12.1 C
Athens
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

H Φαϊρούζ για τη Βηρυτό

H Φαϊρούζ, 84 ετών σήμερα, είναι η πλέον δημοφιλής από τις τραγουδίστριες του Λιβάνου. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της είναι αφιερωμένο στη γενέτειρά της:

Για τη Βηρυτό – ειρήνη στη Βηρυτό με όλη την καρδιά μου. / Και φιλιά
– στην πόλη και τα σύννεφα. / Στον βράχο μιας πόλης που μοιάζει με το
πρόσωπο γέρου ναύτη. / Από την ψυχή των ανθρώπων της φτιάχνει
κρασί. / Από τον ιδρώτα τους, φτιάχνει ψωμί και γιασεμί. /
Πώς έφτασε λοιπόν να ‘χει γεύση καπνού και πυρκαγιάς;

***

Η Φεϊρούζ (αραβ. فيروز = τιρκουάζ στην αραβική γλώσσα), είναι Λιβανέζα τραγουδίστρια, ελληνορθόδοξη.

Γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1934 στο χωριό Jabal Alarz. Το πραγματικό της όνομα είναι Νουχάντ Χαντάντ. Λίγα χρόνια αργότερα μετακομίζει στη Βηρυτό. Η πρώτη της επαφή με τη μουσική είναι από το ραδιόφωνο ενός γείτονα. Ούσα μαθήτρια θα ενταχθεί στη σχολική χορωδία, ενώ αργότερα θα πάρει μέρος σε ραδιοφωνικά προγράμματα. Ο συντηρητικός πατέρας της Ουάντι Χαντάντ (Wadi Haddad) δεν συμφωνούσε με αυτή την επιλογή και αρχικά είχε αρνηθεί να δώσει την άδειά του.

Η οντισιόν που της άλλαξε τη ζωή

Συμμετέχοντας αρχικά σε χορωδίες, αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα. Παίρνει μέρος σε μια οντισιόν ενός σταθμού τραγουδώντας το “Mawal” και το “Ya Zahraten Fi Khialay” εντυπωσιάζοντας τα στελέχη. Ένα από αυτά, ο Halim Elrumi, αντιλαμβανόμενος τις εξαιρετικές φωνητικές της ικανότητες, της προσφέρει τραγούδια και της δίνει το καλλιτεχνικό όνομα Φεϊρούζ.

H γνωριμία με τον Assi Rahbany

Ο Halim Elrumi αποφασίζει να γνωρίσει τη Φεϊρούζ σε δυο πολυτάλαντα αδέρφια, τον Assi και τον Mansour Rahbany, oι οποίοι ενθουσιασμένοι από τη φωνή της, δέχονται να της γράψουν τραγούδια. Η επαγγελματική σχέση της Φεϊρούζ και του Άσι σύντομα θα εξελιχθεί σε μια τρυφερή σχέση και το 1954 θα παντρευτούν. Θα αποκτήσουν μαζί τέσσερα παιδιά: Τον Ziad (άξιος συνεχιστής του πατέρα του συνθέτοντας για τη μητέρα του μεγάλες επιτυχίες), την Layal (πεθαίνει το 1987 από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο), τον Hali (υψηλός πυρετός στην παιδική του ηλικία τον αφήνει παράλυτο) και την Reema (εκτελεί χρέη manager και είναι συνέχεια στο πλευρό της μητέρας της μέχρι σήμερα).

«Το κορίτσι του βουνού»

Το 1957, η σπουδαία αυτή τραγουδίστρια πραγματοποίησε τον πρώτο μεγάλο της θρίαμβο, με τον Πράσινο Γλυκό Λίβανο, κάτω από τα αστέρια και σ’ ένα κατάμεστο θέατρο – στα ερείπια του Ναού του Διός στο Μπάαλμπεκ. Το κοινό εκείνο το βράδυ τής έδινε το χρίσμα του εθνικού συμβόλου, της σημαντικότερης τραγουδίστριας του Λιβάνου, της «πρέσβειρας στ’ άστρα»! Αυτό το κορίτσι από τις φτωχογειτονιές της Βηρυτού, τη χορωδία του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Ραδιοφώνου, το Conservatoire, που μόλις λίγα χρόνια πριν είχε κάνει τα πρώτα της βήματα με μπάντες από την Αργεντινή με τανγκό και bossa nova στα μεταπολεμικά κοσμικά κέντρα του «Παρισιού της Μέσης Ανατολής», στο πλευρό των αδελφών Ραχμπανί. «Το κορίτσι του βουνού», όπως είχαν βαφτίσει οι δημοσιογράφοι τη Νουχάντ Χαντάτ, τη σεμνή Μαρωνίτισσα που το όνειρό της ήταν να γίνει δασκάλα. Τελικά θα ακολουθούσε το όνειρο όλων των άλλων που θεωρούσαν αδιανόητο αυτό το μεγάλο ταλέντο να μην ακολουθήσει την καριέρα που η φωνή της τής επιφύλασσε. Πρώτα ο σπουδαίος συνθέτης της εποχής Χαλίμ Ελ Ρουμί, ο οποίος έμελλε να της χαρίσει το πρώτο της σουξέ, το Ιτάμπ (=κατηγορία), και ένα νέο όνομα: Φαϊρούζ (=τιρκουάζ, πολύτιμο πετράδι). Ακολουθεί ο γάμος της με τον έναν εκ των δύο αδελφών Ραχμπανί, τον Ασί, χάρη στον οποίο προσηλυτίζεται στην Ορθοδοξία, ενώ μαζί ξεκινούν και χτίζουν τη θρυλική τους σταδιοδρομία.

Αμέτρητα άλμπουμ, συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό του Καΐρου, το κέντρο της αραβικής καλλιτεχνικής ζωής, ταινίες, τηλεόραση, οπερέτες, θέατρο, ατέλειωτες περιοδείες ανά τον κόσμο. Σιγά σιγά, σαν μια άλλη Καλσούμ, ενώνει κι αυτή τον αραβικό κόσμο, ενώ οι σημαντικότεροι Άραβες συνθέτες και στιχουργοί γράφουν ειδικά γι’ αυτήν τραγούδια που σήμερα ξεπερνούν τα οχτακόσια. Η μεγάλη φήμη της την ταξιδεύει σε όλες τις αραβόφωνες χώρες, αλλά και σε κάθε άκρη της γης, από το Μπουένος Άιρες μέχρι το Σίδνεϊ, από το Μόντρεαλ μέχρι το Ντουμπάι· της ανοίγει τις πύλες του Lincoln Center στη Νέας Υόρκης, του Olympia στο Παρίσι, τα μεγαλύτερα concert halls της Δύσης.

Επίσημη προσκεκλημένη προέδρων και βασιλιάδων, τιμές, δόξες, παρασημοφορήσεις. Παρ’ όλα αυτά αρνείται να τραγουδήσει κατ’ αποκλειστικότητα σε ιδιωτικές συνάξεις των ισχυρών. Όπως αρνείται να πάρει θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς κατά τον δεκαπενταετή εμφύλιο σπαραγμό του Λιβάνου, ή να εγκαταλείψει τη χώρα, όπως έκανε σύσσωμη η ανώτατη τάξη της χώρας. Δεν φοβήθηκε ακόμα κι όταν βομβαρδίστηκε το ίδιο της το σπίτι, ενώ απέρριψε όλες τις προτάσεις να τραγουδήσει πατριωτικού χαρακτήρα τραγούδια στο ραδιόφωνο.

Μετά το τέλος του πολέμου, επιστρέφει το 1998 με μια θριαμβευτική βραδιά στο Μπάαλμπεκ. Έκτοτε οι εμφανίσεις της γίνονται όλο και πιο σπάνιες, πιο επιλεκτικές, σε διεθνή φεστιβάλ. Συνεργάζεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με το γιο της Ζιάντ, θεωρείται η μεγαλύτερη εν ζωή τραγουδίστρια του αραβικού κόσμου, έπειτα από κάθε περιοδεία επιστρέφει πάντα στο σπίτι της στο προάστιο Αντίλιας, ενώ κάθε Μεγάλη Εβδομάδα δεν χάνει καμιά λειτουργία στην εκκλησία της ενορίας της, ως βαθιά θρησκευόμενη χριστιανή. Παρά το διαζύγιό της από τον Ασί δεν θυσιάζει την οικογενειακή εστία για κοσμικότητες, και δεν παύει να επιβεβαιώνει ότι παραμένει για τους Άραβες η μεγάλη τραγουδίστρια του λαού!

Το 2007 είχε τραγουδήσει στο Ηρώδειο.

  • Πηγές πληροφοριών: www.lifo.gr, wikipedia.org, Διαδίκτυο

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -