33.9 C
Athens
Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Χάρης Μεγαλυνός: Τα φετινά μου μάτια τίποτα δεν τα συγκλονίζει… Τα φετινά μου μάτια έκλεισαν…

«Δεν με συγκλονίζει ο φωτισμός σου
φετινό καλοκαίρι.
Τα φετινά μου μάτια δεν βλέπουν
το θέαμα του καινούριου σου καιρού
ν’ ανασταίνεται στην κάθε θάλασσα.

Χθες ή σήμερα
αύριο ή ποτέ
τα φετινά μου μάτια
τίποτα δεν τα συγκλονίζει».

Οι παραπάνω στίχοι του ποιητή Χάρη Μεγαλυνού, ανήκουν στη συλλογή «Καλοκαίρια και ενιαυτοί» [Οδός Πανός, 2002].

***

Στην ποιητική συλλογή «Πενήντα» του Χάρη Μεγαλυνού, το κόσμημα του εξωφύλλου ήταν ένα δώρο στον ποιητή από τον σπουδαίο ζωγράφο Κώστα Ι. Σπυριούνη.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024.

«Τα φετινά μου μάτια δεν βλέπουν το θέαμα του καινούριου σου καιρού ν’ ανασταίνεται στην κάθε θάλασσα».

Τα μάτια του Χάρη Μεγαλυνού έκλεισαν μετά από σκληρή μάχη αρκετών μηνών. Τελικά λύγισε…

Το ταξίδι της ζωής του άρχισε τον Οκτώβριο του 1951 στον Πύργο Ηλείας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χαράλαμπος Κάτσης και το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο Χάρης Μεγαλυνός.

Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ δεν ήσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου προς βιοπορισμόν.

Εξέδωσε τις εξής ποιητικές συλλογές: «Στο δρόμο της χώρας», Άκμων 1980, β’ έκδοση 1994, Ίκαρος. «Το μήλον της έριδος», Οδός Πανός 1983, «Κοσμικόν Πάθος», Οδός Πανός 1992. «Καλοκαίρια και ενιαυτοί», Οδός Πανός 2002. «Πενήντα», Ίκαρος 2018.

***

Μιλώντας στην Ειρήνη Αϊβαλιώτου και στο catisart.gr είχε πει: «Αν δεν ελπίζεις στο ανέλπιστο, δεν θα το βρεις ποτέ».

Αυτό το ανέλπιστο διεκδίκησε τους τελευταίους μήνες αλλά δυστυχώς δεν το βρήκε.

Αντικείμενο της ποίησης του Χάρη Μεγαληνού ήταν ο κόσμος μας, όπως τον έβλεπε και τον ζούσε συναισθηματικά και στοχαστικά. Τα θέματά του είχαν να κάνουν με τον έρωτα, τον πολιτισμό, την ύπαρξη, τη φύση, την κοινωνία…

***

“Έφυγε ένας ποιητής – άγγελος του μέλλοντος μας. Ο Χάρης Μεγαλυνός. Στα άγια η καθαρή ψυχή του”. Με αυτά τα λόγια ο ποιητής Γιώργος Χρονάς, γνωστοποίησε το δυσάρεστο νέο…

Όπως έγραφε η Ειρήνη Αϊβαλιώτου στον πρόλογο μιας από τις συνεντεύξεις της με τον ποιητή «Ο Χάρης Μεγαλυνός είναι ένας μεστός και από καιρό κατασταλαγμένος δημιουργός, απόλυτα προσεκτικός στη λεπτομέρεια, βαθύς γνώστης και φιλόσοφος της γλώσσας, που με το έργο του μας βάζει σε μια διαδικασία αναζήτησης του αγνώστου.

Η ποίησή του κινείται ανάμεσα στην καθημερινή διάψευση, την απόγνωση της συνήθειας και στο ακατάλυτο πάθος για ζωή. Αισθησιακή και σωματική, μαγική και ταυτοχρόνως μαχητική, ταραχώδης και τολμηρή, αποκαλυπτική και φλογερή, ερωτική και δηκτική, ποίηση που, με απεριόριστες δυνατότητες και δυναμικές, κοιτά στο μέλλον.

Ο Χάρης Μεγαλυνός μας χτυπά κατάστηθα με το λόγο του και μας θυμίζει ξανά τα σημαντικά. Όλη η μνήμη του κόσμου μπορεί να χωρέσει σε ένα ποίημα, αν ο ποιητής γράφει με την καρδιά του και στοχεύει στην καρδιά. Γιατί η ευφυΐα της καρδιάς είναι η πραγματική ευφυΐα, η μοναδική ευφυΐα που υπάρχει.

***

Ο αποχαιρετισμός του Χάρη Μεγαλυνού θα γίνει την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 4μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου [Ιωνίας 7, Παπάγου 156 69 Τηλέφωνο: 210 651 0442] και η ταφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Πύργο.

***

Χάρης Μεγαλυνός: Δεν υπάρχουν δώρα στην ποίηση αλλά σκληρή και διαρκής δουλειά, θέληση

***

Χάρης Μεγαλυνός: Η πίστη μας θα δοκιμαστεί σε όλους τους τομείς

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -