Κάποτε ήταν ένα κοριτσάκι που είχε μια ξαδέλφη με το όνομα Ωραία. Αυτή η Ωραία ήταν… άσχημη, παχιά και αδηφάγα. Τη φώναζαν Ωραιούλα, για να την εξευμενίσουν προφανώς. Η Ωραιούλα, λοιπόν, καταβρόχθιζε τα πάντα, δηλαδή ό, τι κυκλοφορούσε σε τροφή στα σπίτια όλων των θειάδων. Περισσότερο απ’ όλα όμως αγαπούσε τα κάστανα. Μόλις έβλεπε κάστανα, τα φόρτωνε στην ποδιά της ναυτικής φούστας της, η οποία ήταν τεράστια σαν πανί σκούνας, καθόταν οκλαδόν σε μια γωνιά με την πλάτη στον τοίχο για να ελέγχει το χώρο και τους γύρω της κι ύστερα τα αφάνιζε εν ριπή οφθαλμού. Ωμά, ψητά, βραστά ή καραμελωμένα. Όταν βαρυστομαχιασμένη πια σηκωνόταν, το μόνο που είχε απομείνει πίσω της ήταν ένας λοφίσκος με φλούδες. Το κοριτσάκι δεν είχε δοκιμάσει ποτέ κάστανα, όχι μόνο γιατί δεν προλάβαινε και τα εξαφάνιζε η Ωραιούλα αλλά και γιατί φοβόταν μήπως εμφανιστεί η τρομερή ξαδέλφη της να τα διεκδικήσει. Ακόμα και γυναίκα πια μεγάλη -γιατί τη γνώρισα- τη θυμάμαι κάθε φορά που έβλεπε κάστανα να τρέμει τόσο πολύ ώστε να μην τολμά να τα αγγίξει. Κι ας ζούσε η Ωραιούλα μακριά τότε, σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα. Ήταν φοβερό! Γιατί φοβερό δεν είναι αν κάποτε σε εκφόβισαν, σε κορόιδεψαν ή σου στέρησαν κάτι, φοβερό είναι αν δεν μπορείς να το ξεχάσεις και η ατολμία σου δένει τα χέρια. Ο φόβος δεν είναι πάντοτε κακό. Όταν όμως παύει να λειτουργεί ως «καμπανάκι», γίνεται τροχοπέδη και αν από δειλία ή καχυποψία αποφεύγουμε την περιπέτεια της ζωής, τότε ο φόβος πρέπει τάχιστα να υπερνικηθεί για να μπορέσουμε να γευτούμε την εμπειρία της μάθησης και της χαράς. Η ιστορία αυτή δεν έχει σχέση με την παράσταση για την οποία γράφω. Μου τη θύμισε όμως.
Για σκεφτείτε: Ο φόβος μπορεί να είναι τόσο δυνατός, ώστε να κρατήσει ένα βασίλειο ατελείωτο; Δηλαδή να το αφήσει μέσα στην ημιμάθεια και την υπανάπτυξη; Ναι, βεβαίως. Αποδείχτηκε περίτρανα στην παράσταση για παιδιά “Το Ατελείωτο Βασίλειο” σε κείμενο και σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη, που παρακολούθησα στο θέατρο «Επί Κολωνώ». Στο μακρινό αυτό βασίλειο τίποτα δεν τελείωνε και τίποτα δεν εκπληρωνόταν. Οι άνθρωποι ζούσαν με τη λαχτάρα να δοκιμάσουν κάτι ολοκληρωμένο. Ένα φαγητό μαγειρεμένο, ένα βιβλίο γραμμένο, ένα φρούτο γινωμένο. Οι φράσεις έμεναν μετέωρες, τα σπίτια με τα τούβλα, το νερό σταματούσε να τρέχει την ώρα που διψούσες. Όλα μάταια, ό, τι κι αν άρχιζε έμενε μισό επειδή η χώρα ζούσε υπό το κράτος του φόβου.
Για να μη σας τα πολυλογώ, η νέα και όμορφη βασίλισσα Πριγκίπισσα, με το που αναλαμβάνει καθήκοντα, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Αναθέτει σ’ έναν ιππότη να δώσει τη λύση.
Από εκεί και πέρα η παράσταση απογειώνεται. Ο ροκ και μπαρόκ σκηνοθέτης και ηθοποιός Γρηγόρης Χατζάκης εντυπωσιάζει με τις επινοήσεις του. Απρόβλεπτος και ευφυής παίρνει το θεατή από το χέρι και τον ξεναγεί σε απίστευτους κόσμους. Το θεατρικό ταξίδι γίνεται άκρως σουρεαλιστικό. Ο ιππότης ψάχνει δίχως να ξέρει τι ακριβώς θέλει να βρει. Εν τούτοις οι δοκιμασίες του γίνονται τελετουργία και κάθαρση. Χάνεται στο μαγικό κόσμο του ατελείωτου βασιλείου. Εκεί, μεταξύ άλλων, συναντά ένα ναύτη που μεταφέρει νερό στη θάλασσα, ένα χοτ-ντογκ που φλερτάρει με μια σοκολατίνα, έναν άλλον ιππότη που ενώ ξέρει πολλά βασίλεια δεν γνωρίζει την Αγγλία· δίνει τη φωνή του σε ένα τρένο για να τη μεταφέρει στον επόμενο σταθμό, κοιμάται ξύπνιος σ’ ένα ξέφωτο, και κάνει το κοινό να μεθά από χιούμορ και εκπλήξεις. Η δράση γίνεται συμβολική, ηρωική και ρομαντική, καθότι ο ιππότης μας ερωτεύεται μια διάσημη ηθοποιό, τη Μεγάλη Οτάτη. Η πανέμορφη Μεγάλη Οτάτη δοκιμάζει για πρώτη φορά το φιλί και της αρέσει, ιδιαίτερα το αρωματικό. Τον ερωτεύεται και του δίνει θάρρος. Τότε ο ήρωάς μας κατορθώνει να ξεγελάσει ένα δρόμο που θέλει να του κόψει το δρόμο με σκοπό να εμποδίσει την αποστολή του. Το κυριότερο όμως είναι ότι μονομαχεί με το φόβο του και υπερτερεί. Ο φόβος επιτέλους καθυποτάσσεται. Χάρη στην αγάπη, που όχι μόνον όλα τα υπομένει αλλά και όλα τα νικάει, καταφέρνει να βρει το στόχο του. Έτσι, στο τέλος… Πριν όμως φτάσουμε στο τέλος γίνονται κι άλλα θαυμαστά, υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος σκηνικών εντυπώσεων και μαγικών εικόνων που πρέπει να τις απολαύσετε ιδίοις όμμασι.
Η Άννα Κολιοφώτη στο ρόλο της βασίλισσας και της ηθοποιού είναι μια γλυκύτατη σκηνική παρουσία, με πολλή χάρη, πλαστική κίνηση, κωμικότητα και σύγχρονη τεχνική. Μας μετέφερε κυριολεκτικά στον κόσμο των θεατρικών παραισθήσεων.
Οι Χάρης Μπόσινας (ιππότης), Μενέλαος Χαζαράκης και Γρηγόρης Χατζάκης (αφηγητές) με τη χειρονομία τους, τη μιμική τους, τη φωνή τους, την εκφραστικότητά τους, την εμπειρία τους και το πηγαίο χιούμορ τους, αποδείχτηκαν εξαίρετοι ηθοποιοί. Υπάρχουν σκηνές που κάνουν το κοινό να σπαρταρά από τα γέλια και τα παιδάκια να παραληρούν.
Κομψότατη η κίνηση που δίδαξε η άξια χορογράφος Μαρία Καραγεώργου. Με παιδικότητα, αρμονία και ταμπεραμέντο. Ιδανική για παιδική παράσταση.
Μου άρεσε το κοστούμι της βασίλισσας και το απλό νεανικό στυλ που έδωσε στην ηθοποιό η ενδυματολόγος La Reina (Βάλη Μαυρίδη).
Ο Γιώργος Χατζηνικολάου δημιουργεί με το σκηνικό του ένα θέατρο αρχιτεκτονικής, νατουραλιστικό και πνευματώδες. Οι κατασκευές και το βίντεο με την… αδιάβροχη θάλασσα, τα πλάσματά της και το δάσος που κινείται θυμίζουν πίνακα του Ιερώνυμου Μπος.
Το “Ατελείωτο Βασίλειο”, ουσιαστικά, είναι για το θεατή μια άνετη και αξέχαστη περιήγηση στον κόσμο της φαντασίας που διαπραγματεύεται την έννοια του τέλους / του ολοκληρωμένου, που ποτέ δεν είναι ίδια για όλους. Γιατί κάποιοι θα έζησαν καλά και κάποιοι άλλοι καλύτερα… Αλλά, ποιοι και πότε, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Από τον Οκτώβριο
Το θέατρο “Επί Κολωνώ” θα ανεβάσει τον ερχόμενο Οκτώβριο την παιδική παράσταση “Το Ατελείωτο Βασίλειο” σε κείμενο και σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη. Τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν τρεις προ-παραστάσεις με μειωμένο εισιτήριο και ελεύθερη είσοδο για τους εκπαιδευτικούς στις 12, 13 και 14 Μαΐου στις 18:30.
Στόχος του θεάτρου “Επί Κολωνώ” είναι η παρουσίαση της παράστασης και η αξιολόγησή της εν όψει της ερχόμενης περιόδου κατά την οποία θα δίνονται καθημερινά παραστάσεις για σχολεία. Η παράσταση απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, με δυνατότητα να την παρακολουθήσουν ευχάριστα μικρότερες και μεγαλύτερες ηλικίες.
* Για κράτηση θέσεων στις προ-παραστάσεις, επικοινωνήστε εγκαίρως στο τηλέφωνο 210-5138067 ή στο e-mail [email protected] (περιορισμένος αριθμός θέσεων).
Βασικοί Συντελεστές
Κείμενο και Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά: Γιώργος Χατζηνικολάου
Κοστούμια: La Reina (Βάλη Μαυρίδη)
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Μπάμπης
Μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Κίνηση: Μαρία Καραγεώργου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Βούρος, Ζωή Αρβανίτη
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Άννα Κολιοφώτη, Χάρης Μπόσινας, Μενέλαος Χαζαράκης, Γρηγόρης Χατζάκης
* Η δυναμικότητα της αίθουσας του θεάτρου είναι για 107 άτομα. Περισσότερες πληροφορίες για το θέατρο, την τοποθεσία και τις παραγωγές του, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.epikolono.gr.
Πληροφορίες
Παιδικό Θέατρο
«Το Ατελείωτο Βασίλειο»
Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα 12 Μαΐου 2014
Τρίτη 13 Μαΐου 2014
Τετάρτη 14 Μαΐου 2014
Ώρα έναρξης: 18:30
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 5 ευρώ.
Ελεύθερη είσοδος για τους εκπαιδευτικούς
Διάρκεια: 90′
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρία Αναματερού
Τηλέφωνο: 210 -51.38.067, φαξ: 210 -51.46.169
Θέατρο “Επί Κολωνώ”
Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός – Αθήνα
www.epikolono.gr
e-mail: [email protected]
Στάση μετρό Μεταξουργείο