Cat Is Art

Θάνατος – μυστήριο για 350 ελέφαντες στην Μποτσουάνα

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο και θλίψη στο παγκόσμιο κοινό έχουν προκαλέσει οι θάνατοι εκατοντάδων ελεφάντων στη βόρεια Μποτσουάνα, με το συμβάν να περιγράφεται ως «απειλή διατήρησης του είδους».

Περίπου 350 ελέφαντες έχουν πεθάνει από άγνωστες αιτίες, με τους πρώτους ασυνήθιστους θανάτους να σημειώνονται τον Μάιο, όταν 169 ελέφαντες πέθαναν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Δέλτα του Οκαβάνγκο.

 

 

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάτηκε, με το 70% των νεκρών θηλαστικών να εντοπίζεται γύρω από τρύπες με νερό, σύμφωνα με τοπικές πηγές που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμες.

“Η τελευταία φορά που είχε παρατηρηθεί ένα παρόμοιο φαινόμενο ήταν πριν από πολύ καιρό. Εκτός της ξηρασίας δεν μπορώ να φανταστώ άλλο λόγο για ένα τέτοιο μαζικό θάνατο”, δηλώνει ο Dr. Niall McCann, διευθυντής στο μη κερδοσκοπικό καταφύγιο National Park Rescue που βρίσκεται στην Αγγλία.

 

 

Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα δεν έχει ακόμα πάρει δείγματα προς εξέταση για το τι μπορεί να προκάλεσε αυτούς τους θανάτους και έτσι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια ή για το εάν αυτό το περιστατικό εγκυμονεί κινδύνους για τον άνθρωπο.

Οι δύο επικρατέστερες εκδοχές είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόνος οργανισμός. Αρχικά ο άνθρακας θεωρήθηκε ως η πιο πιθανή αιτία αλλά η πιθανότητα αυτή αποκλείστηκε.

 

 

Κάτοικοι της περιοχής παρατήρησαν ότι κάποιοι ελέφαντες περπατούσαν σε κύκλους, κάτι που για τους επιστήμονες αποτελεί ένδειξη νευρολογικού προβλήματος.

«Αν δει κανείς τα νεκρά θηλαστικά, θα παρατηρήσει ότι πολλά από αυτά έχουν πέσει με το πρόσωπό τους στο χώμα, κάτι που δείχνει ότι έχουν πεθάνει πολύ γρήγορα. Άλλοι προφανώς πεθαίνουν πιο αργά, όπως αυτοί που περιπλανώνται», δήλωσε ο McCann.

 

 

Ελέφαντες όλων των ηλικιών και των δύο φύλων έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Αρκετοί ζωντανοί ελέφαντες εμφανίστηκαν αδύναμοι και εξασθενημένοι, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί ενδέχεται να πεθάνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι πιθανόν να είναι ακόμη υψηλότερος, αφού τα μεγάλα θηλαστικά είναι δύσκολο να εντοπιστούν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

 

Οι χαυλιόδοντες των αποθανόντων ελεφάντων δεν έχουν αφαιρεθεί και οι συντηρητές έχουν ζητήσει από τις αρχές να φυλάξουν τα σώματα των νεκρών ζώων, ώστε οι λαθροκυνηγοί να μην τα κλέψουν.

Δεν υπήρξαν αναφορές θανάτων από ελέφαντες σε γειτονικές χώρες.

 

 

Τα δείγματα από τους νεκρούς ελέφαντες αναμένεται να σταλούν στη γειτονική Νότια Αφρική για περαιτέρω έλεγχο. Ο αξιωματικός της άγριας ζωής Dikamatso Ntshebe είπε ότι τα περισσότερα ζώα φαινόταν πως έπασχαν από κάποια ασθένεια. «Βλέπουμε ακόμα ελέφαντες που πεθαίνουν στο Okavango Panhandle», δήλωσε ο Ntshebe.

Οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών έχουν ήδη ειδοποιηθεί για την απαγόρευση της κατανάλωσης του κρέατος των νεκρών ζώων και προς το παρόν φαίνεται πως τηρούν τις οδηγίες των αρχών.

 

 

Το Τμήμα Άγριας Ζωής, από την πλευρά του, άρχισε να αφαιρεί τους χαυλιόδοντες από τα νεκρά ζώα. «Έχουμε αρχίσει να αφαιρούμε τους χαυλιόδοντες από τους νεκρούς ελέφαντες και ξεκινήσαμε να καίμε τις σορούς», είπε ο Ntshebe.

«Ξεκινήσαμε με εκείνα τα νεκρά ζώα, που βρίσκονται κοντά στα χωριά, και εκείνα που βρίσκονται κοντά στο νερό. Το πλάνο είναι να κάψουμε όσο το δυνατόν πιο πολλά. Ωστόσο, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη πρόκληση, καθώς κάποια από αυτά βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές».

Το αρμόδιο τμήμα ερευνά την αιτία των θανάτων των ζώων αλλά η ανίχνευσή της περιπλέκεται λόγω πανδημίας Covid-19, καθώς ενδέχεται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τεστ να καθυστερήσουν. Επισημαίνεται δε, ότι η Μποτσουάνα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ελεφάντων στον κόσμο, με περισσότερους από 130.000.

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΘάνατος – μυστήριο για 350 ελέφαντες στην Μποτσουάνα

Related Posts