Η μηλόπιτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά παγκοσμίως.
Η γλυκιά γεύση μιας μηλόπιτας σίγουρα μπορεί να ανταγωνιστεί και τα πιο δελεαστικά γλυκά, όπως για παράδειγμα μια σοκολατόπιτα ή ένα πανετόνε.
Υπάρχουν πολλές συνταγές μηλόπιτας που μπορεί κανείς να δοκιμάσει, μία όμως -αυτή με το σιμιγδάλι- είναι ιδανική για να παρασκευάσετε αυτές τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλή και ευνοεί τη γεύση ενός γλυκού συντροφιά με μια κούπα μυρωδάτο καφέ στον καναπέ.
Χωρίς καμιά αμφιβολία τα αρώματα της κανέλας, της ζάχαρης, του λεμονιού και του μήλου, θα κάνουν το σπίτι σας να μυρίσει φιλία και ζεστασιά.
Υλικά
- 5 μήλα τριμμένα
- χυμός 1 λεμονιού
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
Για τη ζύμη
- 1 ποτήρι ζάχαρη 200 γρ.
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό 170 γρ.
- 1 φλιτζάνι αλεύρι 130 γρ.
- 1,5 κ.γ. baking powder
- 1 ποτήρι γάλα 200 ml
- 30 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη. Τοποθετούμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε προσθέτοντας τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και την κανέλα. Χωρίζουμε σε 3 μέρη και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη ζύμη
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με σύρμα χειρός ή με μια σπάτουλα. Χωρίζουμε σε 4 ποτήρια το μείγμα σε ίση ποσότητα. Καλύπτουμε με λαδόκολλα μια φόρμα για κέικ ή ένα ταψάκι και αλείφουμε με λάδι. Ρίχνουμε το πρώτο μέρος του ξηρού μείγματος στη φόρμα. Στρώνουμε το πρώτο μέρος των μήλων.
Ρίχνουμε ομοιόμορφα το δεύτερο μέρος του ξηρού μείγματος. Στρώνουμε το δεύτερο μέρος των μήλων. Ρίχνουμε ομοιόμορφα το ένα τρίτο του ξηρού μείγματος. Μοιράζουμε το ένα τρίτο των μήλων ομοιόμορφα.
Ρίχνουμε ξηρό μείγμα στην τελευταία στρώση και κατανέμουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε 30 γραμμάρια βούτυρο σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα. (ίσως χρειαστεί + 50 ml γάλα παραπάνω). Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο.
Κάνουμε τρύπες έτσι ώστε το γάλα να εισχωρήσει στο μείγμα του κέικ. Ρίχνουμε το γάλα σε όλο το κέικ. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40-50 λεπτά. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Πηγή: bovary.gr