«Αν ξαναγεννηθώ θα γίνει χαμός», λέει σιβυλλικά η Η. Είναι το κορίτσι που πέφτει σ’ ένα πηγάδι, χωρίς να θέλει να πεθάνει. Κάνει την προσευχή του. Κάνει βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Όπως και όλη η ομάδα “Kursk”, δηλαδή ο Χάρης Φραγκούλης, η Ηρώ Μπέζου, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Αργύρης Πανταζάρας, που παρουσιάζουν το θεατρικό έργο «Η προσευχή της κοπέλας που έπεσε μέσα στο πηγάδι και δε θέλει να πεθάνει». Αρχή για τη συγκεκριμένη παράσταση στάθηκε μια ιδέα του Χάρη Φραγκούλη πριν από ενάμισι χρόνο, ενώ τα κείμενα έγραφαν όλα τα μέλη της ομάδας από πέρυσι το καλοκαίρι. Η ιστορία χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία αλληγορίας, μέσα από τα οποία η ομάδα καυτηριάζει γεγονότα και αντιλήψεις της κοινωνίας μας. Πρόκειται για μια σειρά ονειροπολήσεων που συνιστούν ένα μεγάλο μέρος της πνευματικής ουσίας της ζωής των νέων στην εποχή της κρίσης. Ακούγοντας τις εκμυστηρεύσεις τους υπήρξαν στιγμές που ένιωσα τρυφερότητα μέχρι δακρύων. Ίσως γιατί αυτοί οι καλλιτέχνες έδωσαν την αγάπη τους στην ταπεινή όψη του χειρογράφου, παρά στην απέραντη αδιαφορία της εποχής. Η παράσταση είναι μαγική, τόσο που τη χαζεύεις. Δεν ξέρω αν ο μέσος όρος των θεατών τη θεωρεί καλή ή λιγότερο καλή. Εγώ είδα κινήσεις να αποπνέουν ενέργεια, μάτια που σκέπτονταν από μέσα πράγματα του έξω κόσμου, ταραχή, δάκρυ, επίπονη εργασία, ψυχές που χαίρονταν με χαμόγελο, ένα χαμόγελο πλατύ κι ανθρώπινο. Υπήρχε λόγος, υπήρχαν σύμβολα, υπήρχαν σώματα που βίωναν αινίγματα. Μια ευαίσθητη, ευγενική παράσταση, σπάνια, με ένα πηγάδι που κοίταζε τον ουρανό ακριβώς στη μέση της σκηνής. Δεν υπήρχαν εντυπώσεις χωρίς ειρμό, ούτε επιθυμία για ειρμό αλλά ανυπομονησία για θέατρο.
Ένα συλλογικό κείμενο, μια μη ρεαλιστική ιστορία φτιαγμένη από ρεαλιστικές καταβυθίσεις σε δύο διαφορετικούς κόσμους: τον κόσμο τριών αγοριών και τον κόσμο ενός κοριτσιού. Μια μαγική απελευθερωτική τελετουργία με τα μέσα του θεάτρου.
Ως μια σύγχρονη «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την κοπέλα. Την ακούγαμε να περιγράφει με λεπτή φαντασία και παιδικό αυθορμητισμό τις περιπέτειές της, όπως ένα άλλο κορίτσι, η Αλίκη, η οποία μετά την πτώση της σε μία λαγότρυπα, περιπλανιέται σε ένα φανταστικό κόσμο.
Η ομάδα, γεμάτη ταλέντο και λαχτάρα για δημιουργία, έγραψε για τον πυρετό των εξομολογήσεων, με οξύτητα αισθήσεων, με βαθιά συνείδηση, με οξεία ευφυΐα, με ικανότητα για όνειρα και σκέψη. Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Το ουσιώδες είναι αόρατο για τα μάτια. Αποτύπωσαν στο χαρτί της ψυχής έναν κόσμο εικόνων από τις οποίες αποτελείται ο στοχασμός τους για τη ζωή και έπαιξαν για ενεργούς θεατές. Η όλη τους προσπάθεια μου θύμισε μια πρόταση από το «Μικρό πρίγκιπα»: “Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα”. Ξεχωριστοί άνθρωποι, ξεχωριστή δουλειά, μηνύματα – κλειδιά. Αν δείτε την παράσταση, απολαύστε την αύρα της. Μην μπερδευτείτε. Αφεθείτε στην ποίηση. Ακούστε τη μελωδία της. Αφήστε την να σας απελευθερώσει. Δείτε τη σαν κάτι το απρόσμενο, κάτι το διαφορετικό, που διακόπτει τη μονοτονία μιας μέρας.
Την ομάδα “Kursk” αποτελούν ο Χάρης Φραγκούλης, η Ηρώ Μπέζου, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Χαρά Ιωάννου (βοηθός σκηνοθεσίας).
Η παράσταση «H προσευχή της κοπέλας που έπεσε μέσα στο πηγάδι και δεν θέλει να πεθάνει» από την oμάδα “Kursk” παρουσιάζεται στο ιστορικό Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, στην Κυψέλη. Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00 και το Σάββατο στις 18:00.
«Ωχ! Ένα παλιό σεντούκι. Δε μπορεί, Θα ‘χει θησαυρό. Τα ξέρω από μικρή, από πολύ μικρή αυτά. Είναι γραμμένα από άσπρα μαλλιά με δάκρυα χρωματιστά. Ωχ! Εγώ είμαι μες το σεντούκι. Δε μπορεί, θα έρθει να με βρει. Τα ξέρω από μικρή, από πολύ μικρή αυτά. Είναι γραμμένα από άσπρα μαλλιά με δάκρυα χρωματιστά. Κι η ώρα κυλά, Κι η ώρα κυλά. Ωχ! Ποιανού είναι αυτά τα δάκρυα τα χρωματιστά;».
(Η στίξη είναι επίτηδες έτσι).
Συντελεστές
Κείμενο: ομάδα kursk
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Χάρης Φραγκούλης
Σκηνικά/κοστούμια: Αργύρης Πανταζάρας
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Παίζουν: Ηρώ-Ελένη Μπέζου, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Χάρης Φραγκούλης
Σημείωμα ομάδας kursk
Η Εταιρεία των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου, έχει σαν στόχο να κρατήσει ζωντανή την δημιουργική περιπέτεια, στο χώρο του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων. Στο χώρο αυτόν όπου ασκήθηκε η τέχνη του θεάτρου για 30 ολόκληρα χρόνια. Θα προσπαθήσουμε και ευελπιστούμε ότι το Θέατρο Οδού Κυκλάδων, Λευτέρης Βογιατζής, σήμερα, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ζωντανό φυτώριο υψηλής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η συμμετοχή της ομάδας kursk, εντάσσεται σ’ αυτήν τη συλλογιστική.
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας