22.7 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τη λένε Έμμα. Τη λέμε Ζωή… επειδή μας δίνει ένα σύγχρονο μάθημα ζωής. Αυτή είναι η αρχή…

Του Παναγιώτη Μήλα (*)

 

«Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού». Η Μαίρη, η Αλίκη και η Ειρήνη, οι ηρωίδες του Ιάκωβου Καμπανέλλη δεν έχουν καμία σχέση με τον «Γλάρο» και την ηρωίδα του Τσέχωφ, τη Νίνα Ζαρέτσναγια. Τη Νίνα που με τα μαλλιά της βρεγμένα, κλαίει και κάθεται πάνω σε μια ντιβανοκασέλα στο κέντρο της σκηνής δίπλα στον Κόνσταντιν Γκαβρίλοβιτς Τρέπλιεφ. Τα φώτα ανάβουν στη μέση μιας πρότασης και τότε βλέπουμε ότι η Νίνα έχει κάποια σχέση με την ηρωίδα του Ντάνκαν Μακμίλλαν, την Έμμα…

Η Έμμα είναι ηθοποιός και υποδύεται τη Νίνα στο ξεκίνημα της παράστασης «Με λένε Έμμα», στο Σύγχρονο Θέατρο.

Όμως το έργο του Καμπανέλλη μου ήρθε στο νου, όσο προχωρούσε η παράσταση στο «Σύγχρονο», επειδή αν δεν ήταν στο ίδιο ύψος τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού τότε δεν θα υπήρχε ισορροπία, ούτε η παραμικρή πιθανότητα να στηρίξεις σε αυτό το τραπέζι απολύτως τίποτα.

 

 

 

Το συγκεκριμένο τραπέζι – αυτό που βλέπουμε εδώ στη φωτογραφία και το οποίο πρωταγωνιστεί στην πρώτη σκηνή – φτιάχτηκε με σκληρή δουλειά έτσι ώστε όλα τα πόδια να είναι ισοϋψή και να υπάρχει σταθερότητα.

Η σκηνοθέτις Ελένη Σκότη – η οποία πάντα δίνει μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια – κατάφερε να δημιουργήσει και να διαχειριστεί μια πολύ ισχυρή ομάδα ερμηνευτών η οποία ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή να δώσει πνοή στο κείμενο του Βρετανού συγγραφέα.

Όλοι οι ηθοποιοί στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και αποδεικνύουν την ορθότητα της άποψης ότι στο θέατρο την επιτυχία δεν τη φέρνει μόνο ο πρωταγωνιστής αλλά και οι συμπαίκτες του.

Το θέμα απόλυτα καθημερινό. Η δράση καταιγιστική και τα γεγονότα δεν συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες ούτε είναι οι ειδήσεις που κάποτε γίνονταν βασικά θέματα στις εφημερίδες. Τώρα οι πρωταγωνιστές βρίσκονται δίπλα μας και ο χώρος δράσης τους είναι οι κεντρικοί δρόμοι, τα πεζοδρόμια και οι πλατείες της πόλης. Ακριβώς εκεί που εκατοντάδες συμπολίτες μας κυκλοφορούν. Στο φως της ημέρας και όχι στο μισοσκόταδο…

 

***

 

Στη σκηνή του “Σύγχρονου” όλη η ομάδα της Ελένης Σκότη.

 

Η αλήθεια του έργου είναι πιο σκληρή κι από τις πιο σκληρές ναρκωτικές ουσίες. Οι ρυθμοί ξέφρενοι και καθαρά κινηματογραφικοί. Οι σκηνές ρέουν όπως και το αλκοόλ. Κάθε σκηνή, κάθε φράση, κάθε λέξη είναι σαν χτυπήματα σε αγώνα πυγμαχίας.

***

Με τη μετάφρασή του, τη σκηνογραφία και τα κοστούμια ο Γιώργος Χατζηνικολάου έβαλε τα γερά θεμέλια για να «χτιστεί» το όραμα της Έμμας. Με τρόπο ιδανικό η ζωή της φωτίστηκε από τον Αντώνη Παναγιωτόπουλο κάτω από τους ήχους της μουσικής σύνθεσης του Στέλιου Γιαννουλάκη.

