28.6 C
Athens
Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

O «Τίγρης», μια μαύρη κωμωδία για τη μοναξιά

O «Τίγρης» του Μάρεϊ Σίσγκαλ είναι μια μαύρη κωμωδία με δύο διαφορετικούς χαρακτήρες που συναντώνται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Ένα βροχερό βράδυ ένας μοναχικός, περιθωριοποιημένος άντρας, αν και αυτοδίδακτος διανοούμενος, ο Μπεν, απαγάγει την Γκλόρια, μια μικροαστή νοικοκυρά, μεγαλωμένη με το αμερικάνικο όνειρο, που ασφυκτιά στην καθημερινότητά της και στο συμβατικό γάμο της. Για τον Μπεν είναι μια πράξη απόγνωσης και αφόρητης μοναξιάς, μια πράξη ρίσκου και απελπισίας.

Σε ύφος αιχμηρό ο βραβευμένος Μάρεϊ Σίσγκαλ, που θεωρείται πιο διαπεραστικός από τον Έντουαρντ Άλμπι, αντανακλά στέρεα με το κωμικό του ένστικτο τις πιο καλές στιγμές του αμερικανικού θεάτρου.
Το αφόρητο βάρος της απομόνωσης που βιώνει ο Μπεν, προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με την ενασχόλησή του με την προσωπική του μόρφωση. Το εργένικο διαμέρισμά του είναι γεμάτο βιβλία. Η μελέτη λογοτεχνικών, φιλοσοφικών και επιστημονικών κειμένων είναι ένας τρόπος να καλύψει το συναισθηματικό του κενό. Επειδή όμως δεν μπορεί βρει τη λύση στα βιβλία, αποφασίζει να εισβάλει στη ζωή της άγνωστης σε αυτόν Γκλόρια, μιας γυναίκας που επιλέγει ύστερα από παρακολούθηση, με απώτερο σκοπό να δοκιμάσει, στην πράξη, τη συμβίωση με μια γυναίκα. Ο «τίγρης» θα βγει για κυνήγι προσπαθώντας να βρει τη «λεία» του, έναν άνθρωπο που να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του ουσιαστικά. Αυτό όμως που βρίσκει εν τέλει στη «λεία» του είναι κάτι περισσότερο από ένα θύμα και μέσα από συνεχείς ψυχολογικές ανατροπές οι ζωές και των δύο θα πάρουν αναπάντεχη τροχιά.
Ένας άνδρας και μια γυναίκα που βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με τη ζωή τους, χωρίς όμως να μπορούν να την αλλάξουν ή ακόμα και να την εκφράσουν. Από τη στιγμή που συναντώνται, έστω με αυτό τον ανορθόδοξο τρόπο, ξεκινά ένα παιχνίδι ανάμεσά τους που θα φέρει στην επιφάνεια τις αλήθειες τους. Αλήθειες επώδυνες που και οι ίδιοι τις συνειδητοποιούν για πρώτη φορά και αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουν τα «θέλω» τους. Αλλάζοντας, ενδεχομένως, τη ζωή τους και το μέλλον τους… Το χιούμορ και η τρυφερότητα συνυπάρχουν στην παράσταση. Η σχέση των δύο φίλων, η ανάγκη για επικοινωνία, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, οι πολιτικές επιφυλάξεις, οι αμφιβολίες, η ανακούφιση, η χαρά, ο έρωτας διαδέχονται το ένα το άλλο στην επιτυχημένη παράσταση που παρακολούθησα στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου “Επί Κολωνώ”, από την πολύ δραστήρια θεατρική ομάδα Έξω Φρενών, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Off Off Athens.
Το κείμενο έχει σαφείς επιρροές από το κίνημα των Μπίτνικ, τη γενιά της αμφισβήτησης, στη δεκαετία του ’60, στην Αμερική, στοιχεία αρκετά επίκαιρα και σήμερα.
Το έργο μοιάζει με μινιατούρα. Κι η στενογραφική δραματική του μέθοδος αποδεικνύεται ως η καλύτερη θεατρική ποιότητα. H Μαριαλένα Αισιοπούλου το σκηνοθέτησε τολμηρά, σαν μια μείξη θεατρινισμού και δηκτικού διαλόγου. Τα πρόσωπα ήταν άριστα ψυχολογημένα. Και οι δύο ψάχνουν την ψυχική τους ισορροπία, και οι δύο αναζητούν τρόπους για να απαλύνουν τη μοναξιά τους. Ταυτόχρονα, μέσα από την αλληλεπίδραση των χαρακτήρων, η σκηνοθέτις τόνισε την εξουσία που ασκεί η γυναικεία παρουσία στο ανδρικό φύλο. Το συμπέρασμα της παράστασης αυτής είναι πως κάποτε έρχεται η ώρα να συνειδητοποιήσεις ότι ανακάλυψες απρόσμενα το άλλο σου μισό.
Η Έφη Μητροπούλου είχε στιγμές ειλικρινούς έντασης και εσωτερικής φόρτισης. Αν και μη επαγγελματίας ηθοποιός, ήταν εξαίρετη.
Ο Βασίλης Πουλάκος είναι ένας ηθοποιός που βρίσκεται σε ώρα δημιουργικής ωριμότητας. Δεν άφησε πτυχή του έργου που να μην τη φώτισε με την ερμηνεία του, τόσο με το λόγο και την εκφραστικότητά του, όσο και με την κίνηση και τις πολύ ωραίες σιωπές του.
Ο «Τίγρης» της θεατρικής ομάδας Έξω Φρενών ήταν μια ενδιαφέρουσα παράσταση, καθαρή και ευανάγνωστη, που αξίζει να επαναληφθεί.

