Cat Is Art

Παύλος Γερουλάνος: «Ήρθε η ώρα να ρίξουμε φως σε γειτονιές όπως η Ακαδημία Πλάτωνος»

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Συνάντησα για πρώτη φορά τον Παύλο Γερουλάνο, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, τον Απρίλιο του 2011 όταν – ως υπουργός Πολιτισμού – συμμετείχε στην παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου κι εγώ ήμουν αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Τον είδα και πάλι όταν ως επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα είσαι εσύ» και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων έκανε την πρώτη ανοιχτή συνάντηση με πολίτες στη γειτονιά μου, στον Νέο Κόσμο. Εκεί άκουσε τα παράπονα των κατοίκων σχετικά με την καθαριότητα, την ανομία και την έλλειψη φωτισμού.

Λίγες ημέρες αργότερα – τυχαία αυτή τη φορά – βρέθηκα στο Θέατρο Επί Κολωνώ, όπου μιλώντας με δημότες ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε πως έχει ως στόχο «να νιώσουν οι κάτοικοι περήφανοι για τη γειτονιά τους».

Εκεί, στο Επί Κολωνώ, αναφέρθηκε και στην πρότασή του για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και την ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος σε σύγχρονο διεθνές κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Αυτή η πρότασή του μου έδωσε την αφορμή να τον αναζητήσω και να κάνω μαζί του μια σύντομη συνέντευξη για το catisart.

Στη γειτονιά με τα πολλά θέατρα, στην Κυψέλη, συναντηθήκαμε – αυτή τη φορά στο περιθώριο μιας δράσης του Συνδυασμού του – και του υπέβαλα τρεις ερωτήσεις. [Τις ίδιες που έκανα και στους άλλους τρεις συνυποψηφίους του για τον Δήμο Αθηναίων].

 

***

 

“Ένας δήμος μπορεί και πρέπει να στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων”…

 

 

– Έχει η Αθήνα την πολιτιστική ζωή που της αξίζει; Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

 

*Θα ήμασταν υπερβολικοί αν κατηγορούσαμε την Αθήνα για έλλειψη πολιτιστικής ζωής. Μακριά από μας οι αφορισμοί. Ωστόσο, όπως τα περισσότερα στην Αθήνα, και ο πολιτισμός είναι άνισα καταμερισμένος. Στην Πέμπτη Δημοτική Κοινότητα, για παράδειγμα, λειτουργεί ένας μόνο χειμερινός κινηματογράφος, ενώ παλιά στέγαζε μερικές από τις πιο ιστορικές αίθουσες της πόλης. Εμείς τι λέμε; Πολιτισμός παντού, σε κάθε περιοχή. Για μας κάθε γειτονιά της Αθήνας είναι κέντρο. Μικρές δράσεις πολιτισμού σε γειτονιές που έχουν υποβαθμιστεί, δεν φαντάζεστε τι ανάσα ζωής δίνουν σε μια περιοχή. Διέξοδο ποιοτικής ψυχαγωγίας στους κατοίκους, φως που φέρνει ασφάλεια στους δρόμους.

 

“Για μας κάθε γειτονιά της Αθήνας είναι κέντρο”…

 

 

-Υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησης του αρχαιολογικού προσώπου της πρωτεύουσας;

 

*Πριν από λίγο καιρό συνέβη κάτι πολύ ενδιαφέρον. Βρέθηκα με παράγοντες από ένα φημισμένο πανεπιστήμιο της Αμερικής, που τους γνωρίζω από τα φοιτητικά μου χρόνια. Και τους πήγα να επισκεφτούν την Ακαδημία Πλάτωνος. Δεν πίστευαν στα μάτια τους! Τους εξηγούσα την ιστορική σημασία του μέρους, ωστόσο, αν και λάτρεις και βαθείς γνώστες της αρχαίας μας ιστορίας και φιλοσοφίας, αναρωτήθηκαν γιατί δεν έχουν ξανακούσει για αυτό το μέρος. Η Αθήνα, η πόλη που γέννησε τον σύγχρονο πολιτισμό, δεν τιμά έναν από τους μεγαλύτερους στοχαστές της. Σε αυτή τη γειτονιά αξίζει να γίνει κέντρο ανάπτυξης και μελέτης της φιλοσοφίας, να την επισκέπτονται μελετητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Να πάρει τη θέση που της αξίζει. Αρχαιολογικός πλούτος, δεν είναι μόνο η Ακρόπολη. Ήρθε η ώρα να ρίξουμε φως σε γειτονιές όπως η Ακαδημία Πλάτωνος.

 

 

“Μικρές δράσεις πολιτισμού σε γειτονιές που έχουν υποβαθμιστεί, θα δώσουν ανάσα ζωής στους κατοίκους”…

 

 

– Με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθηθεί το εμπόριο και οι μικρομεσαίοι στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας;

 

*Ένας δήμος μπορεί και πρέπει να στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που θέλουν να επιχειρήσουν στην πόλη. Βασικός στόχος, να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης στην Αθήνα και να αυξήσουμε τις δυνατότητές της για κερδοφορία.

Πώς θα το πετύχουμε αυτό;

-Μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Οι πολίτες συχνά δεν έχουν επαρκή ενημέρωση (νομικής, λογιστικής, τεχνικής φύσης) για την ίδρυση και τη λειτουργία μιας επιχείρησης και ο δήμος μπορεί να λειτουργήσει συμβουλευτικά, παρέχοντας ενημέρωση για το πλαίσιο, τις ευκαιρίες και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

-Ιεραρχώντας ανάγκες. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο τρίπτυχο νέες τεχνολογίες -κοινωνική επιχειρηματικότητα- πολιτιστική ανάπτυξη.

Παράλληλα, υπάρχουν παραδοσιακές ομάδες επιχειρηματιών, όπως οι χειρώνακτες, που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την κοινή προώθηση των αθηναϊκών προϊόντων στο εξωτερικό μέσω ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Τέλος, ήρθε ο καιρός να συζητήσουμε σοβαρά για την κοινωνική οικονομία, που στην Ευρώπη βρίσκεται σε ποσοστό 12%, ενώ στην Αθήνα μόλις στο 4%. Η κοινωνική οικονομία δεν αφορά μόνο ανθρώπους άνεργους ή άστεγους, αλλά και πρώην χρήστες που βρίσκουν δουλειά, και η δουλειά που κάνουν αλλάζει την όψη της Αθήνας.

Υπάρχουν εργαλεία για όλα αυτά, άγνωστα στους περισσότερους πολίτες, αν και εξαιρετικά χρήσιμα. Ο δήμος πρέπει να φροντίσει να έρθουν σε επαφή οι πολίτες με τα εργαλεία αυτά.

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη σύντομη συζήτηση.

*Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

***

 

“Βασικός στόχος, να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης στην Αθήνα”…

 

 

Ο Παύλος Γερουλάνος από το 1966 μέχρι σήμερα

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Ιστορία στο Williams College. Το 1994 απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους από το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Harvard και από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου MIT. Πριν και κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε σε τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ως οικονομικός διευθυντής και υπεύθυνος προγράμματος αναδιοργάνωσης της εταιρείας από το 1994 έως το 1998.

Τη περίοδο 1999 – 2004, διετέλεσε διαδοχικά ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Εξωτερικών σε θέματα οργάνωσης και συντονισμού και Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.

Από το 2004 έως το 2006 ήταν σύμβουλος για θέματα διοίκησης προσωπικού στην εταιρεία Egon Zehnger International.

Τον Ιανουάριο του 2006 ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως το 8ο Συνέδριο. Από τον Μάρτιο του 2008 είναι Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος. Με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ διατήρησε τη θέση του και στην Κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2012 έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, με αφορμή ένοπλη ληστεία στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας. Η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 δεν εξελέγη βουλευτής.

Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Είναι παντρεμένος με τη Λάρα Μπαράζι – Γερουλάνου και έχει δύο παιδιά, την Τατιάνα και την Αλεξάνδρα.

Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΠαύλος Γερουλάνος: «Ήρθε η ώρα να ρίξουμε φως σε γειτονιές όπως η Ακαδημία Πλάτωνος»

Related Posts