Το τσάι του βουνού είναι ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά βότανα, το οποίο καταναλώνεται εδώ και αιώνες. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 17 ποικιλίες του εκπληκτικού αυτού βοτάνου και το βρίσκουμε σε διάφορα σημεία της ελληνικής υπαίθρου. Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά φυσικά ροφήματα, αφού περιέχει πολλές ευεργετικές ουσίες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Λεμόνι
Τα λεμόνια χρησιμοποιούνται στην Κίνα και την Ινδία πάνω από 2.500 χρόνια ως τρόφιμα, ροφήματα ή ως μέσο καθαρισμού. Ωστόσο, τα λεμόνια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι φαρμακευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Αυτός είναι ο λόγος που τα λεμόνια έχουν μια θέση στον κατάλογο των φυσικών θεραπευτικών μεθόδων.
Μέλι
Το μέλι είναι ένα βαθιά θεραπευτικό δώρο που κρύβει στα θρεπτικά του συστατικά όλη τη δύναμη της φύσης και τη μαγεία της δημιουργίας!
• Έχει ισχυρή αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιασική και αντιβιοτική δράση
• Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες
• Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ένζυμα
• Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
• Χρησιμοποιείται τοπικά για τη θεραπεία πληγών και για την ενυδάτωση το δέρματος
• Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον πονόλαιμο λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων
Τζίντζερ
Το ενεργό του συστατικό, η τζιντζερόλη, είναι αυτό που προσδίδει αυτή την ευχάριστα πικάντικη γεύση στα φαγητά όταν μαγειρευτεί. Το γεμάτο νερό τζίντζερ, είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο, ασβέστιο, νάτριο και πολυφαινόλες.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια εύκολη συνταγή για τσάι του βουνού που θα τονώσει τον οργανισμό σας.
Υλικά
Τσάι του βουνού (1 χούφτα)
Λεμόνι (1 φέτα)
Τζίντζερ (1/3 κ.γ.)
Μέλι (1 κουταλιά)
Παρασκευή
Γεμίζουμε μια κούπα νερό και την προσθέτουμε στο σκεύος ώστε να βράσει. Μόλις αρχίσει και βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε το νερό στην κούπα και προσθέτουμε τη φέτα από το λεμόνι και το τζίντζερ. Ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε σκεπασμένο για περίπου 3-4 λεπτά.
Έπειτα το σουρώνουμε, προσθέτουμε το μέλι και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!
***
Το τσάι του βουνού είναι ποώδες φυτό που φτάνει τα 30 εκατοστά ύψος, με λεπτά και στρογγυλά κλαδιά και χνουδωτά φύλλα. Τα άνθη του είναι συνήθως ροζ ή μοβ ή κίτρινα και βρίσκονται σε ταξιανθίες. Οι διάφορες ποικιλίες του απαντούν σε ορεινές και πετρώδεις περιοχές κυρίως και όλες αναδίδουν μια υπέροχη αρωματική μυρωδιά.
Τα περισσότερα είδη του γένους Sideritis αποτελούνται από πολυετή ποώδη φυτά, τα οποία αυτοφύονται σε χώρες της Μεσογείου, ενώ πολλά είδη του γένους αυτού υπάρχουν και στην Ασία. Στην περιοχή της Μεσογείου, όπου φαίνεται να είναι και το κέντρο καταγωγής του φυτού, έχουν καταγραφεί πάνω από 100 διαφορετικά είδη του γένους Sideritis. Η μεγαλύτερη ποικιλία ειδών συναντάται στην Ιβηρική Χερσόνησο, με 45 τουλάχιστον είδη τα περισσότερα των οποίων είναι ενδημικά, ενώ 14 από αυτά απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση. Χώρες πλούσιες σε πληθυσμούς και ποικιλία ειδών είναι επίσης η Ελλάδα, η Ιταλία και χώρες των ακτών της βόρειας Αφρικής. Σε όλες σχεδόν τις Μεσογειακές χώρες είδη του γένους αυτού είναι γνωστά, σε τοπική κλίμακα, ως βότανα για διάφορες χρήσεις.
