Νέα παρτίδα «Τάβλι» στο ιστορικό «Χαλκιάς Παλλάς»

95
Ο Θοδωρής Σκυφτούλης [αριστερά] με τον Ντίνο Ποντικόπουλο, στο «Τάβλι».

Ήταν Μάρτιος του 2019, όταν το «Τάβλι» ξεκίνησε το ταξίδι του από τα καφενεία της Αιτωλοακαρνανίας, ενταγμένη στο πρόγραμμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.
Λίγους μήνες αργότερα, ως ανεξάρτητη πλέον παραγωγή, συνέχισε με μεγάλη επιτυχία την πορεία της σε ιστορικά καφενεία της Αθήνας. Έπειτα από αναγκαστική παύση λόγω lockdown, η Ομάδα Rodwitha παρουσιάζει μια ακόμη παρτίδα.
Το «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη, φιλοξενείται πλέον σε νέο χώρο, σημειολογικά φορτισμένο, που υπογραμμίζει ό,τι και το εμβληματικό έργο: τα λάθη, τα πάθη και τα όνειρα του Νεοέλληνα να πιάσει την «καλή».
Πρόκειται για το «Χαλκιάς Παλλάς», το κέντρο διασκέδασης της οικογένειας του δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά, όπου χρόνια τώρα κλείνουν ραντεβού για τα γλέντια τους πολλοί σύλλογοι, κυρίως Ηπειρωτών.
Εκεί, λοιπόν, τα τραπέζια στρώθηκαν, με τις προβλεπόμενες αποστάσεις, οι σερβιτόροι είναι έτοιμοι να σας σερβίρουν ποτό με το απαραίτητο ξηροκάρπι και ο Κόλιας (Θοδωρής Σκυφτούλης) με τον Φώντα (Ντίνος Ποντικόπουλος) να στήσουν το «Τάβλι» για μια νέα παρτίδα.

***

Ο δαιμόνιος Φώντας προσπαθεί να πείσει τον λαχειοπώλη Κόλια να βάλουν μπροστά μια μεγάλη δουλειά για να πιάσουν επιτέλους την καλή. Καταστρώνουν τα σχέδιά τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μα εύκολα ολισθαίνουν στην ψευδαίσθηση και την ονειροπόληση. Το σχέδιό τους είναι ουτοπικό, ανεδαφικό, απαράδεκτα εξωφρενικό. Όπως όλα τα μεγάλα σχέδια. Και το πιστεύουν. Ή θέλουν να το πιστέψουν για να αισθανθούν την ανάταση που τους βγάζει έξω από την μιζέρια του μέσου όρου. Έξω από την ηττοπάθεια και την παραδοχή ότι η ζωή θα είναι πάντα αυτή. Πάντα τέτοια.

***

Η Ομάδα Roswitha μεταφέρει το έργο από την αθηναϊκή αυλή του ’72 σ’ ένα κέντρο διασκέδασης της Αθήνας του 2021. Δύο ηθοποιοί, ο Ντίνος Ποντικόπουλος και ο Θοδωρής Σκυφτούλης, αρχίζουν να ξετυλίγουν την ιστορία του Φώντα και του Κόλια και φέρνουν το έργο του ’70 ανάμεσα μας, δίπλα μας. Με κύριο όχημα την κωμωδία, οι ήρωες ψευτοκουβεντιάζουν, παθιάζονται, αστειεύονται, καταστρώνουν μια μεγάλη δουλειά, πιάνονται στα χέρια.

***

Η σκηνοθέτις Δανάη Σπηλιώτη.

Δανάη Σπηλιώτη: Λάθη, πάθη και ερωτήματα για τη συνέχεια

«Καθώς οι καιροί δεν επιτρέπουν το συνωστισμό, μετακινούμαστε σε μεγαλύτερο χώρο. Θέλοντας όμως να διατηρήσουμε την αύρα της κοινής μνήμης, το λαϊκό πεδίο που ενώνει εμάς με τους ήρωες του ’70 μπαίνουμε στο κέντρο διασκέδασης Χαλκιάς Παλλάς. Θεωρούμε πως ένα κέντρο διασκέδασης είναι από μόνο του ως χώρος, φορτισμένος σημειολογικά. Κουβαλάει την ιστορία μας, τις συμπεριφορές και τις ροπές του Νεοέλληνα, λάθη και πάθη και θέτει ερωτήματα για τη συνέχεια. Σε έναν τέτοιο χώρο τοποθετούνται οι ήρωες του ’70 και μας κοιτούν φλεγόμενοι, έξω φρενών, παλεύοντας να βρουν διέξοδο, να μη μείνουν απέξω, να πιάσουν την καλή».

***

Η αίθουσα του «Χαλκιάς Παλλάς» φιλοξενεί το «Τάβλι».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
«Το Τάβλι»
Του Δημήτρη Κεχαΐδη
Θεατρική Ομάδα Roswitha
Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη
Παίζουν: Ντίνος Ποντικόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης
Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Φωτογραφίες: Αντώνης Μίκροβας
Σχεδιασμός αφίσας, flyer/ teaser παράστασης: Αντώνης Μίκροβας
Διάρκεια: 70’
***
«Χαλκιάς Παλλάς»
Ψαρών 4, Πλατεία Καραϊσκάκη
Μετρό σταθμός «Μεταξουργείο»
Τηλέφωνο:
***
Κάθε Δευτέρα στις 21:00
Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό/ ανέργων)
Προπώληση

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»
Η παράσταση είναι αποκλειστικά για ενήλικες.
Ο χώρος λειτουργεί ως «αμιγής», σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.