Cat Is Art

Απαγορεύτηκε το φουά γκρα στη Νέα Υόρκη

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καλοφαγάδες της Νέας Υόρκης μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της αμερικανικής μητρόπολης να απαγορεύσει την πώληση ενός εξαιρετικά εύγευστου, όσο και αμφιλεγόμενου, εδέσματος: του φουά γκρα, ελληνιστί συκωτιού χήνας ή πάπιας. Το μέτρο που θεσπίστηκε πριν από τρεις μόλις ημέρες απαγορεύει ολοκληρωτικά την πώληση του λιπαρού συκωτιού των πουλερικών σε εστιατόρια, καταστήματα τροφίμων, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο πώλησης στη Νέα Υόρκη. Σε όσους εστιάτορες ή μπακάληδες συλληφθούν να πωλούν φουά γκρα θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 1.800 ευρώ.

 

 

Οι πολέμιοι του εύγευστου εδέσματος, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της γαλλικής κουζίνας, επισημαίνουν πως η παραγωγή του προϋποθέτει τον φρικτό βασανισμό των πουλερικών, καθώς τρέφονται διά της βίας, με την τοποθέτηση ενός σωλήνα μέσα στον λάρυγγά τους. Όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα των New York Τimes, η επιβολή της απαγόρευσης μπορεί να αποδειχθεί προβληματική. Σε κάποιο ποσοστό, το φουά γκρα που διακινείται στην αμερικανική μεγαλούπολη δεν προέρχεται από ζώα που έχουν βιαίως παχυνθεί, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί κατά πόσον το έδεσμα δημιουργήθηκε με παράνομο τρόπο.

Ο Στεφάν ντε λα Φαβερί, Αμερικανός πολίτης γαλλικής καταγωγής, συγκαταλέγεται στους απελπισμένους καλοφαγάδες της Νέας Υόρκης, αλλά δεν το βάζει κάτω. «Το λατρεύω το φουά γκρα, ωστόσο κατανοώ γιατί το απαγόρευσαν. Καθώς είμαι Αμερικανός πολίτης που μεγάλωσε στη Γαλλία, σέβομαι τους νόμους. Όμως, η γεύση του παραμένει θεσπέσια και απλώς θα πρέπει να επιστρέφω στη Γαλλία προκειμένου να το απολαμβάνω», λέει.

 

 

Πολλοί επιχειρηματίες και εστιάτορες του «Μεγάλου Μήλου» δεν εμφανίζονται εξίσου συγκαταβατικοί. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι οι πωλήσεις του νόστιμου εδέσματος θα εκτοξευθούν μέχρι να επιβληθεί η απαγόρευση, ενώ, όπως επισημαίνει η Αριάν Ντακέρ, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρυτής του ντελικατέσεν D’Artagnan, «η απαγόρευση θα κοστίσει σε 400 μετανάστες την εργασία τους και την ευκαιρία τους να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο. Αν το πραγματικό θέμα ήταν η απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των ζώων, ίσως θα έπρεπε να προσέξουμε τις πρακτικές στις κτηνοτροφικές μονάδες εντατικής εκτροφής, αντί να κλείνουμε κάποιες μικρές μονάδες».

Το “φουά γκρα” (από τα γαλλικά “foie gras” = “παχύ ήπαρ” ή “παχουλό” ήπαρ) είναι λιπαρό γαστρονομικό έδεσμα από συκώτι χήνας ή πάπιας. Αποτελεί γαστρονομική παράδοση της γαλλικής κουζίνας.

 

 

Παρασκευάζεται σε ελεγχόμενες εκτροφές όπου τα ζώα διατρέφονται υπερβολικά και με τη βία προκειμένου να αποθηκεύσουν λίπος στο συκώτι τους.

Η τεχνική παρασκευής του φουά γκρα πρωτοεμφανίστηκε το 2500 π.Χ., όταν οι Αιγύπτιοι παρατήρησαν πως οι μεταναστευτικές χήνες είχαν την ικανότητα αποθήκευσης λίπους στο ήπαρ τους, ως προετοιμασία για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Η γεύση του συκωτιού των πτηνών αυτών κρίθηκε εξαιρετική και έτσι αποφάσισαν να αναπαραγάγουν τεχνητά το φαινόμενο, παχαίνοντας χήνες με σύκα και καρπούς.

 

 

Η εκτροφή φουά γκρα αντιμετωπίζει έντονη κριτική διεθνώς, καθώς θεωρείται πως παραβιάζει τις ορθές τακτικές εκτροφής των ζώων.

Το φουά γκρα παράγεται με τρομερά σκληρές πρακτικές. Οι πάπιες και οι χήνες στριμώχνονται σε υπόστεγα, ταΐζονται με το ζόρι πολλές φορές με ένα σωλήνα που μπαίνει στο λαιμό τους, το συκώτι τους διογκώνεται έως και δέκα φορές πάνω από το κανονικό και έπειτα θανατώνονται.

 

 

Αφού πρώτα την έχουν «παραταΐσει» δια της βίας με σκοπό τη διόγκωση του συκωτιού (κάτι που επιτρέπεται από το νόμο), εν συνεχεία της κόβουν το λαιμό, αφήνοντάς τη να πεθάνει αργά και βασανιστικά (κάτι που απαγορεύει ο νόμος) από αιμορραγία, ενόσω οι σφαγείς αποκόπτουν από τα σωθικά της το συκώτι.

  • Πηγές πληροφοριών: The New York Times, εφημερίδα Καθημερινή, ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΑπαγορεύτηκε το φουά γκρα στη Νέα Υόρκη

Related Posts