 

 

“Με λένε Έμμα”, στο “Σύγχρονο Θέατρο”. Από αριστερά: Έλενα Βακάλη, Ιωάννα Τζίκα, Γιάννης Λεάκος, Χάρης Τζωρτζάκης, Μαίρη Μηνά, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Ανδρέας Κοντόπουλος, Κώστας Ξυκομηνός, Μαρίτα Τζατζαδάκη.

 

***

 

Η ομάδα των ηθοποιών υπήρξε άψογη. Οι ερμηνείες τους φώτιζαν τις σκοτεινές πλευρές της ζωής και της ηρωίδας. Στην πρώτη γραμμή η Μαρίτα Τζατζαδάκη, η Έλενα Βακάλη και η Λένα Μποζάκη. Πρόσθεσαν την εμπειρία τους ο Ανδρέας Κοντόπουλος, ο Γιάννης Λεάκος και η Ιωάννα Τζίκα. Το ίδιο και ο Κώστας Ξυκομηνός με τον Χάρη Τζωρτζάκη.
Σταθερή αξία, αταλάντευτη πορεία για κάθε εποχή, η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου πάντα με πίστη, αγάπη και ελπίδα έτσι και στην «Έμμα» δίνει τον καλύτερό της εαυτό.

Για τη Μαίρη Μηνά – είναι κοινότοπο – αλλά δεν υπάρχουν λόγια: Ανέδειξε με δεξιοτεχνία και υψηλών απαιτήσεων ερμηνεία το πορτρέτο της Έμμας. Δεν άφησε να χαθεί η ευκαιρία που της δόθηκε, απόλαυσε τον ρόλο της αλλά είχε το ψυχικό μεγαλείο να μοιραστεί μαζί με το κοινό αυτήν της την απόλαυση. Πρόκειται για μια από τις πιο ξεχωριστές ερμηνείες αυτής της θεατρικής χρονιάς.

***

Η σκηνοθέτις Ελένη Σκότη, στο κέντρο.

 

Ασφαλώς όλα αυτά με την υπογραφή της Ελένης Σκότη που τόλμησε να φέρει επί σκηνής τα κρυφά δράματα πολλών ανθρώπων της εποχής μας. Μιας εποχής για σκληρά νεύρα και για απαιτητικές αντοχές. Όλα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού. Όλοι ισορροπούν πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί. Ο τρόπος όμως που δίδαξε η Ελένη Σκότη το έργο του Ντάνκαν ΜακΜίλαν δεν επέτρεψε να γίνει το παραμικρό «ατύχημα» ενώ αντιθέτως – χωρίς αυτό να είναι στις προθέσεις της – κατάφερε να δώσει ακόμη και στους πιο αδιάφορους ένα μάθημα ζωής. Ένα μάθημα χρήσιμο για κάθε εποχή -και ειδικά τη σημερινή…

***

Η Έμμα στέκεται μπροστά σε στενή δέσμη λαμπερού φωτός. Η υπόλοιπη σκηνή είναι στο σκοτάδι. Είναι πειστική, συγκινητική, στο στοιχείο της. Η Έμμα μάς δίνει ένα σύγχρονο μάθημα ζωής. Αυτή είναι η αρχή…

 

***

 

Τι όμορφα που είναι να ζεις!.
Τι όμορφα να κολυμπάς στη θάλασσα.
Να κοιτάς τον ανοιχτό καθαρό ουρανό.
Να νιώθεις τον ήλιο στο δέρμα.
Να σκαρφαλώνεις στο βουνό ή να ανεβαίνεις σκάλες.
Να τρως παγωτό.
Να αγαπάς και να αγαπιέσαι.
Τι όμορφα είναι όλα αυτά.
Ζω το τώρα!
Ζεις το τώρα!
Ζούμε το τώρα!
Αυτή είναι η αρχή…

 

***

 

Ο Γιώργος Χατζηνικολάου, μεταφραστής και σκηνογράφος της Έμμας, μοιράζεται το χειροκρότημα με τους ηθοποιούς.

