Cat Is Art

Μαριάμ Ρουχάτζε: Εύχομαι να εκτιμήσουμε λίγο παραπάνω τα πιο απλά πράγματα στη ζωή

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Η πανδημία είναι παντελώς άγνωστη κατάσταση για τις γενιές μας. Επιπλέον, ο ιός που μπήκε στη ζωή μας δεν ξέρουμε ούτε πώς καταπολεμάται, ούτε πώς μεταλλάσσεται, ούτε πώς μπορεί να περιοριστεί. Μόνη βεβαιότητά μας η αβεβαιότητα.

Ελπίζουμε στα καλύτερα, αναζητάμε ανθρώπους με αρετές που μπορούν να μας θωρακίζουν απέναντι στην απόγνωση και την επιπολαιότητα. Αρετές που μπορούμε να επιστρατεύσουμε εναντίον των ανασφαλειών μας.

Την καραντίνα η Μαριάμ Ρουχάτζε έχει επιλέξει να τη δει ως μια ευκαιρία “για να εξελίξει ο καθένας κάτι στον εαυτό του”. “Είτε διαβάζοντας, είτε μαθαίνοντας κάτι καινούργιο, είτε απλά ηρεμώντας”, διευκρινίζει. “Σε μiα τέτοια εποχή δεν πρέπει να κλεινόμαστε αλλά να ανοιγόμαστε και να είμαστε έτοιμοι όταν βγούμε να δώσουμε…”, δηλώνει στο catisart.gr.

Η Μαριάμ ανήκει στη νέα φουρνιά των ηθοποιών του ελληνικού θεάτρου, που κατορθώνει να ξεχωρίζει παρά τις δυσκολίες της τέχνης της και της χώρας. Ένα κορίτσι με φινέτσα αισθητικής καλλιέργειας σε κάθε του λεπτομέρεια, ένα ταλέντο που σίγουρα θα λάμψει μελλοντικά.

“Έχουμε κλειστεί μέσα στα σπίτια μας αλλά όχι μόνο. Έχουμε κλειστεί επίσης μέσα στις σκέψεις μας, μέσα στη λαχτάρα μας να βγούμε έξω, να νιώσουμε πάλι ελεύθεροι. Αυτά τα στοιχεία νομίζω δημιουργούν σε έναν άνθρωπο την όρεξη να δημιουργήσει και αν δεν μπορεί τώρα, μπορεί τουλάχιστον να προετοιμαστεί ώστε βγαίνοντας από τη φυλακή πολυτελείας να το κάνει”, επισημαίνει και εύχεται από αυτή την κατάσταση να βγούμε “πιο δυνατοί και πιο σοφοί”.

Μαριάμ, τι σου λείπει τις ημέρες αυτές που βρισκόμαστε σε καραντίνα;

*Μου λείπουν οι παρέες, τα παγκάκια, οι βόλτες που δεν χρειάζεται να ανησυχείς πόση ώρα είσαι έξω. Μου λείπει απίστευτα η δουλειά μου, οι πρόβες και το ποδήλατό μου.

Μας δίνεις μια εικόνα της καινούργιας σου καθημερινότητας;

*Η καθημερινότητά μου δεν διαφέρει από αυτήν των περισσότερων ανθρώπων. Ξενύχτι χωρίς λόγο, πολύς ύπνος, πολύ φαγητό, λίγες βόλτες και λίγο σούπερ μάρκετ, πολλή μουσική, πολύ YouTube, ταινίες, παραστάσεις, βίντεο, κάμερα με φίλους κ.τλ.

Ποιους -κατά τη γνώμη σου- δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτές τις ώρες;

*Δεν πρέπει να ξεχνάμε να είμαστε άνθρωποι και να νοιαζόμαστε για αυτούς που βρίσκονται σε δυσκολότερη κατάσταση από εμάς αλλά επίσης να μην ξεχνάμε τους εαυτούς μας και να μην παραιτούμαστε.

Ένας καλλιτέχνης του θεάτρου που εξ ορισμού ανήκει στο τώρα πώς μπορεί να υπάρξει σε μια επείγουσα κατάσταση, όπως η καραντίνα και η πανδημία;

*Κατά τη δική μου γνώμη είναι μια κατάσταση, μια ευκαιρία ας το πω -έτσι έχω επιλέξει να το δω- για να εξελίξει ο καθένας κάτι στον εαυτό του. Είτε διαβάζοντας, είτε μαθαίνοντας κάτι καινούργιο, είτε απλά ηρεμώντας. Αλλά φυσικά είναι ένα στάδιο. Σε μια τέτοια εποχή δεν πρέπει να κλεινόμαστε αλλά να ανοιγόμαστε και να είμαστε έτοιμοι όταν βγούμε να δώσουμε πολλά γιατί αυτή η κοινωνία που νοσεί όχι μόνον από τον ιό του Covid-19 αλλά και από τον ιό των ΜΜΕ και της πολιτικής της χρειάζεται ανθρώπους, νέους, καλλιτέχνες που θα μπορέσουν να προτείνουν μια καινούργια λύση σε αυτό που πάει να γίνει ο κόσμος.

Πώς δημιουργούμε νέες φόρμες στην τέχνη στον καιρό του κορονοϊού;

*Το Διαδίκτυο είναι η αλήθεια έχει φέρει πολύ κόσμο κοντά σε αυτή την κατάσταση που ζούμε και δημιουργεί καινούργιους τρόπους επικοινωνίας της τέχνης. Αλλά πώς μπορεί να μιλήσει κανείς για νέες φόρμες όταν δεν μπορεί να έρθει σε ουσιαστική επαφή με κάποιον για να τις δημιουργήσει;

Η αγωνία για την υγεία μπορεί να φρενάρει την έμπνευση και τη δημιουργία;

*Μπορεί στην αρχή αλλά μετά έρχεται η απόλυτη στιγμή δημιουργίας και έμπνευσης. Έχουμε κλειστεί μέσα στα σπίτια μας αλλά όχι μόνο. Έχουμε κλειστεί επίσης μέσα στις σκέψεις μας, μέσα στη λαχτάρα μας να βγούμε έξω, να νιώσουμε πάλι ελεύθεροι. Αυτά τα στοιχεία νομίζω δημιουργούν σε έναν άνθρωπο την όρεξη να δημιουργήσει και αν δεν μπορεί τώρα, μπορεί τουλάχιστον να προετοιμαστεί ώστε βγαίνοντας από τη φυλακή πολυτελείας να το κάνει.

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό που παλεύουν με τον ιό;

*Υπομονή, κουράγιο, ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτό που κάνουν και να συνεχίσουν να είναι δυνατοί.

Τι εύχεσαι;

*Εύχομαι οι άνθρωποι ύστερα από αυτό που ζούμε να εκτιμήσουμε λίγο παραπάνω τα πιο απλά πράγματα στη ζωή. Να μην παρατήσουμε τα όνειρά μας. Να βγούμε πιο δυνατοί και πιο σοφοί. Εύχομαι να μη ριζώσει η αρρώστια στο νου μας.

  • Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή

Διαβάστε επίσης:

Μαριάμ Ρουχάτζε: Οι «Ευμενίδες» μού άνοιξαν τα μάτια, την ψυχή, το σώμα και την καρδιά μου

“Κι άλλα Λάικ”: Ήρθε το πρώτο βίντεο κλιπ της Μαριάμ Ρουχάτζε και του Πάνου Ζυγούρου

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΜαριάμ Ρουχάτζε: Εύχομαι να εκτιμήσουμε λίγο παραπάνω τα πιο απλά πράγματα στη ζωή

Related Posts