Ένα δείγμα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας παρακολουθήσαμε στο θέατρο «Πορεία» και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Νέο Αίμα». Επρόκειτο για το ολοκαίνουργιο έργο με τον παράξενο τίτλο «Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου», που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής και που υπογράφει η Αργυρώ Βώβου.

Στο έργο η ηρωίδα, η Σάνα, ανυπομονεί να πεθάνει, έχει δοκιμάσει όλες τις μεθόδους αυτοκτονίας, αλλά όλες έχουν αποτύχει αφήνοντάς τη με ένα γκραν-γκινιόλ «πτώμα».

Γραφή πρωτότυπη, ενθαρρυντική, σουρεαλιστική και διορατική από τη νέα θεατρική συγγραφέα Αργυρώ Βώβου, δημιουργό που εντυπωσίασε με την εσωτερική της συγκρότηση και τα καινοφανή της πλαίσια. Τη συνάντησα μετά το πέρας της τελευταίας παράστασης και αφού είχε υποκλιθεί στο κοινό μαζί με τους άλλους συντελεστές. Όλοι καταχειροκροτήθηκαν. Πληροφορήθηκα μάλιστα ότι η παράσταση μετά την επιτυχία που γνώρισε, ενδέχεται να επαναληφθεί από το φθινόπωρο.

Θυμάμαι να της προτείνω το χέρι για τα συγχαρητήρια και να κοιτάζω το πρόσωπό της για λίγες στιγμές. Ξαφνικά στρέφει το βλέμμα και με κοιτά κατάματα. Αυτό το κοίταγμά της το κρατώ σαν μια ωραία ανάμνηση. Κορίτσι μοντέρνο, ανοιχτόκαρδο, γεμάτο γλυκύτητα και αυτοπεποίθηση. Ακολούθησε μια συζήτηση μαζί της που κατέστησε τα καινούργια πράγματα οικεία και τα οικεία πράγματα καινούργια.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «catisart.gr» θυμάται έναν ταξιτζή που όταν ήταν πέντε ετών της ζήτησε να μη βγάζει το κεφάλι της έξω από το παράθυρο του οχήματος γιατί μπορεί να περάσει καμιά νταλίκα και να της το κόψει. “Σε αυτόν έχω αφιερώσει το «Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου»” μου λέει. Αυτό το περιστατικό στάθηκε η αφορμή για να δημιουργήσει χρόνια αργότερα όχι μόνο ένα θεατρικό έργο, αλλά ένα ολόκληρο σύμπαν με τις λάμψεις και τα σκοτάδια του, στο οποίο διεισδύει με απόλυτο έλεγχο της πυκνότητας της γλώσσας.

Τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής μάλλον θα παραμείνουν εσαεί αναπάντητα. Στο έργο της Αργυρώς Βώβου όμως, ο θάνατος απεργεί και η γη έχει γεμίσει με… εν αναμονή νεκρούς. Στην αποβάθρα ενός σταθμού, ο Μίκυ θα μιλήσει στη Σάνα για μια πύλη στον χωροχρόνο, η οποία μπορεί να την οδηγήσει πίσω, στη νύχτα της σύλληψής της. Θα καταφέρει η ηρωίδα να μπει σε αυτή την τρύπα για να αποτρέψει τη σύλληψή της και να εκμηδενίσει την ύπαρξή της; Ή θα την προλάβει η λήξη της απεργίας; Η απάντηση βρίσκεται κρυμμένη στο σουρεαλιστικό έργο που στάζει μαύρο χιούμορ και λύνεται μέσα στην υπαρξιακή συγκίνηση.

Στο έργο «διαδραματίζεται μια συνάντηση ανάμεσα σε δύο κόσμους, το παρελθόν και το μέλλον. Πιο συγκεκριμένα η συνάντηση αυτή συμβαίνει ανάμεσα σε ένα παιδί και σε αυτούς που το έφεραν στον κόσμο χωρίς καμία ενσυναίσθηση και δίχως να συνειδητοποιούν τη σημαντικότητα του να φέρεις έναν άνθρωπο στον κόσμο. Έτσι γεννήθηκε και αυτός ο τίτλος. Είναι η κραυγή για μια αποδοχή, η ανάγκη για μια αγκαλιά» μου εξηγεί.

«Θα τολμήσω να πω για το «Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου» ότι είναι ένα έργο που αφορά τη γενιά μου και το τραύμα τού να υπάρχουμε μέσα σε έναν κόσμο όπου δε νιώθουμε ασφαλείς επειδή οι άνθρωποι που υπήρξαν πριν από εμάς και που αποφάσισαν να μας φέρουν στον κόσμο, φρόντισαν να μην είναι. Το έργο όπως το βλέπω εγώ είναι ένα πάρτι με θεματική το συλλογικό μας τραύμα και με πολλά στοιχεία μαύρου χιούμορ», προσθέτει.

Γιατί γράφει, άραγε; «Προσωπικά γράφω γιατί μου λείπει το να βρω ένα σπίτι για όλα όσα μου περισσεύουν», απαντά.