Cat Is Art

«United for Lebanese Creatives»: Εκστρατεία για τη στήριξη σχεδιαστών και καλλιτεχνών της Βηρυτού

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Μετά την τραγική έκρηξη στη Βηρυτό, ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία με σύνθημα «United for Lebanese Creatives» (Ενωμένοι για τους Λιβανέζους Δημιουργούς) με στόχο τη στήριξη ανεξάρτητων σχεδιαστών και καλλιτεχνών της πόλης.

Η εκστρατεία, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είναι πρωτοβουλία της οργάνωσης για το περιβάλλον Slow Factory, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Starch Foundation που βοηθά στην εκκίνηση αναδυόμενους εκπροσώπους του δημιουργικού τομέα στον Λίβανο, του Fondation Saradar, μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την προώθηση του πολιτισμού, της τέχνης, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού, του Bureau des Créateurs, οργανισμός που ανακαλύπτει νέα ταλέντα και παρέχει συμβουλευτική, και του Maison Pyramid, εταιρεία πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων της οποίας τα γραφεία στη Βηρυτό έχουν καταστραφεί από την έκρηξη.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας εντοπίστηκαν 39 σχεδιαστές που αντιμετώπισαν συνολικά ζημιές άνω των 850.000 δολαρίων και θα λάβουν υποστηρικτικά κεφάλαια για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεών τους.

Μεταξύ των δημιουργών που θα λάβουν οικονομική βοήθεια είναι οι σχεδιαστές αξεσουάρ των Sarah’s Bag, Vanina και Andrea Wazen, η σχεδιάστρια μόδας Sandra Mansour, τα κοσμηματοπωλεία Mukhi Sisters και Atelier Nawbar, οι οίκοι υψηλής ραπτικής Azzi και Osta, καθώς και τα brands μόδας όπως Bazaza, Roni Helou, Yassmin Saleh, Missak και Emergency Room.

Στις 4 Αυγούστου στην τεράστιας έντασης εκρήξεις στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, τραυματίστηκαν χιλιάδες και προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές.

Με τους εκθεσιακούς χώρους και τα δημιουργικά στούντιο να βρίσκονται κυρίως στην περιοχή Μαρ-Μιχαέλ -ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της πόλης όπου σημειώθηκε η έκρηξη- οι σχεδιαστές μόδας της πόλης έχασαν τις συλλογές που ετοίμαζαν και είδαν τα ατελιέ τους να γκρεμίζονται εντελώς.

Οι λεπτομέρειες για τις δωρεές είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του Slow Factory.

Η Βηρυτός, εκτός από πρωτεύουσα του Λιβάνου, είναι το κεντρικό λιμάνι και η μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου. Αποκαλούνταν και «Παρίσι της Μέσης Ανατολής» λόγω της διεθνούς ατμόσφαιρας που τη διαπνέει. Γεωγραφικά, βρέχεται από τη Μεσόγειο, είναι κάτω από τα βουνά του Λιβάνου, και έχει περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του σφετεριστού του θρόνου και στρατηγού Διοδότου Τρύφωνος και του Αντιόχου Ζ΄ Σιδήτη, ο πρώτος κατέστρεψε την πόλη το 140 π.Χ. Αργότερα ο Αντίοχος Ζ΄ την επανίδρυσε ως Λαοδίκεια η εν Φοινίκη, τιμώντας τη Λαοδίκη, μητέρα του Σελεύκου Α’.

Είναι έδρα πολλών διεθνών οργανισμών, όπως της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία (ESCWA), ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας και η Ουνέσκο, μαζί με την Ένωση Αραβικών Αερομεταφορέων επίσης έχουν την έδρα τους στη Βηρυτό καλύπτοντας τις αραβικές χώρες.

Επίσης εκεί εδρεύει το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, γνωστό και ως AUB.

Τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής αποτελούν το Εθνικό Μουσείο, ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου, το τζαμί Μοχάμεντ Αλ Αμίν, η ρωμαϊκή αγορά και το Μουσείο Πετρωμάτων.

Στις 4 Αυγούστου 2020 συνέβη μεγάλη καταστροφική φονική έκρηξη στη Βηρυτό, με τους νεκρούς επί του παρόντος να ανέρχονται στους 157 και τους τραυματίες σε 5.000. Επικράτησε πανικός, ενώ η έκρηξη έγινε αισθητή ακόμα και στην Κύπρο. Μάλιστα οι κάτοικοι αρχικά είχαν την εντύπωση ότι έγινε σεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Καταστράφηκαν πολλά κτήρια και ιδιαίτερα το λιμάνι της Βηρυτού, όπου βυθίστηκε ένα κρουαζιερόπλοιο. Λόγω της έκτασης της καταστροφής και της συνακόλουθης ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την αποστολή οικονομικής βοήθειας ύψους 33 εκ. ευρώ στον Λίβανο.

 

Following Beirut’s explosion, we are joining forces with Lebanese designers and creatives, helping them raise funds to rebuild their creative spaces, which they’ve lost. 39 of the Lebanese designers hit, have applied to receive supportive funds. Let’s help them rebuild! To donate:https://slowfactory.foundation/superfundYou can also donate via bank transfer check our stories for details

Δημοσιεύτηκε από Maison Pyramide στις Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020

 

 

  • Διαβάστε επίσης:

Η Βηρυτός στο “χείλος της αβύσσου” ή πόσο εύκολα ξεχνάμε τις παλιές σφαγές…

Το ταμπούλε – Σκέψεις για τον Λίβανο από τη Χριστίνα Δενδρινού

H Φαϊρούζ για τη Βηρυτό

Οι Αρμένιοι της Ελλάδας στηρίζουν την αρμενική κοινότητα του Λιβάνου – Έκκληση για βοήθεια

Βηρυτός – της Nadia Tuéni

Εκτύπωση
Ειρήνη Αϊβαλιώτου«United for Lebanese Creatives»: Εκστρατεία για τη στήριξη σχεδιαστών και καλλιτεχνών της Βηρυτού

Related Posts