Σε δεινή κατάσταση ο δημοσιογραφικός κλάδος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Female reporter at press conference, writing notes, holding microphone

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) επισημαίνεται η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δημοσιογραφικός κλάδος. Απευθύνεται έκκληση προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιδότηση της εργασίας.

Αναλυτικά:

“Η πανδημία του κορονοϊού έχει ανατρέψει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις στα ΜΜΕ, παρότι οι δημοσιογράφοι στην πλειονότητά τους εξακολουθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες να υπηρετούν την ενημέρωση των πολιτών και μάλιστα αυξάνοντας τις ώρες εργασίας τους. Σχεδόν στο σύνολό τους οι εφημερίδες έχουν εφαρμόσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν φτάσει να βάλουν σε αναστολή ακόμα και το 80-90% του προσωπικού τους. Συγκεκριμένα έχουν προχωρήσει σε αναστολή συμβάσεων δημοσιογράφων οι εφημερίδες: «Αξία», «Αυγή», «Βραδυνή», «Δημοκρατία», «Έθνος Της Κυριακής», «Ελεύθερη Ώρα», «Ελεύθερος Τύπος», «Εφημερίδα Των Συντακτών», «Καθημερινή», «Το Βήμα Της Κυριακής», «Τα Νέα», «Ναυτεμπορική», «Παραπολιτικά», «Πρώτο Θέμα», «Documento», «Espresso» και «Real News». Αντίστοιχη πρακτική έχουν ακολουθήσει οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «Στο Κόκκινο» και «Real FM», καθώς και οι ιστοσελίδες «REAL.GR» και «SDNA.GR». Σε μικρό αριθμό αναστολής συμβάσεων δημοσιογράφων, που απασχολούνται κυρίως σε εκπομπές, έχουν προχωρήσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί «ALPHA TV» και «ΣΚΑΪ». Ακόμη δεινότερη είναι η κατάσταση στα αθλητικά ΜΜΕ όπου έχει ανασταλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και το 90% των συμβάσεων του προσωπικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε αναστολή συμβάσεων των δημοσιογράφων προχώρησαν οι εφημερίδες «Live Sport», «Sportday», «Sportime» και «Ώρα Των Σπορ».

Η ΕΣΗΕΑ καλεί για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στην υλοποίηση των μέτρων για τη στήριξη του εντύπου Τύπου. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας, για αυτή την περίοδο της πολύπλευρης πλέον κρίσης, να σταματήσουν οι αναστολές των συμβάσεων και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιδότηση της εργασίας”.