32.7 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

«Bacha Bazi»: Μια τραγωδία δουλείας και πορνείας ανηλίκων στο Αφγανιστάν

“Bacha Bazi”: η ιστορία των σεξουαλικών σκλάβων του Αφγανιστάν.

Το Bacha Bāzī (Dari: بچه بازی , lit. “παιχνίδι αγόρι” από بچه bacheh, “αγόρι” και بازی παιχνίδι, “παιχνίδι”) είναι ένας όρος της αργκό στο Αφγανιστάν και αφορά μια ευρείας κλίμακας δραστηριότητα που έχει να κάνει με τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ηλικιωμένων ανδρών και νεότερων, εφήβων ή αγοριών. Το αγόρι που συμμετέχει ονομάζεται συνήθως bacha baz (που σημαίνει “παιχνίδι – αγόρι” στο Dari) ή απλά bach. Τα παιδιά αυτά πέφτουν θύματα σεξουαλικής δουλείας και παιδικής πορνείας, καθώς μεγαλύτεροί τους και πλουσιότεροι άνδρες τα εκμεταλλεύονται και τα εκφοβίζουν.

Το Bacha Bazi συναντάται σήμερα σε διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν αλλά συχνά και του Πακιστάν. Η ισχύς και ο εξαναγκασμός είναι τα κοινά χαρακτηριστικά του και οι αξιωματούχοι ασφαλείας δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βάλουν τέλος σε τέτοιες “παραδοσιακές” πρακτικές, επειδή πολλοί από τους άντρες που ασχολούνται με τις δραστηριότητες της bacha bazi είναι ισχυροί και καλά οπλισμένοι πολέμαρχοι.

Κατά τη διάρκεια του αφγανικού εμφυλίου πολέμου (1996-2001), το bacha bazi επέφερε τη θανατική ποινή βάσει του νόμου των Ταλιμπάν, παρ’ όλα αυτά και λόγω των σεξουαλικών απαγορεύσεων και της καταπίεσης το φαινόμενο δυστυχώς γνώρισε άνθηση και δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί. Η πρακτική του χορού των ανήλικων αγοριών είναι παράνομη, σύμφωνα με το δίκαιο του Αφγανιστάν, αλλά οι νόμοι σπανίως εφαρμόζονται όταν οι παραβάτες είναι ισχυροί και πολλές φορές έχει καταγγελθεί ότι η αστυνομία ήταν συνεργός σε τέτοιου είδους εγκλήματα.

Το έθιμο Bacha Βazi (Μπάτσα Μπάζι) λέγεται πως είναι μια αρχαία παράδοση στο Αφγανιστάν. Σημαίνει “χορεύοντας με τα αγόρια”. Στην ουσία όμως είναι ένα νοσηρό έθιμο που έχει να κάνει με το βιασμό μικρών αγοριών, τα οποία αναγκάζονται να χορεύουν σε γιορτές και έπειτα υποκύπτουν στις σεξουαλικές ορέξεις ενηλίκων.

Συνήθως αυτά τα παιδιά με τα μελαγχολικά μάτια προέρχονται από πάμφτωχες οικογένειες οι οποίες δέχονται τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους με αντάλλαγμα κάποια χρήματα ή είδη πρώτης ανάγκης. Σημειώνεται πως πρόκειται για μικρά παιδιά από την ηλικία των 5 ετών και άνω.

Το έθιμο προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τον μισογυνισμό που επικρατεί στην Ανατολή και έχει κωδικοποιηθεί μέσω του Ισλάμ.

Οι γυναίκες είναι “αντικείμενα” που δίνονται στον άντρα τους από την οικογένειά τους κατόπιν αμοιβής.

Ένας άνδρας για να έχει σεξουαλική επαφή πρέπει να είναι παντρεμένος, έτσι στην περίπτωση που δεν μπορεί ή δεν έχει σκοπό να βρει νύφη, καταφεύγει σε μια άλλη ανεκτή διέξοδο, που είναι ο βιασμός νεαρών αγοριών.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και σιγά σιγά καθιερώθηκε ως διασκέδαση των πλουσίων και των ισχυρών.

 

 

Νεαρά αγόρια, μακιγιαρισμένα και ντυμένα με γυναικεία ρούχα χορεύουν για κυρίους, σε ανατριχιαστικά πάρτι που γίνονται ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Αν υπήρχε και συναίνεση σε όλο αυτό, θα μιλούσαμε για ένα είδος οργανωμένης πορνείας πολυτελείας. Όμως, ο λόγος γίνεται για σεξουαλικούς σκλάβους στην κατά τα άλλα συντηρητική κοινωνία του Αφγανιστάν που καίει και σκοτώνει στην υποψία και μόνο της ομοφυλοφιλίας. Από δημοσιογράφους και ντοκιμαντερίστες περιγράφεται γλαφυρά η ύπαρξη πολλών τέτοιων αγοριών στο Αφγανιστάν που αρπάχτηκαν από τις οικογένειές τους και έγιναν «παιχνίδια» ή «αγόρια χωρίς γένια», όπως τα αποκαλούν εκεί.

Η συνήθης πρακτική του κυκλώματος που συντηρεί αυτή τη βιομηχανία σκλάβων του σεξ είναι να αποσπά τα παιδιά από φτωχές οικογένειες, με υποσχέσεις οι οποίες ποτέ δεν τηρούνται και να μετατρέπει αυτούς τους ανθρώπους σε ισόβιες απλήρωτες πόρνες που το μόνο που ξέρουν είναι να χορεύουν και να βιάζονται από ηλικιωμένους με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαγητό, μια στέγη και ενίοτε μια δόση ναρκωτικών.

Τα αγόρια αυτά ποτέ δεν πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους, ενώ οι ηλικίες τους μετά βίας ξεπερνούν τα 15 έτη. Για τις οικογένειές τους είναι σα να μην υπήρξαν ποτέ. Και φυσικά ούτε λόγος για να φτιάξει ένα τέτοιο αγόρι ξανά τη ζωή του, να δουλέψει, να παντρευτεί ή να κάνει δική του οικογένεια, καθώς στιγματίζεται εφ’ όρου ζωής. Οι «ιδιοκτήτες» τους, οι κύριοι που τους παρέχουν στέγη και τροφή, συνήθως είναι άνθρωποι που στο Αφγανιστάν θεωρούνται… σύμβολα για το κύρος και την ευμάρειά τους. Κανένας δεν ασχολείται με το ότι αυτοί οι επιφανείς κύριοι φυλακίζουν ουσιαστικά εφήβους σε τέσσερις «χρυσούς» τοίχους.

Αυτά τα παιδιά δεν ζουν πολύ. Αν δεν καταλήξουν στα ναρκωτικά, συνήθως μεγαλώνοντας – και επειδή πια δεν είναι το ίδιο θελκτικά όσο στην πρώτη νιότη – γίνονται εκείνα ο λόγος που συνεχίζεται η αλυσίδα της σκλαβιάς: μυούν νεαρά αγόρια στην ίδια δουλεία που κατέστρεψε τη δική τους ζωή.

Επί χρόνια, Αμερικανοί στρατιώτες που επέστρεφαν στην πατρίδα τους από επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν είχαν πολλές τέτοιες ιστορίες να αφηγηθούν για αγόρια που κάποιος τα άρπαξε από το σπίτι τους, τα βίασε, τα έκλεισε σε κάποια έπαυλη. Στους ίδιους αυτούς στρατιώτες είχε δοθεί η οδηγία να μην κάνουν τίποτα γι’ αυτό: να μην καταγγείλουν, να μην προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα παιδιά, απλούστατα γιατί θα είχαν να κάνουν με ένα έθιμο πολύ καλά μπολιασμένο στην κουλτούρα αυτής της χώρας. Τόσο καλά, που συχνά ακόμη και αστυνομικοί κάνουν χάζι αυτά τα αποτρόπαια τελετουργικά χορών και μουσικής με νεαρά αγόρια. Υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο που μαρτυρούν πολλά γι’ αυτή τη φρίκη, ωστόσο για λόγους δεοντολογίας αδυνατούμε να τις δημοσιεύσουμε.

***

Είναι περιορισμένες οι πληροφορίες για την ομοφυλοφιλία στο Αφγανιστάν γιατί το ζήτημα αποτελεί ταμπού. Ειδικότερα -κατά την εποχή των συγκρούσεων- αναφέρεται ότι διοικητές, φύλαρχοι και άλλοι κρατούσαν αγόρια για σεξουαλικούς και άλλους λόγους. Όπως αναφέρεται σε μια μελέτη «είναι κοινό μυστικό η συνήθεια των αντρικών ομοφυλοφιλικών σχέσεων στο Αφγανιστάν». Φαίνεται ότι δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο η πρακτική της εκμετάλλευσης νεαρών αγοριών ως αντικειμένων πόθου. Αυτές οι σχέσεις είναι συχνά αναγκαστικές και ευκαιριακές καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και ισχυρότεροι άντρες εκμεταλλεύονται την άσχημη οικονομική κατάσταση κάποιων οικογενειών και νεαρών αγοριών χωρίς να τους αφήνουν περιθώρια επιλογής. Είναι ελάχιστες οι τεκμηριωμένες περιπτώσεις αρπαγής νεαρών αγοριών από άντρες για σεξουαλική εκμετάλλευση.
Δεν είναι δυνατή η διατήρηση απροκάλυπτων ομοφυλοφιλικών σχέσεων. Οι ομοφυλόφιλοι υποχρεούνται να μην αποκαλύπτουν το σεξουαλικό προσανατολισμό τους.
Το Ισλάμ απαγορεύει την ομοφυλοφιλία που τιμωρείται με θάνατο ως έγκλημα.
Εκτός από τους άντρες και γυναίκες ομοφυλόφιλους που κινδυνεύουν να υποστούν τη βία από τις οικογένειές τους ή τα μέλη των κοινοτήτων τους, οι περισσότερες
ερμηνείες της ισχύουσας ποινικής νομοθεσίας καταλήγουν στη σοβαρή τιμωρία των ομοφυλοφιλικών πράξεων των οποίων λαμβάνουν γνώση οι αρχές.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -