2.2 C
Athens
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Open Call από το «Ίδρυμα Ωνάσης» για υποβολή προτάσεων Μεγάλων Ταινιών Μικρού Μήκους

Για πρώτη φορά, το Onassis Culture προσκαλεί Έλληνες και διεθνείς κινηματογραφιστές και παραγωγούς που έχουν έδρα την Ελλάδα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Πέντε ταινίες μικρού μήκους θα χρηματοδοτηθούν για να προχωρήσουν σε παραγωγή.

Το Onassis Culture στηρίζει το ελληνικό σινεμά, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις και το ταλέντο ανερχόμενων κινηματογραφιστών, και αγκαλιάζει τη διαδικασία της δημιουργίας, της έρευνας και της καλλιτεχνικής εξέλιξης. Για πρώτη φορά, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, live action και animation. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από την ομάδα του Onassis Culture και θα αφορούν συμπαραγωγές με ελληνικές εταιρείες παραγωγής. Πέντε από τις προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσό 5 έως 15 χιλιάδων ευρώ έκαστη. Οι ταινίες μικρού μήκους που θα επιλεγούν θα προχωρήσουν σε παραγωγή, για να βρουν τον δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη και να συναντήσουν το εγχώριο και διεθνές κοινό στα φεστιβάλ του κόσμου.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση πρέπει να δημιουργήσουν προσωπικό λογαριασμό στο Onassis Directory μέσω του συνδέσμου στο τέλος του κειμένου και μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση και να ανεβάσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σταδιακά μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών.

Οι ταινίες θα πρέπει να βασίζονται είτε σε πρωτότυπο σενάριο είτε σε ιδέα που προϋπάρχει (με αποδεικτικό κατοχύρωσης δικαιωμάτων ή option για έργο που προϋπάρχει).
Η υποβολή πρότασης σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την επιλογή της. Ρητώς διευκρινίζεται ότι η υποβολή της πρότασης δεν συνιστά παραχώρηση προς το Onassis Culture οποιουδήποτε δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας επί της πρότασης αυτής. Τυχόν τέτοια παραχώρηση θα γίνει μόνο για τις επιλεγείσες προτάσεις, κατόπιν έγγραφης σύμβασης που θα υπογραφεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Το ακριβές ύψος της οικονομικής ενίσχυσης των επιλεγμένων προτάσεων ταινιών θα αποφασιστεί κατά περίπτωση, ανάλογα και με το πλήθος των αιτήσεων που θα επιλεγούν. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν 4 μήνες μετά τη λήξη της υποβολής προτάσεων.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το Open Call, να ανατρέξετε στο κείμενο του Κανονισμού ή να επικοινωνήσετε μέσω e-mail στη διεύθυνση

film@onassis.org.

Το Onassis Culture επενδύει διαχρονικά στο ελληνικό σινεμά και γίνεται ενεργό κομμάτι της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στηρίζει καταξιωμένους δημιουργούς και νέα ταλέντα μέσα από την ανάπτυξη σεναρίων, όπως συνέβη με το “Liar Man” του Μανώλη Μαυρή και τη «Μεγάλη πέτρα σε μικρό κεφάλι» των Γιάννη Οικονομίδη και Βαγγέλη Μουρίκη, τις ταινίες «Γυναίκες του 1922» του Άρη Καπλανίδη και “Bastards” του Νίκου Πάστρα και το ντοκιμαντέρ “The Public Private House” του Τάσου Λάγγη.
Ενισχύει την παραγωγή ταινιών, όπως έκανε με το «Cora» της Εύης Καλογηροπούλου, την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου, με τίτλο «Οι άγριες μέρες μας», και τη «Διάβαση» των Αινεία Τσαμάτη και Γιάννη Καραμπάτσου.
Τα Onassis Documentaries μας μεταφέρουν την εύθραυστη πραγματικότητα της εφηβείας (“Girlhood”, 2021), τη δύναμη του λόγου και της δημοκρατίας (“Democracy is Coming”), τη σημασία του να σπας τη σιωπή σου (“#MeTooGr”), την επιθυμία του ανθρώπου να πετάξει (“Birds or How to be one”, 2020).
Καθημερινοί ήρωες και ηρωίδες από κάθε σημείο του κόσμου – από την Αθήνα ως τη Χιλή και από τη Νέα Υόρκη ως την Κωνσταντινούπολη – μιλούν ανοιχτά και παίρνουν θέση απέναντι στα ζητήματα του «εδώ και τώρα». Με τη δύναμη της εικόνας και την αλήθεια της φόρμας του ντοκιμαντέρ, ταξιδεύουμε, νιώθουμε, αμφισβητούμε και τελικά ερχόμαστε κοντά στη δική μας πραγματικότητα, στον κόσμο που επιλέγουμε να ζήσουμε.

Το Ίδρυμα Ωνάσης, συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς, όπως είναι η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Δράμας και οι «Νύχτες Πρεμιέρας», με στόχο να ενισχυθεί ο ελληνικός κινηματογράφος μέσα και έξω από τα σύνορα.
Έχει θεσπίσει κινηματογραφικά βραβεία προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη νέων σεναρίων και την παραγωγή ταινιών. Ενισχύει την προβολή νέων ελληνικών ταινιών στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και ψηφιακά, όπως έκανε με το “Dodo” του Πάνου Κούτρα και το “Broadway” του Χρήστου Μασσαλά. Με τη συμμετοχή της ταινίας «Στον θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου στο Φεστιβάλ των Κανών, που απέσπασε και το βραβείο του Canal+ στην Εβδομάδα Κριτικής 2022, το Onassis Culture συνεχίζει και φέτος να στηρίζει το ελληνικό σινεμά σε κάθε μορφή και έκφρασή του.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Open Call: Big Short Films. Κάντε εδώ…

ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΑΣ

Υποβολή προτάσεων έως τις 30 Ιανουαρίου 2023

Διαβάστε εδώ τι λέει…

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Η υποβολή αίτησης με βάση αυτή την προκήρυξη σημαίνει πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων της.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art