Cat Is Art

Μάριος Λεβέντης: Να πετάμε γαρίφαλα προσευχής στα μάτια του κακού που χορεύει κι όλα θα πάνε καλά!

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Συμβολική γραφή, υπαινικτική, με βαθιές νεανικές ανησυχίες. Δημιουργική πένα, ακάματη. Ο Μάριος Λεβέντης με την ποίησή του αποδίδει την εποχή του μέσα από τους ανθρώπους της, τις ιστορίες τους, τα πάθη τους. Από τις εκδόσεις ‘Οδός Πανός’ του Γιώργου Χρονά, κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τίτλο «αυτόγραφο». Οι άνθρωποι που συναντά του δίνουν το λευκό χαρτί για να γράψει. Το μελάνι είναι της ψυχής του. Η ποίηση γι’ αυτόν είναι «η τέχνη της θυσίας». Μια «αποστολή που έχει προτεραιότητα τον άλλο», τον πλησίον, τον συνάνθρωπο. Γιατί ο άνθρωπος γίνεται άνθρωπος μόνον όταν είναι συνάνθρωπος.

Ο Μάριος Λεβέντης, μέσα από τη συνεχή και διακριτική πορεία του, εξελίσσεται σε μία από τις σταθερές παρουσίες της σημερινής γραφής. Καταθέτει ποιήματα – αντανακλάσεις ενός ιδιαίτερου λογοτεχνικού βλέμματος. Λειτουργεί με τους δικούς του όρους και κανόνες γραφής και σε συνάρτηση με τα προσωπικά του ποιητικά βιώματα και σύμβολα.

Η ποίησή του αλλάζει μορφές, γίνεται αφοπλιστικά οικεία, αινιγματική, με φιλοπαίγμονα στάση, με πλευρές σκοτεινές και φωτεινές. Με τις λέξεις ζωγραφίζει φιγούρες εύπλαστες και εύθραυστες, γεμάτες κρυμμένη ειρωνεία και καυστικό χιούμορ.

Ο Μάριος είναι ένας νέος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης, που μας εκπλήττει με τη ζωντάνια και τη διεισδυτικότητα του γραπτού λόγου του, γεμάτος έμπνευση, ταλέντο και ενθουσιασμό για συγγραφή και δημιουργία…

 

Μάριε, το καινούργιο βιβλίο σου «αυτόγραφο», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός του Γιώργου Χρονά…

* Η μεταγραφή μου στην Οδό Πανός ήταν ευλογημένη στιγμή. Ο Γιώργος Χρονάς σπάει την παράδοση του εκδότη. Είναι ουσιαστικός, με μια βαθιά καλοσύνη. Σπάνιες εξαιρέσεις στους κανόνες του εμπορίου.

Τι νιώθεις για την κυκλοφορία του;

* Λαχτάρα υπάρχει στην πρόβα – στην προετοιμασία. Στην κυκλοφορία νιώθω ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη μου. Όσο περνούν τα χρόνια, οι αφηρημένες έννοιες γίνονται συγκεκριμένες. Ένα έργο που απευθύνεται στον κόσμο, είναι πάνω απ’ όλα υπόσχεση. Και θα την κρατήσω.

Σε ποιους θα έδινες αυτόγραφο;

* Στο βιβλίο μου με τον ομώνυμο τίτλο, δίνω «αυτόγραφο» στους πολύ δικούς μου ανθρώπους και τους αναγνώστες μου.

Πού και πότε θα γίνει η επίσημη πρώτη παρουσίαση του βιβλίου σου;

* Ξεκινάω την 1η Δεκεμβρίου 2018 από το Ηράκλειο, τη γενέθλια πόλη μου.

Σε ποιο ποίημα από τη συλλογή αυτή έχεις ιδιαίτερη προτίμηση;

* Μπορώ να ξεχωρίσω τα δάκτυλα από την παλάμη μου; Δεν θα μπορούσα να χαρίσω ούτε χάδι…

Οι άνθρωποι που συναντάς σου δίνουν υλικό για να γράψεις;

* Όταν συμβαίνει, μου δίνουν το λευκό χαρτί. Το μελάνι είναι της ψυχής μου.

Αν μπορούσες να καλέσεις για καφέ κάποιους δημιουργούς που θαυμάζεις, ζώντες ή τεθνεώτες, ποιοι θα ήταν;

* Θα καλούσα τον Νίκο Γκάτσο για έναν μονό ελληνικό και τον Κάρολο Κουν για μια παρτίδα σκάκι.

