –ο πλανόδιος βιολιστής Αντώνης είναι ένας πραγματικός μυθιστορηματικός ήρωας που πολύ θα θέλαμε να μάθουμε τι απέγινε έπειτα από εκείνη τη συνάντηση στην Καλαμάτα.
Κάθε συνάντηση στο βιβλίο είναι ξεχωριστή και κάθε τόπος έχει τις δικές του καρτ ποστάλ. Οι φωτογραφίες από την Ακροναυπλία και το Μιστρά, από τις παραλίες και τα μικρά λιμάνια της Πελοποννήσου, από τα ξωκλήσια και τα μικρά χωριά, από τα Μετέωρα και τους Δελφούς, συμπληρώνουν την αφήγηση δίνοντάς της ζωντάνια και αληθοφάνεια.
Οι Καρτ Ποστάλ της Βικτόριας Χίσλοπ είναι ένα παζλ: οι διαφορετικές ιστορίες, οι αφηγητές, οι συναντήσεις του Α, το ταξίδι της Έλι, οι κάρτες και οι φωτογραφίες, συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Μια εικόνα που ακτινοβολεί ομορφιά, αξιοπρέπεια, αγάπη για τη ζωή. Μπορεί σε κάποια σημεία πράγματα να φαίνονται ωραιοποιημένα, αλλά υπάρχουν και μεγάλες αλήθειες στο βιβλίο. Οι αλήθειες των απλών ανθρώπων που ζουν στις μικρές πόλεις, που ακόμη και σήμερα ανοίγουν την πόρτα τους για να υποδεχθούν έναν ξένο. Είναι όμορφη χώρα η Ελλάδα, είναι ωραίος λαός οι Έλληνες, μοιάζει να λέει η Χίσλοπ σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας.
Οι Καρτ Ποστάλ είναι ένα βιβλίο που φανερώνει τις ομορφιές, αλλά και τις αδυναμίες της Ελλάδας. Ένα βιβλίο που θα μας κάνει να χαμογελάσουμε, να κοιτάξουμε ψηλά τον γαλανό ουρανό και τον φωτεινό ήλιο και να θυμηθούμε ότι ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο, με φυσικές ομορφιές και ακόμη πιο όμορφους ανθρώπους.
Η Victoria Hislop είναι βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, η οποία είναι κυρίως γνωστή για το μυθιστόρημά της Το νησί, το οποίο έγινε μπεστ σέλερ. Στις 17 Ιουλίου του 2020, της απονεμήθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα, από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 2954.
Η Χίσλοπ, το πατρικό όνομα της οποίας είναι Χάμσον (Hamson), γεννήθηκε στο Μπρόμλεϊ (Bromley) του Κεντ το 1959, μεγάλωσε όμως στο Τόνμπριτζ (Tonbridge). Σπούδασε αγγλικά στο Κολέγιο St. Hilda’s της Οξφόρδης και στη συνέχεια εργάστηκε, για περίπου 20 χρόνια, ως δημοσιογράφος.
Τον Απρίλιο του 1988 παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη των εκδόσεων “Private Eye” Ίαν Χίσλοπ, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά: Την Έμιλι – Έλεν (1990) και τον Ουίλιαμ – Ντέιβιντ (1993).
Η Χίσλοπ ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων και στη συνέχεια στράφηκε προς τις δημόσιες σχέσεις. Όταν όμως γεννήθηκε το πρώτο της παιδί, αποφάσισε να αλλάξει σταδιοδρομία: Άρχισε να εργάζεται ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος. Χάρη σε αυτή την ενασχόληση ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η βασική της ενασχόληση ήταν τα θέματα ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος.
Το 2005 εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, Το Νησί (The Island), το οποίο έγινε μπεστ σέλερ. Η επιτυχία του βιβλίου έκανε τους παραγωγούς του Χόλιγουντ να ζητήσουν τα δικαιώματα για τη δημιουργία μιας ταινίας. Σύμφωνα με την ίδια, η Χίσλοπ αρνήθηκε να επιτρέψει στο Χόλιγουντ να δραματοποιήσει το βιβλίο της (παρά την παχυλή αναμενόμενη αμοιβή) και επέλεξε να παραχωρήσει (έναντι πολύ ισχνότερης αμοιβής) τα δικαιώματα στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό MEGA για τη δημιουργία της ομώνυμης σειράς.
Η ίδια δήλωσε ότι «φοβήθηκε ότι το βιβλίο στο Χόλιγουντ θα μπορούσε να καταλήξει ταινία τρόμου».
Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε 23 ακόμη χώρες και σήμερα περιλαμβάνεται στη λίστα των πιο επιτυχημένων μυθιστορημάτων διεθνώς, ενώ κατατάχθηκε ανάμεσα στα 100 βιβλία που καθόρισαν τη δεκαετία.
Το 2008 η Χίσλοπ εξέδωσε το δεύτερο μυθιστόρημά της με τον τίτλο Η Επιστροφή (The Return), ενώ το 2009 παραχώρησε το διήγημά της “Aflame in Athens” για να δημοσιευτεί στο πρόγραμμα “Ox-Tales”, τέσσερις συλλογές διηγημάτων από 38 Βρετανούς δημιουργούς.
Σήμερα ζει και εργάζεται στο Κεντ, όπου διαμένει με την οικογένειά της, και εκτός από τη συγγραφική της δραστηριότητα εξακολουθεί να γράφει ταξιδιωτικά άρθρα για τη Sunday Telegraph, τη Mail on Sunday και αρκετά περιοδικά, ενώ έχει τακτική συνεργασία με την Daily Telegraph και συντάσσει τα προφίλ διασημοτήτων για το περιοδικό Woman & Home.
Πληροφορίες
ΟΙ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ
Συγγραφέας: Victoria Hislop
Μετάφραση: Φωτεινή Πίπη
Εκδόσεις Διόπτρα