 

 

Με το έργο «Με λένε Έμμα» – σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση και σκηνοθεσία Ελένης Σκότη – εγκαινιάζεται από την Ομάδα Νάμα του Επί Κολωνώ μια νέα περίοδος με μόνιμη πλέον παρουσία και στο Σύγχρονο Θέατρο, τη διεύθυνση του οποίου αναλαμβάνει από κοινού με την εταιρεία «Λυκόφως». Η Ομάδα Νάμα για άλλη μια φορά κάνει την επιλογή της από τη σύγχρονη παγκόσμια παραγωγή.

Ο πρωτότυπος τίτλος είναι «People, Places and Things». Το έργο έκανε πρεμιέρα στο National Theatre του Λονδίνου τον Αύγουστο του 2015 και η μεγάλη του επιτυχία το οδήγησε την επόμενη χρονιά στο West End και το 2017 στη Νέα Υόρκη στο Ann’s Warehouse.

 

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45, Γκάζι
Μετρό σταθμός «Κεραμεικός»
Τηλέφωνο: 210-34.64.380
Διάρκεια: 120΄.

***

«Με λένε Έμμα»
People, Places and Things
Του Ντάνκαν ΜακΜίλαν

Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική Σύνθεση: Στέλιος Γιαννουλάκης
Video trailer: Σταύρος Συμεωνίδης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Σιαμάτρα, Αφροδίτη Σπυροπούλου
Οργάνωση Παραγωγής: Μαρία Αναματερού
Βοηθός Παραγωγής: Κατερίνα Παππά
Παραγωγή: Ομάδα Νάμα – Λυκόφως Ι.Κ.Ε.

*

Διανομή

Μαίρη Μηνά: Έμμα
Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου: Γιατρός / Θεραπεύτρια / Μητέρα
Κώστας Ξυκομηνός: Πι / Πατέρας
Χάρης Τζωρτζάκης: Μαρκ / ανσάμπλ
Ανδρέας Κοντόπουλος: Πωλ / ανσάμπλ
Γιάννης Λεάκος: Κόνσταντιν / Φόστερ / ανσάμπλ
Ιωάννα Τζίκα: Λώρα / ανσάμπλ
Μαρίτα Τζατζαδάκη: Τζόντι / ανσάμπλ
Έλενα Βακάλη: Σάρον / ανσάμπλ
Λένα Μποζάκη: ανσάμπλ

***

Πρεμιέρα: Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018
Δόθηκε παράταση και η τελευταία παράσταση θα γίνει: Κυριακή 31 Μαρτίου 2019
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 9:15 μ.μ. & Πέμπτη στις 9:00 μ.μ.
Σάββατο 6:15 μ.μ., Κυριακή 6:00 μ.μ.

*

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

*

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ:

-Μετρό: Το «Σύγχρονο» βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από το σταθμό
«Κεραμεικός»
-Λεωφορεία: Γραμμές 026, 027, 813, 836, 856, 865, Α16. Στάση «Σίδερα» (επί της Ιεράς Οδού)
-Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων: Στην οδό Τριπτολέμου βρίσκονται δύο κλειστά parking σε απόσταση 50 μέτρων από το «Σύγχρονο» και στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου ένα κλειστό πάρκινγκ σε απόσταση 80 μέτρων.

*

Διευκολύνσεις για ΑμεΑ
Το θέατρο είναι προσβάσιμο σε χρήστες/ριες αναπηρικού αμαξιδίου και διαθέτει τουαλέτα ΑμεΑ. Κατά την κράτηση ή την αγορά των εισιτηρίων σας είναι καλό να ενημερώνετε τον υπάλληλο των εισιτηρίων, προκειμένου να δίνονται οι κατάλληλες θέσεις στην αίθουσα.

***

ΔΥΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΜΑ

***

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»

***

  • Διαβάστε επίσης:

Μαίρη Μηνά – Ένα αστέρι γεννήθηκε!

Μαίρη Μηνά: Το θεατή πρέπει να τον αφουγκραστείς και να τον εμπιστευτείς…

(*) Ο Παναγιώτης Μήλας είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών, μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου και ΔΕΝ είναι κριτικός θεάτρου.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -