Στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων εφαρμοσμένων τεχνών «Αναζητήσεις στην Ύλη», που διοργανώνει το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου η έκθεση κοσμήματος της Σοχάν Μαρίας Σπινθουράκη «Χάντρες του Χρόνου».
Η Σοχάν δημιουργεί κολιέ και βραχιόλια με συλλεκτικές αφρικανικές χάντρες ανταλλαγής («African trade beads»), φτιαγμένες κυρίως στη Βενετία και τη Βοημία, από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, τις οποίες μαζεύει σε μακρινά ταξίδια, απόλυτα συνυφασμένα με την αναζήτησή της αυτή. Μέσα από τις χάντρες που ταιριάζει δένοντας με κλωστές, η Σοχάν ανιχνεύει το νήμα του χρόνου που τις έκανε πολύτιμες γιατί τις ενώνει με τους ανθρώπους που τις κράτησαν στα χέρια τους, τις αντάλλαξαν, τις φόρεσαν, θεραπεύτηκαν και συντρόφεψαν τις ζωές τους μ’ αυτές. Διάφανες ή συμπαγείς, μονόχρωμες ή ζωγραφισμένες, από γυαλί, κοράλι, κεχριμπάρι, οι χάντρες της Σοχάν χαράζουν με τις σειρές τους μονοπάτια της ύλης προς μια πνευματικότητα που δεν απαρνείται τη χαρά της ζωής.
www.sohanjewels.com
* Η επιμέλεια της έκθεσης και του συνοδευτικού εντύπου ανήκει στην Ελισάβετ Πλέσσα, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός στον Σταμάτη Ζάννο και ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός του εντύπου, καθώς και των γραφιστικών της έκθεσης, στη Μαιρίνα Ματθαιοπούλου (MMK Design Team).
* Η Σοχάν Μαρία Σπινθουράκη γεννήθηκε το 1963 στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε εσωτερική διακόσμηση και γραφιστική στην Ελλάδα (1982-1984) και εμπορικές τέχνες στο Λονδίνο (1984-1986), όπου εργάστηκε για έναν χρόνο μετά τις σπουδές της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1987, εργάστηκε σε διαφημιστικές εταιρείες και στη συνέχεια ίδρυσε το δικό της δημιουργικό γραφείο, εργαζόμενη συνολικά στο χώρο αυτό για δεκαπέντε χρόνια. Παράλληλα ασχολείται από τότε με εναλλακτικές θεραπείες, τον διαλογισμό και την ψυχολογία. Στο ίδιο διάστημα ξεκίνησε τα ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς προκειμένου να γνωρίσει άλλους πολιτισμούς και τους ανθρώπους τους. Στις περιηγήσεις της άρχισε να συλλέγει χάντρες φτιαγμένες στην Ευρώπη από το 1600 μέχρι σήμερα, οι οποίες είχαν μεταφερθεί στην Αφρική και χρησιμοποιούνταν εκεί για αιώνες ως μονάδες εμπορίου στις διάφορες συναλλαγές, γνωστές διεθνώς ως «African trade beads» (αφρικανικές χάντρες ανταλλαγής). Επιθυμώντας να αξιοποιήσει τις χάντρες αυτές άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα της βραχιόλια και κολιέ. Έχει παρακολουθήσει το διεθνές συνέδριο για τις χάντρες International Bead and Beadwork Conference στην Κωνσταντινούπολη, το 2007, καθώς και σεμινάριο σχεδιασμού κοσμημάτων του Δημήτρη Νικολαΐδη στην Αθήνα, το 2008. Η Σοχάν εξακολουθεί να ταξιδεύει, αναζητώντας τις χάντρες που θα την οδηγήσουν στα επόμενα κοσμήματά της. Ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Αθήνα, την Πάρο και την Αμοργό (www.sohanjewels.com).
Πληροφορίες
Έκθεση κοσμήματος
Σοχάν Μαρία Σπινθουράκη
Χάντρες του Χρόνου
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου www.benaki.gr
Εγκαίνια: Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015
Διάρκεια έκθεσης: 14 Φεβρουαρίου – 15 Μαρτίου 2015
Ώρες λειτουργίας:
Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 – 18:00 / Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 22:00
Φωτογραφίες
1. Κολιέ από χάντρες Βοημίας μαζί με βενετσιάνικες χάντρες ανταλλαγής («trade beads»). Αρχές 18ου – μέσα 19ου αι.
2. Κολιέ από διάφανες γυάλινες χάντρες ανταλλαγής («trade beads») από τη Βοημία, ημιδιάφανες χειροποίητες δίκωνες χάντρες και τρεις παλαιές χάντρες κεχριμπαριού. Αρχές 18ου – μέσα 19ου αι.
3. Κολιέ από διάφορες χάντρες ανταλλαγής («trade beads») από τη Βοημία, μερικές βενετσιάνικες χάντρες ανταλλαγής και δύο μεγάλες χάντρες τύπου «millefiori». Αρχές 18ου – μέσα 19ου αι.
4. Κολιέ από διάφορες βενετσιάνικες χάντρες ανταλλαγής («trade beads»). Αρχές 18ου – μέσα 19ου αι.
5. Κολιέ από παλαιά κοράλια, δεκαεπτά βενετσιάνικες χάντρες ανταλλαγής («trade beads») και δύο παλαιές χάντρες κεχριμπαριού. Αρχές 18ου – μέσα 19ου αι.
6. Βραχιόλι από χάντρες ανταλλαγής («trade beads») από τη Βοημία τύπου «Russian blues», παλαιές γυάλινες πράσινες χάντρες, μία μικρή βενετσιάνικη χάντρα ανταλλαγής τύπου «king» και επτά εξαιρετικά σπάνιες ισλαμικές χάντρες τύπου «eye» (μάτι). Αρχές 18ου – μέσα 19ου αι. (οι ισλαμικές χάντρες χρονολογούνται στα μέσα του 15ου αιώνα)