Ποιος ήρωας λογοτεχνίας θα ήθελες να είσαι;

* Θέλω να είμαι ανθρώπινος.

Ποια βιβλία έχεις στο κομοδίνο σου αυτό τον καιρό;

* Αυτό τον καιρό, το προηγούμενο έργο μου «Τελευταία απόστροφος», διώχνει κάθε χνούδι από το «αυτόγραφο».

Γιατί γράφεις;

* Έχω την αίσθηση πως μια απόλυτη απάντηση, θ’ αδικούσε την ίδια την ερώτηση. Αν σέβομαι αυτό το «γιατί;», πρέπει να το αφήσω να με ρωτάει αδιάκοπα, δύστροπα και δύσκολα. Το ευγνωμονώ αυτό το ερωτηματικό. Είναι φορές που η τελεία δεν είναι καθόλου ταπεινή. Προκαλεί.

Τι σημαίνει ποίηση για σένα;

* Είναι η τέχνη της θυσίας. Μια αποστολή που έχει προτεραιότητα τον άλλο.

Γιατί ο άνθρωπος έχει ανάγκη την ποίηση;

* Γιατί κατά βάθος έχει ανάγκη τον σπαραγμό. Θέλει να ξεσπάσει, να συγκινηθεί. Γιατί έχει ανάγκη την αναβίωση του ρομαντισμού. Που είναι ικανός να μεταφέρει την αλύγιστη πραγματικότητα, ευάλωτη. Ψάχνει με ακρίβεια το κατάλληλο σε ακατάλληλους καιρούς. Εκείνο το κατάλληλο, που θέλουμε να πούμε, αλλά δεν ξέρουμε την προφορά.

Ποια μπορεί να είναι η σχέση του μέσου αναγνώστη με την ποίηση σήμερα, σε μια εποχή αναρίθμητων ψηφιακών αντιπερισπασμών;

* Από δύσκολη έως κι αδιάφορη. Το αληθινά καλό, θεωρείται μια πολυτέλεια που αποφεύγουμε, γιατί φέρνει πάντα μαζί του έναν καθρέπτη. Και δεν μας αρέσουν αμακιγιάριστα τα ελαττώματά μας.

Πώς εκτιμάς τη σημερινή κοινωνική κατάσταση;

* Μα η ίδια η κατάσταση δεν μας εκτιμά. Η κοινωνία αγνοείται.

Έχει συμβεί κάτι να αποθαρρύνει τη δημιουργικότητά σου;

* Το πιο ισχυρό πείσμα μου είναι η αισιοδοξία. Και η ελπίδα που πεθαίνει τελευταία, μας αφήνει μια διαθήκη ονείρου στα συρτάρια της θέλησης.

Τι έχεις να ευχηθείς για τον τόπο μας;

* Να πετάμε γαρίφαλα προσευχής στα μάτια του κακού που χορεύει κι όλα θα πάνε καλά!

***

 

Ο Μάριος Λεβέντης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1997. Σπουδάζει στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα ελληνικά γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 2015 με το θεατρικό έργο «Μωβ με γκρι» (Διάνυσμα). Τα έτη 2016 και 2017 ακολούθησαν η ποιητική συλλογή «Η δεύτερη άνοιξη» και το δεύτερο θεατρικό έργο του «Τελευταία απόστροφος» (Γαβριηλίδης). Το 2018 τον εμπιστεύεται ο Γιώργος Χρονάς, δημοσιεύοντας το βιβλίο «Αυτόγραφο» (Εκδόσεις Οδός Πανός). Έγραψε κείμενα στήλης στον διαδικτυακό στίβο δημοσιογραφίας και τέχνης. Μελοποιήθηκαν τραγούδια του, ενώ τιμήθηκε πολλές φορές σε ανθολόγια ποίησης.

***

Οι ερωτήσεις έγιναν άνθρωποι.

Οι απαντήσεις φιλοσοφία.

Οι λύσεις δοκιμασίες.

Η πίστη αναπνοή.

Η πληγή επιβίωση

και τα ποιήματα αντιδράσεις.

Μάριος, 2018

 

  • Το καινούργιο βιβλίο του Μάριου Λεβέντη «αυτόγραφο», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός του Γιώργου Χρονά.
Εκτύπωση
eirini aivaliwtouΜάριος Λεβέντης: Να πετάμε γαρίφαλα προσευχής στα μάτια του κακού που χορεύει κι όλα θα πάνε καλά!

Related Posts