Η Ένωση Χώρων Πολιτισμού απέστειλε επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε. Σ’ αυτήν διευκρινίζει τα δύο βασικά προβλήματα του νέου νόμου, σχετικά με την πυροπροστασία και την άδεια παράστασης. Διαβάστε τη.
“Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να διευκρινίσουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο τα δύο βασικά προβλήματα του νέου νόμου, τα οποία έχουν παρερμηνευθεί από τους δημοτικούς υπαλλήλους και όχι μόνο. Τα προβλήματα αφορούν στα άρθρα 3.3 και 4.3 τα οποία -για ανεξήγητους λόγους- έχουν δημιουργήσει σύγχυση.
1. Όσον αφορά στο άρθρο 3.3 που αναφέρεται στους χώρους κάτω των 50 θέσεων, αυτό που χρειάζεται να διευκρινιστεί είναι ότι δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας ή άδεια παράστασης σε χώρους συνάθροισης κοινού με μέγιστο πληθυσμό κάτω των 50 ατόμων, οι οποίοι έχουν πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας βάσει της Πυροσβεστικής Διάταξης π.δ. 71/1988, και ιδίως του άρθρου 10 αυτού.
Πάνω σε αυτό είχε δεσμευθεί η επιτροπή, ο κος Τσιούρας (νομικός εκπρόσωπος του Δήμου στην επιτροπή) και ο ίδιος ο κος Καμίνης.
Ζητάμε λοιπόν μια διευκρινιστική εγκύκλιο ή μια τροποποίηση του νόμου που να δηλώνει ρητώς πως οι χώροι συνάθροισης κοινού κάτω των 50 ατόμων βάσει της ενεργητικής πυροπροστασίας, εντάσσονται στο άρθρο 3.3.
Ως εκ τούτου, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι οι παραπάνω χώροι ουδεμία σχέση έχουν με την άδεια παράστασης. Είναι χώροι που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με πολλές και ποικίλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ενταχθούν στο περιοριστικό άρθρο 4.3 για 40 παραστάσεις μόνο.
2. Η Άδεια Παράστασης θεσμοθετείται πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ανταποκρίνεται σε σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, οι οποίες αποδομώντας την παγιωμένη/κλασική θεατρική εμπειρία και πράξη, πειραματίζονται όχι μόνο με νέες θεατρικές μεθόδους και τεχνικές, αλλά και με πρωτότυπους χώρους (π.χ. in situ παράσταση σε ένα βιομηχανικό κτίριο, ένα μπακάλικο ή ένα κατάστημα ρούχων κ.λπ).
Όπως αναφέρει, η αιτιολογική έκθεση του νόμου συνεπώς, άδεια παράστασης απαιτείται για μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε ένα χώρο μη παραστασιακό και όχι σε ένα χώρο πολιτισμού κάτω των 50 θέσεων. Γι’ αυτές τις δραστηριότητες και βάσει του άρθρου 4.3 δεν εκδίδεται διοικητική άδεια παρά μόνο πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας περιορισμένης διάρκειας (στις περιπτωσεις που ο χώρος αυτός χωρά έως 50 άτομα) και αίτηση από αρμόδιο μηχανικό (στις περιπτώσεις που ο χώρος αυτός χωρά πάνω από 50 άτομα).
Τέλος, η άδεια παράστασης επειδή ακριβώς εξυπηρετεί τους παραπάνω σκοπούς πρέπει να αποδεσμευτεί από τις Χρήσεις Γης. Γιατί το σκεπτικό του νόμου είναι, να δίνεται η δυνατότητα, εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, σε οποιοδήποτε χώρο να πραγματοποιείται συγκεκριμένος μικρός αριθμός 40 παραστάσεων. Στο σημείο αυτό, να επισημάνουμε ότι δεν μπορεί να εξαιρούνται από το νέο νόμο και τις χρήσεις γης, οι χώροι (με μέγιστο πληθυσμό 150 άτομα) που λειτουργούσαν τα τελευταία τρία χρόνια σαν θέατρα και να θέτονται εμπόδια για την Άδεια Παράστασης που είναι μόνο για 40 παραστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση κι ενώ θα δημιουργηθεί νέα επιτροπή για να διευκρινίσει ακόμη περισσότερο το νέο νόμο, αυτά τα δύο ζητήματα πρέπει επειγόντως να λυθούν πριν έρθει ο Ιούνιος και βρεθούμε με σφραγισμένους τους εναλλακτικούς χώρους πολιτισμού”.