30.2 C
Athens
Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
 

Europe Calling: Το Μάαστριχτ γιορτάζει τα 25 χρόνια της Συνθήκης με έκθεση γελοιογραφίας

Το Μάαστριχτ είναι δήμος και πρωτεύουσα της επαρχίας της Λιμβουργίας ή Λυμβούργου. Η πόλη βρίσκεται και στις δύο πλευρές του ποταμού Μεύση στο νοτιοανατολικό μέρος της Ολλανδίας μεταξύ Βελγίου και Γερμανίας. Ο πληθυσμός του το 2011 δεν ξεπερνούσε τους 120.000 κατοίκους σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ακριβώς πριν από 25 χρόνια, στις 7 Φεβρουαρίου 1992, δημιουργήθηκε η Συνθήκη που πήρε το όνομά της από την πόλη και που οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από ελληνικής πλευράς υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Ευθύμιο Χριστοδούλου.
Στην Ελλάδα η Συνθήκη επικυρώθηκε από τη Βουλή. «Υπέρ» τάχτηκαν τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, Συνασπισμός και Πολιτική Άνοιξη. Εναντίον ψήφισε μόνο το ΚΚΕ.

Σκίτσο του Παναγιώτη Μήλα κοσμεί το εξώφυλλο του οδηγού της έκθεσης

Μάλιστα ο Συνασπισμός στις 18 Ιουλίου του 1992 με μια μακροσκελή και αναλυτική του απόφαση εξηγεί ότι «θα ψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας και θα επιδιώξει να τη μετατρέψει σε αφετηρία για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας»…
Τα υπόλοιπα κόμματα θεώρησαν ότι «η Συνθήκη είναι το κεντρικό νομικό πλαίσιο με το οποίο ενοποιείται η Ευρώπη όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά. Είναι η κατάληξη μιας μακρόχρονης πορείας όπου τελικά οι χώρες που συμμετέχουν, παραδίδουν ένα μεγάλο και μάλιστα το πιο ουσιαστικό μέρος της ανεξαρτησίας τους».
Για τα 25χρονα της Συνθήκης διοργανώνονται εκδηλώσεις σε όλες τις χώρες με βασικό αντικείμενο τον προβληματισμό για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ειδικά το Μάαστριχτ υπό τον γενικό τίτλο Europe Calling προσκαλεί τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συζήτηση για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου. Θα δοθεί έτσι σε όλους η ευκαιρία για μια νέα αξιολόγηση της κατάστασης. Η πόλη αυτή είναι το πιο κατάλληλο μέρος για μια τέτοια συζήτηση αφού είναι η γενέτειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ.
«Κάναμε έναν μακρύ δρόμο από τότε, συχνά με ανατροπές και χτυπήματα», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ μας άφησε με κακοσχεδιασμένα εργαλεία τα οποία πληρούν μια πολύ φιλόδοξη νέα ατζέντα. Η αλήθεια είναι ότι οι ηγέτες απέτυχαν συχνά να αξιοποιήσουν το πλαίσιο στο οποίο ιδρύθηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η βασική αρχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ωστόσο ακούγεται πιο αληθινή από ποτέ σήμερα», τονίζει ο κ. Σουλτς, ο οποίος προσδοκά «περισσότερη Ευρώπη» στα χρόνια που έρχονται.

«Είναι μια ευκαιρία να δούμε πού βρισκόμαστε και να αξιολογήσουμε την κατάσταση», λέει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής σπουδών στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC), και προσθέτει ότι «έχουμε την ευκαιρία να κοιτάξουμε πέρα από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, να εξετάσουμε τις κοινωνικές πτυχές, τις δημοκρατικές πτυχές, το Brexit και τον λαϊκισμό. Οι απόψεις έχουν αλλάξει κατά τα τελευταία 10-20 χρόνια», υποστηρίζει.
Η Ανμαρί Πεν-τε Στράκε, ανεξάρτητη δήμαρχος του Μάαστριχτ, πιστεύει ότι «πρέπει να σκεφτούμε το ευρωπαϊκό όνειρο που κινδυνεύει αρκετά και δεν έχουμε κανένα λόγο για να γιορτάσουμε».
Η πόλη θα οργανώσει συζητήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο για να τιμήσει την επέτειο. «Είναι σίγουρα μια γιορτή για μένα», λέει ο Τέο Μπόβενς, κυβερνήτης της επαρχίας Λίμπουργκ. «Η Συνθήκη του Μάαστριχτ ένωσε την περιοχή. Πριν από αυτό είχαμε τρία νομίσματα στα πορτοφόλια μας». Αλλά και ο ίδιος συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όλοι τόσο ενθουσιασμένοι. Μάλιστα αναγνωρίζει ότι το κύμα του ευρωσκεπτικισμού προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό την «επίσημη Ευρώπη».

Όπως λέει ο κ. Μπόβενς, «η Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο τι συμβαίνει στα εσωτερικά σύνορά της. Εάν δεν είναι πλέον αυτό που ήταν αναμενόμενο να γίνει πριν από 25 χρόνια, δεν φταίνε οι περιφέρειες, αλλά οι κεντρικές εξουσίες. Πρέπει να οικοδομήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στις περιοχές της και όχι στα εθνικά κράτη της». Η επίλυση προβλημάτων που έχουν σχέση με διαφορετικά φορολογικά συστήματα και κοινωνική ασφάλιση θα κάνει τη διαφορά, υποστηρίζει. «Εάν μπορείτε να λύσετε αυτά τα είδη των προβλημάτων, στη συνέχεια, μπορείτε να χτίσετε από αυτά τα σύνορα της Ένωσης».

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Για τα 25χρονα της Συνθήκης διοργανώθηκαν στο Μάαστριχτ εκθέσεις γελοιογραφίας, κινουμένων σχεδίων και φωτογραφιών. Οι τρεις εκθέσεις ξεκίνησαν από τις 2 Δεκεμβρίου 2016 και θα ολοκληρωθούν στις 24 Φεβρουαρίου 2017.
Η έκθεση γελοιογραφίας με τον τίτλο «Scherts, από το Μάαστριχτ μέχρι το Brexit» έδωσε τη δυνατότητα στους γελοιογράφους όλων των ευρωπαϊκών χωρών να κριτικάρουν με την πένα τους ολόκληρο το χρονικό διάστημα από το 1992 μέχρι σήμερα.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο κτήριο της Κυβέρνησης του Ομόσπονδου Κράτους στο Μάαστριχτ. Συμμετέχουν 87 γελοιογράφοι από 25 χώρες της Ε.Ε. με 180 γελοιογραφίες.

Στις φωτογραφίες: Ο χώρος της έκθεσης. Το εξώφυλλο του 16σέλιδου οδηγού, με γελοιογραφία του Παναγιώτη Μήλα. Το εξώφυλλο του πολύπτυχου με όλες τις εκδηλώσεις. Τρεις σελίδες από το πολύπτυχο. Η έβδομη σελίδα του 16σέλιδου οδηγού με τη γελοιογραφία (επάνω δεξιά) του Δημήτρη Γεωργοπάλη (από τη Real News) και τέλος η δεύτερη σελίδα με σκίτσο του Plantu από το 1992.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art