Στην Ελλάδα αυτοφύονται περίπου 17 είδη του φυτού. Το τσάι του βουνού είναι γνωστό σαν τσάι ελληνικό, καθώς και με διάφορες τοπικές ονομασίες, όπως τσάι βλάχικο, τσάι του Ολύμπου, τσάι από το Βελούχι, τσάι Παρνασσού, τσάι Δέλφι και στην Κρήτη μαλοθήρα.
Η S. raeseri είναι η πιο κοινή ποικιλία σιδερίτη που καλλιεργείται στην Ελλάδα, στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ, όπου υπάρχουν επίσης εξελιγμένα υβρίδια.
Το φύτεμα συνιστάται να γίνεται σε δύο περιόδους, από τον Οκτώβριο ως τον Νοέμβριο και από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο (στο βόρειο ημισφαίριο) και η συγκομιδή τον Ιούλιο, όταν έχει ανθίσει πλήρως. Το φυτό τυπικά ξηραίνεται πριν την χρήση του.
Συστατικά που περιέχονται στο τσάι του βουνού
Το τσάι του βουνού περιέχει φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, τριτερπενικά οξέα, διτερπένια, κουρκουμίνη και καρυοφυλλίνη. Περιέχει επίσης, φαινολοπροπάνια, ιριδοειδή, κουμαρίνες, λιγνάνες και στερόλες. Θεωρείται ότι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι πολύτιμες για τον οργανισμό.
Ιστορία και Παράδοση
Το τσάι του βουνού είναι ένα από τα πιο αγαπητά και διαδεδομένα βότανα της ελληνικής υπαίθρου, που καταναλώνεται εδώ και αιώνες. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει το τσάι του βουνού με το όνομα “σιδηρίτης”, καθώς οι σύγχρονοί του πίστευαν ότι το φυτό ήταν αποτελεσματικό κατά των πληγών που προκαλούνταν από σιδερένια αντικείμενα, κατά τη διάρκεια των μαχών.
Για άλλους, το όνομα χαρακτήριζε τους βλαστούς του φυτού, οι οποίοι είχαν σέπαλα που έμοιαζαν με την αιχμή του δόρατος, ενώ κάποιοι εικάζουν πως η ονομασία προέρχεται απλούστατα από την περιεκτικότητα του βοτάνου σε σίδηρο.
Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις για το τσάι του βουνού
- Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της ρινικής συμφόρησης, των αναπνευστικών προβλημάτων και του επίμονου βήχα.
- Ανακουφίζει από τη δυσπεψία και το στομαχόπονο.
- Είναι τονωτικό και διουρητικό, βοηθώντας στις περιπτώσεις νεφρολιθίασης.
- Είναι ισχυρό στυπτικό και χρησιμοποιείται ενάντια στη διάρροια, την κολίτιδα και τους κολικούς του πεπτικού.
- Καταπραϋντικό του πεπτικού, εφιδρωτικό, αποτοξινωτικό, θερμαντικό και σπασμολυτικό για το αναπνευστικό.
- Έρευνες δείχνουν ότι το γένος Sideritis scardica έχει πιθανές φαρμακολογικές ιδιότητες όπως αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιοξειδωτικές, σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού.
- Επιστημονικές μελέτες και έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης καταρράκτη, θρόμβων και υπέρτασης.
- Βοηθά στην καταπολέμηση των παθήσεων των τριχοειδών αγγείων και της καρδιάς, χάρη στις φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει.
- Έχει χαλαρωτική και αγχολυτική δράση.
- Μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
- Βοηθά στην αναιμία χάρη στο σίδηρο που περιέχει.
- Είναι διεγερτικό του εγκεφάλου και των μυών.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, χάρη στις πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.