Cat Is Art

«Η γιατρίνα» του Ναγκιρέβ και η Πασχαλία Τραυλού συναντούν τον Νίκο Θρασυβούλου στον Ιανό

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Οι γυναίκες του Ναγκιρέβ, τη θεωρούσαν φύλακα-άγγελό τους, όχι μόνο επειδή πρόσφερε τις υπηρεσίες της ως μαμή και πρακτική γιατρός, αλλά επειδή τις γλίτωσε από το αμείλικτο πεπρωμένο τους.

Οι γυναίκες αυτές ζούσαν σε μια κοινωνία όπου δεν είχαν το δικαίωμα να διαλέγουν τους συντρόφους τους. Τότε εμφανίσθηκε η Σουζάνα Φαζέκας, το «Διαβολοθήλυκο» όπως την αποκαλούσε ο παπάς του χωριού.

 

Η Σουζάνα έραβε φουστάνια, μαντάριζε σκισμένα φρύδια και γόνατα και ξήλωνε προκαταλήψεις κι ενδοιασμούς. Ανέλαβε δράση σε μια γωνιά της Αυστροουγγαρίας από το 1911 έως το 1919. Έγινε έτσι με τα γιατροσόφια και τα φαρμάκια της η «θεά» του Ναγκιρέβ.

Μόνο όταν γνώρισε τον Έλληνα γιατρό Στράτο Κεκέρογλου συμφιλιώθηκε με το τραύμα που κουβαλούσε από παιδί και τολμά να κοιτάξει στον καθρέφτη της ψυχής της την αλήθεια.

 

 

 

«Η γιατρίνα» της Πασχαλίας Τραυλού είναι ένα βιβλίο που αποδεικνύει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, στην αθωότητα και την ενοχή, στην απελπισία και την παράνοια, όταν οι μύχιες πληγές αδυνατούν να επουλωθούν.
Το βιβλίο είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που φαντάζουν πιο ευρηματικά απ’ τη φαντασία.

 

***

 

Η συγγραφές Πασχαλία Τραυλού γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας και από νωρίς εκδήλωσε την αγάπη της για τη ζωγραφική, τη μουσική και τον γραπτό λόγο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών ελληνική κλασική φιλολογία και παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη λατινική ποίηση Ορατίου και Βιργιλίου, ενώ την ίδια περίοδο δημοσίευσε τα πρώτα της διηγήματα σε τοπική εφημερίδα της Βέροιας. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα φύλου, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τίτλο «Φύλο και νέα εργασιακά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα στην κοινωνία της πληροφορίας», καθώς και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας με τίτλο «Στρατηγική και πολιτική εθνικής ασφάλειας».

Έργα της είναι: Με Μπαλαντέρ τη Μοναξιά, Ήθελα μόνο ένα Αντίο, Η Ματζίκα της Αγάπης, Κλειδωμένο Συρτάρι, Φτερά από Μετάξι, Έστω μία Φορά, Η Γυναίκα του Φάρου, Οι Εραστές της Γραφής, Γυάλινος Χρόνος, εκδ. Ψυχογιός, Η Μήδεια δεν Χόρεψε Ποτέ, εκδ. Μεταίχμιο.

Έχει βραβευτεί για τη λογοτεχνική της παρουσία από τον σύλλογο γυναικών «Εξάλειπτρον» το 2016, ενώ το βιβλίο της Φτερά από Μετάξι ήταν υποψήφιο για βραβείο αναγνωστών το 2008.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν το Φιλί στα Μάτια, Το Άγαλμα στη Σοφίτα, μια πλήρως αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου Τα Ρόδα της Σιωπής, Θεοί από Στάχτη, Άνθρωποι από Στάχτη και Άγγελοι από Στάχτη.

 

***

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Νίκος Θρασυβούλου

«Συναντήσεις με συγγραφείς στο cafe του ΙΑΝΟΥ»

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 στις 6 μ.μ. η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι «Εκδόσεις Διόπτρα» θα παρουσιάσουν διαδικτυακά το βιβλίο της Πασχαλίας Τραυλού, «Η γιατρίνα».
Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Νίκο Θρασυβούλου καθώς και τον δημοσιογράφο και διευθυντή σύνταξης της «Μηχανής του Χρόνου» Δημήτρη Πετρόπουλο.
Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

***

 

ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ» ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εκτύπωση
Παναγιώτης Μήλας«Η γιατρίνα» του Ναγκιρέβ και η Πασχαλία Τραυλού συναντούν τον Νίκο Θρασυβούλου στον Ιανό

Related Posts