* Παίχτηκε την Πέμπτη 22 Μαΐου στις 20:45 και την Παρασκευή 23 Μαΐου στις 22:00

Συντελεστές

Θεατρική Ομάδα Έξω φρενών
Συγγραφέας: Μάρεϊ Σίσγκαλ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Μαριαλένα Αισιοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευγενία Αμαξίδου
Σκηνικά/Κοστούμια: Ελένη Πριόνα
Μακιγιάζ/Μαλλιά: Lenia Saw
Φώτα: Ντόρα Κοπανιά
Βίντεο: Σταμάτης Χρήστου

Έπαιξαν: Βασίλης Πουλάκος, Έφη Μητροπούλου

– Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

* Ο Μάρεϊ Σίσγκαλ (Murray Schisgal) είναι Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, γεννημένος στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 25 Νοεμβρίου 1926. Αφιερώνεται ολοκληρωτικά στη συγγραφή θεατρικών έργων, αφού προηγουμένως είχε εργαστεί ως μουσικός, δικηγόρος και καθηγητής των αγγλικών.
Ο Μάρεϊ Σίσγκαλ εμφανίζεται στο θέατρο ως σύνολο διαφόρων επιρροών (αναφέρεται πιο πολύ ο Ιονέσκο), έχει μολαταύτα πολλά και σίγουρα διακριτικά σημάδια καταδικά του. Οι πρώτες κωμωδίες του, όπως «Ο Τίγρης», «Απλό είδος ερωτικής ιστορίας», «Οι Δακτυλογράφοι», φέρνουν την τεχνική του σε τέλεια συζυγία με τη δραματική σκηνική του αντίληψη. The Typists (Οι Δακτυλογράφοι, 1961) είναι μια εναλλαγή σκηνών, που σε διάρκεια μιας ώρας με απλές, προοδευτικές εικόνες – οι ηθοποιοί γερνούν μπροστά στα μάτια μας – συλλαμβάνουν τη ματαιότητα της ζωής. Το ψυχαναλυτικό παιχνίδι στη ζωή των δυο δακτυλογράφων μεταδίδει μια τσεχωφική αίσθηση.
Το 1964 παρουσίασε με εκπληκτική επιτυχία στο Μπρόντγουει την κωμωδία του «Λουβ» (Luv), έργο με τρία πρόσωπα με αναφορές στους ψευτοδιανοούμενους της κοινωνικής ελίτ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 συνεργάστηκε στο θέατρο με τον Ντάστιν Χόφμαν, πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη στα έργα του «Τζίμμυ Σάιν» (Jimmy Shine, 1968) και «Πάνω από την Πόλη» (All Over Town, 1974).

Πληροφορίες

“Επί Κολωνώ”
Τηλ. 210 – 51.38.067
Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94
Κολωνός
Στάση μετρό Μεταξουργείο και μετά περίπου 8 λεπτά με τα πόδια.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -