19.8 C
Athens
Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Το μαρτύριο των φαλαινών

Οι φάλαινες είναι συγκινητικές και συναρπαστικές. Δεν διαθέτουν μόνον υψηλή νοημοσύνη αλλά και ανεπτυγμένα συναισθήματα. Είναι στοργικές μητέρες και δεινές στην επικοινωνία. Οι υψηλές νοητικές λειτουργίες τους και η ιδιαίτερα ανεπτυγμένη δομή του εγκεφάλου τους τούς δίνουν τη δυνατότητα να έχουν επίγνωση του εαυτού τους, αίσθηση συμπόνιας και γλωσσική έκφραση. Κάποιοι λένε ότι μοιάζουν με το ανθρώπινο είδος. Το πώς συμπεριφέρονται οι φάλαινες στους ανθρώπους όμως εξαρτάται από το πώς τους φερόμαστε εμείς. Οι επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές καλλιεργούνται από τη σχέση κυνηγού και θηράματος. Μόνον αποτροπιασμό, αγανάκτηση και οργή μπορεί να νιώσει κανείς για το ανηλεές κυνήγι των φαλαινών που εξαπολύουν κάθε χρόνο η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, καταπατώντας ευθαρσώς το μορατόριουμ της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (ΙWC).

 

Κάθε χρόνο τα φαλαινοθηρικά των κρατών αυτών δολοφονούν περίπου 1.500 κήτη, με την Ιαπωνία να σπάει το ρεκόρ, επικαλούμενη το διεθνές μορατόριουμ που επιτρέπει το κυνήγι των μεγάλων θηλαστικών για «ερευνητικούς σκοπούς». Για να εξασφαλίσει δε τη συνέχιση της βάρβαρης πρακτικής της, δε δίστασε να προβεί σε απάτη και δόλο εξαγοράζοντας την ψήφο τουλάχιστον 20 μικρών κρατών από την Αφρική, την Ασία, τον Ειρηνικό και την Καραϊβική, κατά την πρόσφατη σύνοδο της ΙWC στο Μαρόκο. Ενώ η IWC είχε απαγορεύσει τη φαλαινοθηρία, ύστερα από πολλές δεκαετίες εξοντωτικού κυνηγιού, που οδήγησε πολλά είδη φαλαινών στην εξαφάνιση, τα φαλαινοθηρικά κράτη βρήκαν διέξοδο από το μορατόριουμ, προφασιζόμενα τη διαδικασία της «επιστημονικής έρευνας». Φυσικά, τα περισσότερα κήτη που σκοτώνονται καταλήγουν παράνομα στα γιαπωνέζικα εστιατόρια όλου του κόσμου και όχι στα επιστημονικά εργαστήρια. Το ερευνητικό ινστιτούτο «Cetacean» που κυνηγά φάλαινες για «ερευνητικούς σκοπούς», πουλά το κρέας φαλαινών που αλιεύει στα σχολεία, σε πολύ χαμηλές τιμές. Όμως και από τη στιγμή που επιβλήθηκε το μορατόριουμ η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισλανδία θανάτωσαν χωρίς κανένα δισταγμό περίπου 35.000 φάλαινες! Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, από τις μπλε φάλαινες της Ανταρκτικής έχει διασωθεί μόλις το 1% του αρχικού τους πληθυσμού, ενώ από τις γκρίζες φάλαινες του Δυτικού Ειρηνικού έχουν παραμείνει μόλις 100, όταν τα είδη αυτά τελούν υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας επί 40 χρόνια. Δεν είναι μόνον όμως η ασέβεια και η χυδαιότητα αυτή κατά του μεγαλείου της ζωής που προκαλεί αγανάκτηση, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο συντελείται. Στα φαλαινοθηρικά το μαρτύριο των φαλαινών μπορεί να παραταθεί έως και μία ώρα, ενώ συχνά τεμαχίζονται ζωντανές. Επίσης, σε καμία περίπτωση η Ιαπωνία δεν μπορεί να ισχυριστεί «αειφόρο» κυνήγι όταν μια φάλαινα γεννάει μόλις ένα μικρό κάθε ένα-δύο χρόνια και πολλές από όσες θανατώνονται είτε είναι έγκυοι, είτε θηλάζουν.
Η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισλανδία αρνούνται να σταματήσουν τη βάρβαρη πρακτική τους ισχυριζόμενες ότι η φαλαινοθηρία «υπηρετεί την επιστήμη» ή είναι μέρος των διατροφικών τους συνηθειών. Το περίεργο είναι ότι η Ιαπωνία ποτέ δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία για τις εν λόγω «επιστημονικές έρευνες», ενώ η φαλαινοθηρία όπως διεξάγεται αποτελεί ασύδοτη σπατάλη. Κάθε χρόνο περίπου 4.000-5.000 χιλιάδες τόνοι κρέατος φάλαινας σαπίζουν σε ιαπωνικές αποθήκες, καθώς η ζήτηση γι’ αυτό συνεχώς μειώνεται. Καλούμε τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας να μην ενδώσει στις πιέσεις που ασκούνται για την άρση μορατόριουμ. Τα μεγαλειώδη αυτά πλάσματα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ προστασία διότι δεν κινδυνεύουν μόνον από τα φαλαινοθηρικά, αλλά και από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση των ωκεανών, αλλά και την ηχορύπανση που προκαλείται από το θόρυβο των μηχανών των πλοίων και των ηχοβολιστικών συσκευών και που έχουν σαν συνέπεια να αποπροσανατολίζουν τα κήτη. Εκτός από τη φαλαινοθηρία, τα σόναρ των πολεμικών πλοίων αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές. Ευθύνονται για πολλούς εκβρασμούς στη στεριά. Η ηχητική δέσμη που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση υποβρυχίων, όχι μόνο αποπροσανατολίζει τις φάλαινες, αλλά συχνά τους προκαλεί εσωτερική αιμορραγία και θάνατο. To πόσο μοιάζουμε λοιπόν με τις φάλαινες εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας απέναντι σ΄ αυτό το τόσο ευάλωτο είδος.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
705ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art