23.4 C
Athens
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Μιχάλης Οικονόμου γράφει το μήνυμα του catisart.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

 

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Η 4η Απριλίου, μια ημερομηνία που μπορούμε εύκολα να θυμόμαστε όλοι, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.

Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με βεβαιότητα τον αριθμό των αδέσποτων στη χώρα μας. Η εικόνα είναι γνωστή σε όλους, σχεδόν σ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας: Δεκάδες αδέσποτα σκυλιά διαβιούν στους δρόμους, τριγυρνούν σε πλατείες και πεζοδρόμια, προκαλούν τη συμπάθειά μας ή ενίοτε παρασύρονται και σκοτώνονται από διερχόμενα οχήματα. Άλλες φορές πάλι γίνονται αντικείμενα κακοποίησης, με καθημερινά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με έναν ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερο αριθμό γατών, τα οποία αναζητούν καταφύγιο και προστασία από το κρύο και τη βροχή κάτω από αυτοκίνητα ή ψάχνουν για τροφή μέσα σε κάδους απορριμμάτων και προκαλούν τις νύχτες αίσθηση με τα… ερωτικά τους κελεύσματα. Γάτες που συχνά δηλητηριάζονται ή βασανίζονται και θανατώνονται από όντα που υποτίθεται πως είναι ανθρώπινα.

Η φιλοζωία δεν είναι πολυτέλεια. Η παρουσία ενός τετράποδου μέλους στην οικογένεια και στην κοινωνία μας, όταν γίνεται με τους σωστούς κανόνες, μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Με αυτές τις σκέψεις ας γιορτάσουμε τη φετινή ημέρα των αδέσποτων ζώων, με την ευχή κάποτε να καταργηθεί γιατί οι φίλοι μας, συνταξιδιώτες μας στη ζωή και συγκάτοικοί μας στον πλανήτη δεν μπορούν να ζουν εγκαταλελειμμένοι στο δρόμο.

Το catisart.gr τιμά φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων με ένα μήνυμα ενός αγαπημένου ηθοποιού, ενός μεγάλου ταλέντου του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, του Μιχάλη Οικονόμου.

 

 

Ο Μιχάλης είναι ευαισθητοποιημένος άνθρωπος και πολύ γνωστός φιλόζωος. Είναι δε κηδεμόνας τριών υπέροχων γατών. “Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η Πολιτεία οφείλει φυσικά, εκτός από τη δημόσια υγεία, να μεριμνήσει για τους μοναχικούς και άστεγους συνανθρώπους μας, και να λάβει κάποια μέτρα και για τα αδέσποτα ζώα.
H αλήθεια είναι όμως πως αν δεν ενδιαφερθεί ο καθένας μας για όλα τα παραπάνω, αν δεν πάρουμε τηλέφωνο έναν ηλικιωμένο γείτονα που μένει μόνος μήπως χρειάζεται κάτι, αν δε γεμίσουμε ένα πιατάκι στο πεζοδρόμιο με νερό, αν δε δείξουμε ο καθένας από εμάς την ανθρωπιά μας, σε κάθε ευκαιρία και ειδικά σε έναν τέτοιο καιρό κρίσης (φυσικά με όλες τις απαραίτητες για την υγεία προφυλάξεις), δεν πρόκειται να το κάνει κανείς άλλος.
Γιατί ο μεγαλύτερος εχθρός δεν είναι ο ιός, αλλά ο φόβος και η έλλειψη δοτικότητας. Τώρα που αναγκαστικά σταματήσαμε το ξέφρενο τρέξιμο από υποχρεώσεις, ας πάρουμε μια ανάσα και ας κοιτάξουμε, ας ακούσουμε, ας μυρίσουμε και ας αφουγκραστούμε την Άνοιξη που τόσο απλόχερα ανθίζει χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Και ας τη μιμηθούμε, όσο και όπως μπορούμε”, γράφει.

 

 

Ιδού ολόκληρο το μήνυμά του:

“Τη στιγμή που το σύνθημα σε όλο τον πλανήτη είναι «μένουμε σπίτι», κάτι που χρειάζεται όλοι να κάνουμε για να περάσει όσο πιο ανώδυνα αυτή η πανδημία, δε μπορώ παρά να συλλογιστώ με πόνο δύο – τρία τινά. Τους ανθρώπους που μένουν μόνοι, ιδίως τους ηλικιωμένους χωρίς έναν άνθρωπο για βοήθεια και παρηγοριά, τους άστεγους συνανθρώπους μας, που γι’ αυτούς δεν υπάρχει καν σπίτι για να μείνουν μέσα να προφυλαχθούν, και, τέλος, τα αδεσποτάκια, που μάλιστα μπορεί να τρεφόντουσαν από μαγαζιά που τώρα είναι κλειστά λόγω της πανδημίας και θα βρίσκουν κλειστές τις πόρτες της παρηγοριάς τους.
Σήμερα, 4 Απρίλη, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Σε μία εποχή που η βόλτα με το σκύλο είναι ένας από τους έξι βασικούς λόγους για να βγει κανείς δικαιολογημένα έξω από το σπίτι του, σε μια εποχή που επιτέλους βρήκα κι εγώ το χρόνο να απαντήσω σε κάθε επίμονο νιαούρισμα των τριών γατιών μου για χάδια, είναι στο χέρι μας να σκεφτούμε και τις αδέσποτες ψυχούλες.
Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Αν έχουμε υπόψη μας αδέσποτα στη γειτονιά, ας τους βγάζουμε λίγο νερό και φαγητό (εγώ μέχρι και τα ψίχουλα του ψωμιού προτιμώ να τα ρίχνω από το μπαλκόνι για τα πουλιά, αντί να τα πετώ στο νεροχύτη), να προσέχουμε όταν ξεκινάμε το αμάξι μας για τυχόν κρυμμένες γάτες, να κόβουμε ταχύτητα αν δούμε αδέσποτο στο δρόμο, αν μπορούμε μεσολαβώντας με τον δήμο μας ή με κάποια φιλοζωική να μεριμνήσουμε για τη στείρωση των αδέσποτων της γειτονιάς, και ας προτιμήσουμε να υιοθετήσουμε ένα ζώο από το να το αγοράσουμε από κάποιο pet shop, η ευγνωμοσύνη που πρόκειται να λάβουμε θα είναι απεριόριστη, και, τέλος, να καταλάβουμε πως είμαστε υπεύθυνοι για τα οικόσιτα ζώα που ήδη έχουμε, πως είναι ζωντανές σχέσεις και πως δεν μπορούμε όταν βαρεθούμε την παρέα του ζώου μας να το εγκαταλείπουμε στο δρόμο.
Τι θλιβερή αντίθεση, πολλοί άστεγοι που έχω υπόψη μου είναι αυτοί που από το υστέρημά τους συντηρούν ένα σκύλο ή μια γάτα, ενώ άνθρωποι που έχουν και σπίτι και τα μέσα για να συντηρήσουν ένα ζωάκι, συχνά το εγκαταλείπουν, ενώ το βασικό που χρειάζεται ένα ζώο είναι η αγάπη και φροντίδα. Πώς ένα ζωάκι μαθημένο στη ζεστασιά ενός σπιτικού, θα επιβιώσει στο δρόμο;
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η Πολιτεία οφείλει φυσικά, εκτός από τη δημόσια υγεία, να μεριμνήσει για τους μοναχικούς και άστεγους συνανθρώπους μας, και να λάβει κάποια μέτρα και για τα αδέσποτα ζώα.
H αλήθεια είναι όμως πως αν δεν ενδιαφερθεί ο καθένας μας για όλα τα παραπάνω, αν δεν πάρουμε τηλέφωνο έναν ηλικιωμένο γείτονα που μένει μόνος μήπως χρειάζεται κάτι, αν δε γεμίσουμε ένα πιατάκι στο πεζοδρόμιο με νερό, αν δε δείξουμε ο καθένας από εμάς την ανθρωπιά μας, σε κάθε ευκαιρία και ειδικά σε έναν τέτοιο καιρό κρίσης (φυσικά με όλες τις απαραίτητες για την υγεία προφυλάξεις), δεν πρόκειται να το κάνει κανείς άλλος.
Γιατί ο μεγαλύτερος εχθρός δεν είναι ο ιός, αλλά ο φόβος και η έλλειψη δοτικότητας. Τώρα που αναγκαστικά σταματήσαμε το ξέφρενο τρέξιμο από υποχρεώσεις, ας πάρουμε μια ανάσα και ας κοιτάξουμε, ας ακούσουμε, ας μυρίσουμε και ας αφουγκραστούμε την Άνοιξη που τόσο απλόχερα ανθίζει χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Και ας τη μιμηθούμε, όσο και όπως μπορούμε.
Καλή μας δύναμη!
Καλή Ανάσταση!”.

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων για τρεις λόγους:

Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4).
Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -