15 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία

Του Παναγιώτη Μήλα

«Ονομάζουμε Πολιτιστική Διπλωματία τη μεθοδική χρήση επιτευγμάτων του πολιτισμού μιας χώρας στην άσκηση πολιτικής Διεθνών Σχέσεων. Η Πολιτιστική Διπλωματία είναι δυνατόν να ασκηθεί μόνον από λαούς που έχουν να συνεισφέρουν κάτι το ξεχωριστό δικό τους στον διεθνή στίβο αλληλεπίδρασης των πολιτισμών».

Αυτό τονίζει, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος και ιδρυτής του Ινστιτούτου κ. Πέτρος Καψάσκης, ο οποίος προσθέτει ότι ο πολιτισμός δεν διχάζει, αλλά ενώνει και ενισχύει την ελληνική ταυτότητα στο εξωτερικό, προάγοντας τον ελληνικό πολιτισμό και ενισχύοντας την πολιτιστική διπλωματία και εξωτερική πολιτική της χώρας με άλλα μέσα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις τέχνες και γενικότερα τον τρόπο του βίου ενός λαού.
Ακολουθώντας τις παραπάνω κατευθυντήριες γραμμές το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας ιδρύθηκε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2017.

Ο πρόεδρος και ιδρυτής του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας Πέτρος Καψάσκης.

 

Πρόκειται για μια ελληνική επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό φορέα Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και οργανισμούς, της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και με ανώτατα εκπαιδευτικά και άλλα ακαδημαϊκά πνευματικά ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα εν γένει, καλλιτεχνικές ομάδες, θέατρα και ορχήστρες με στόχο να προάγει την τέχνη, την έρευνα και την καινοτομία.

Η ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας υπαγορεύτηκε από την ανάγκη ανασύστασης της Ελληνικής Πολιτιστικής ετερότητας και επαναπροσδιορισμού του εαυτού μας στον κόσμο όχι πλέον με όρους αναπαραγωγής, αλλά δημιουργίας.
Κύριο μέλημα του Ινστιτούτου είναι «η ανάδειξη των αξιών του πολιτισμού, η προώθηση της συνεργασίας και η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με απώτερο σκοπό τη δημιουργία σχέσεων συναισθηματικής εγγύτητας με αλλοεθνείς λαούς, οι οποίες θα υφίστανται πέρα από τις αλλαγές των κυβερνήσεων».
Το Ινστιτούτο επιθυμεί «να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου μας συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, στην ενίσχυση νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών και στη δημιουργία ενός πολιτιστικού υποστρώματος ικανού να ωθήσει τον Έλληνα πολίτη να αισθανθεί τις υποχρεώσεις που έχει όχι μόνο έναντι του εαυτού του αλλά και της κοινωνίας στην οποία ζει. Και αυτό το αίτημα υπηρετούμε».
Μέσα από την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη διαφορετικών τομέων της Πολιτιστικής Διπλωματίας, «το Ινστιτούτο, στοχεύει στην προβολή μιας ελκυστικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό που θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της, συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση των επίσημων διμερών, περιφερειακών και πολυμερών διπλωματικών επαφών της χώρας μας, αλλά και στη σύσφιξη των σχέσεων των λαών μέσα από τα πανανθρώπινα αγαθά και νοήματα που μόνο ο Πολιτισμός μπορεί να κομίσει».
Σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού που αναπτύσσουν αυτόνομες και ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, με γνώμονα όμως τις γενικότερες ανάγκες και κατευθύνσεις του Ινστιτούτου, όπως αυτές προκύπτουν απ’ την κεντρική διοίκηση του οργανισμού στην Αθήνα.

***

Το Ινστιτούτο διαθέτει παραρτήματα στην Αίγυπτο, στην Αλβανία, στη Δανία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, στο Λουξεμβούργο, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Ρωσία.
Υποδιευθύνσεις του Ινστιτούτου στην Ελλάδα βρίσκονται στα Ιωάννινα, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Πάτρα, στα Τρίκαλα και στη Χαλκιδική.
Τέλος εκτός από την Αθήνα, υπάρχουν παραρτήματα στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη, στη Μύκονο, στην Κέρκυρα, στη Ρόδο και στην Κόρινθο.

***

Η πρεμιέρα στην Κόρινθο έγινε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, με τη διοργάνωση της 3ης Ημερίδας με θέμα «Η Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο «Μικρό Θεατράκι του Δημαρχείου της Κορίνθου», Κολιάτσου 32, από τις 7 μ.μ. έως και τις 9 μ.μ.
-Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πελοποννήσου κ. Ηλίας Π. Ξένος.
-Στη συνέχεια έγινε ομιλία από τον ιδρυτή του Ινστιτούτου κ. Πέτρο Καψάσκη με θέμα: «Ένα νέο όραμα: το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας».
Ακολούθησε διάλεξη του Πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά: «Κόρινθος, αναζητώντας τα χαμένα μονοπάτια».

Ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Κασσίμης, ήταν ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας του Ινστιτούτου στην Κόρινθο.

 

– Ο τ. Υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, μίλησε με θέμα: «Η Πολιτιστική διπλωματία ως εργαλείο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».
– «Αριστεία και ελληνικός πολιτισμός: μια άρρηκτη σχέση», ομιλία της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής Έφης Μπάσδρα.
– Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σωτήρης Ρούσσος ανέπτυξε το θέμα: «Διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον θρησκευτικό πλουραλισμό στην Ανατολική Μεσόγειο».

***

Στις δράσεις του Ινστιτούτου μέχρι το τέλος του 2017 ακολουθούν:
– 70 Χρόνια από την Ένωση της Ελλάδος με τα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο.
– Η Εκκλησιαστική Διπλωματία, στην Κόρινθο.
– Βία κατά του Παιδιού, στη Θεσσαλονίκη.
– 180 Χρόνια Κωνσταντίνος Βολονάκης, στην Κρήτη.
– 150 Χρόνια Αρτούρο Τοσκανίνι, στην Αθήνα.

***

Στα μέλη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου συγκαταλέγονται διακεκριμένες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, ανάμεσα στους οποίους και οι: Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβυς ε.τ., Γεώργιος Λινάρδου, πρέσβυς ε.τ., Κωνσταντίνος Γεροκωστόπουλος, πρέσβυς ε.τ., Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, καθηγητής, Γιοβάννα τραγουδίστρια – συγγραφέας, Θωμάς Κινδύνης, ηθοποιός, Βύρων Φιδετζής μαέστρος, Jimmy Jamar, επικεφαλής της βελγικής επιτροπής για την Ε.Ε., Ναπολέων Μαραβέγιας, αντιπρύτανης Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Κώστας Ιφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Παρούλα Νάσκου-Περράκη, καθηγήτρια, Κώστας Λάβδας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Βαξεβανάκης, πτέραρχος ε.α., Ιωάννης Παρίσης, στρατηγός ε.α., κ.ά. Πρέσβης Καλής Θελήσεως του Ινστιτούτου στον τομέα του κεφαλαίου της Ελληνικής Μόδας, είναι η δημοσιογράφος Άντα Ηλιοπούλου, με διεθνείς διασυνδέσεις στο χώρο.

***
Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής πραγματοποίησαν την 2η Ημερίδα Πολιτιστικής Διπλωματίας, με θέμα «Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Την έναρξη των ομιλιών έκανε ο πρόεδρος και ιδρυτής του Ινστιτούτου Πέτρος Καψάσκης, ο οποίος τόνισε ότι ο πολιτισμός δεν διχάζει, αλλά ενώνει και ενισχύει την ελληνική ταυτότητα στο εξωτερικό, προάγοντας τον ελληνικό πολιτισμό και ενισχύοντας την πολιτιστική διπλωματία και εξωτερική πολιτική της χώρας με άλλα μέσα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις τέχνες και γενικότερα τον τρόπο του βίου ενός λαού.
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Δημήτριος Βαξεβανάκης αναφέρθηκε στην Πολιτιστική Γεωπολιτική ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στη σύγχρονη εποχή.
Ο κ. Γρηγόρης Πασχαλίδης, καθηγητής Πολιτισμικών Σπουδών στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μίλησε για την Πολιτισμική Πολιτική και Διπλωματία ενώ η κ. Καλλιόπη Χαϊνόγλου, λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανέπτυξε το ζήτημα των Πολιτιστικών Δικαιωμάτων και Πολιτιστικών Πολιτικών.
Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο κ. Κυριάκος Μικέλης, λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα την Πολιτιστική Διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας ξεκίνησε με την ομιλία του Δρ. Νικόλαου Γαϊτενίδη, επιστημονικού ςυνεργάτη στο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet και την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σχετικά με την Πολιτική Ταυτότητας στην Ευρώπη.

Ο αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας Λουκατάρης, εφημέριος Ι.Ν Αγ .Νεκταρίου, και υπεύθυνος λειτουργίας του κέντρου Προστασίας Ανηλίκων “Φάρος του Κόσμου” της Ι.Μ. Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, ανέπτυξε μια ενδιαφέρουσα ομιλία σε σχέση με την Εκκλησιαστική Διπλωματία.
Με τη σειρά της η Δρ Μαρία Μήτσιου, διευθύντρια Βορείου Ελλάδος του Ινστιτούτου και καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής μίλησε για τη Διπλωματία του Αθλητισμού και Ολυμπισμού.

Ο κ. Ιωάννης Πανταζής, μουσικοσυνθέτης και οργανοποιός, αναφέρθηκε στη μουσική και μυθολογία, την εκπαίδευση και το βιωματικό τουρισμό.

Την ημερίδα έκλεισε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου και οικονομολόγος, κ. Μιχάλης Διακαντώνης, μιλώντας για την Οικονομική Διπλωματία.

H νέα γενιά της Ελληνικής Πολιτιστικής Διπλωματίας στη Θεσσαλονίκη. (Photo credits: Kosmas Giavasis).

***
Ποιος είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας

O Πέτρος Καψάσκης είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από τη Ζάκυνθο όπου η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο νησί περί τα 1534. Εν συνεχεία φοίτησε στο ιταλικό γυμνάσιο της Ρώμης «Βιτόριο Αλφιέρι» και συνέχισε το λύκειο στο διεθνούς φήμης Ιταλικό Ινστιτούτο «Μαρία Μοντεσόρι» της Ρώμης. Κατόπιν εισήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου και σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε την πρακτική του στο Υπουργείο Εξωτερικών και τη Διπλωματική Ακαδημία. Εν συνεχεία αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, στο Τμήμα της Γεωπολιτικής και Ασφάλειας του «Royal Holloway University of London» και ολοκλήρωσε την ίδια περίοδο την πρακτική του στο εμπορικό τμήμα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα όπου συνεχίζει με το διδακτορικό του στην Πολιτιστική Διπλωματία και την Εξωτερική Πολιτική. Τον Φεβρουάριο του 2017 ίδρυσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας με έδρα την Αθήνα. Ομιλεί Ιταλικά, Αγγλικά και Γαλλικά και έχει εργαστεί ως μεταφραστής, αρθρογράφος και επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορες εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα.
***

Ποιος είναι ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας

Ο Δημήτριος Βαξεβανάκης είναι ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας και επικεφαλής του τμήματος της Πολιτιστικής Γεωπολιτικής.

Ο Δημήτριος Βαξεβανάκης είναι ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας και επικεφαλής του τμήματος της Πολιτιστικής Γεωπολιτικής. Ο κύριος Βαξεβανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων (7ος) το 1980, ονομασθείς Ανθυποσμηναγός (Ι). Στο βαθμό του Υποπτεράρχου (Ι) προήχθη τον Μαρτίου του 2011 και αποστρατεύτηκε, ευδοκίμως τερματίσας την καριέρα του, τον Οκτώβριο του 2012.
Έχει 36 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, στην προσαρμογή νέων στελεχών, την εκπαίδευση, τη βελτίωση ικανοτήτων και δεξιοτήτων, τις αξιολογήσεις και τις αναθεωρήσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στη διερεύνηση ατυχημάτων στον αέρα και στο έδαφος και περισσότερα από 5 χρόνια υπηρεσίας σε διεθνές περιβάλλον (Βορειοατλαντική Συμμαχία ΝΑΤΟ) καθώς και μακρόχρονη συμμετοχή στις διεθνείς σχέσεις, στη στρατιωτική διπλωματία και στην αμυντική πολιτική.
Στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) υπηρέτησε ως εκπαιδευτής πτήσεων σε αεροσκάφη (Α/Φ) Τ-2 και Τ-41, και ως χειριστής και εκπαιδευτής μαχητικού F-5A/B. Διετέλεσε διοικητής στο σχολείο Ξένων Γλωσσών της Π.Α, επιτελής στο τμήμα διακρατικών σχέσεων της Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), επιτελής ψυχολογικών επιχειρήσεων του Διακλαδικού Νατοϊκού Στρατηγείου στη Σμύρνη της Τουρκίας, διοικητής στη Νατοϊκή Μονάδα FOB ΑΚΤΙΟΝ (Α/Φ Ε3Α) στην Πρέβεζα. Επίσης ήταν διευθυντής στη διεύθυνση Τυποποίησης Αξιολόγησης της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, υποδιευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, τμηματάρχης στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ και τέλος βοηθός επιτελάρχη και διευθυντής στην υποστήριξη και στις επιχειρήσεις στο Νατοϊκό Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης της Τουρκίας. Είναι απόφοιτος του Κέντρου Εκπαιδευτών Πτήσεων, του Σχολείου Όπλων και Τακτικής, των Σχολείων Ηλεκτρονικού Πολέμου στη Λάρισα, Ανδραβίδα και Καλιφόρνια των ΗΠΑ, των Σχολείων Ασφαλείας Πτήσεων και Εδάφους στο Μόναχο και στο Geilenkirchen της Γερμανίας και της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου. Ακόμα έχει παρακολουθήσει στο Νατοϊκό Σχολείο στο Οberammergau της Γερμανίας αριθμό σεμιναρίων αναλόγων των θέσεών του (ΝΑΤΟ Ιnformation Command / Control Warfare and Information Operations, NATO Staff Officers Orientation Course, NATO Psychological Operations Planning, NATO Senior Staff Officers Police Course). Έχει τιμηθεί με τις διαμνημονεύσεις που αντιστοιχούν στον βαθμό του, καθώς και με Νατοϊκά μετάλλια για τη συμμετοχή του στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία (Νατοϊκό Αεροπορικό Στρατηγείο στη Νάπολι, Ιταλία 1995) και στις επιχειρήσεις “Unified Protector” στη Λιβύη (Νατοϊκό Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης, Τουρκία 2011). Είναι ιδρυτικό και τακτικό μέλος του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων από τον Νοέμβριο του 2013, μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας από τον Μάιο του 2016 και της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων από τον Νοέμβριο του 2016. Είναι ο πρωτεργάτης και ιδρυτής του μονοθέσιου εξατάξιου ελληνόφωνου σχολείου στη Σμύρνη της Τουρκίας, Μάιος 2011.
Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος του ομίλου αντισφαίρισης Βριλησσίων από το 1994 μέχρι σήμερα. Γνωρίζει την αγγλική γλώσσα σε επαγγελματικό επίπεδο.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -