Cat Is Art

Η Suki, που ταξιδεύει πάντα στην πρώτη θέση…

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Θεωρείται ότι οι γάτες αποστρέφονται το νερό. Υπάρχουν όμως μερικές που σπάνε τα στερεότυπα. Όπως αυτή που σας παρουσιάζουμε παρακάτω. Μια γάτα που αγαπά την ύπαιθρο, αισθάνεται σαν στο σπίτι της σε άγριο περιβάλλον, εξερευνά τη φύση -συμπεριλαμβανομένων των λιμνών και των ποταμών. Είναι μια γάτα που ανήκει στη φυλή της Βεγγάλης και ονομάζεται Suki. Οι δημοφιλείς σελίδες της στο Instagram και στο Facebook είναι γεμάτες από πανέμορφα πλάνα της. Η κηδεμόνας της, φωτογράφος Martina Gutfreund, την έχει απαθανατίσει στην καναδική περιφέρεια, σε ερήμους, παραλίες, βουνά, καταρράκτες, γέφυρες, βράχους και δάση, μονοπάτια, φαράγγια κι επικίνδυνους γκρεμούς. Πότε με πουλόβερ, πότε με αδιάβροχο, σε χιόνια, με βροχές, ανάμεσα σε λουλούδια της άνοιξης ή σε φθινοπωρινά τοπία. Οι φωτογραφίες αυτές απεικονίζουν τις ομορφιές του Καναδά αλλά και την απεριόριστη ομορφιά της Suki.

 

Η Suki, με τα χαρακτηριστικά σημάδια της “άγριας γάτας” της Βεγγάλης, είναι σαφώς μια φωτογενής σύντροφος και ταξιδεύει πάντα στην πρώτη θέση, στο πλευρό της φωτογράφου Martina Gutfreund. Είναι ήρεμη και ετοιμοπόλεμη, ανεξάρτητα αν ταξιδεύει στον ειδικό σάκο με φινιστρίνι για γάτες, σε τζιπ, σε τροχόσπιτο, σε βάρκα ή αν απολαμβάνει τη θέα μιας λίμνης πάνω σε ένα βράχο. Η γη ή το νερό, δεν έχουν καμία διαφορά για τη Suki. Το περιπετειώδες αιλουροειδές μάλιστα αισθάνεται βασίλισσα του κόσμου όταν στέκεται στην πλώρη ενός σκάφους.

 

Η Suki είναι εκπαιδευμένη στο λουρί, αγαπά τις βόλτες με το αυτοκίνητο, μένει σε κάμπινγκ και ασκείται με το κανό, αγαπά το νερό και την πεζοπορία και κάνει σχεδόν όλα όσα μπορεί να κάνει κι ένας σκύλος. Με τον τρόπο της αποδεικνύει πως οι γάτες είναι ικανές για πολύ περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε αν τους δοθεί η ευκαιρία.

***

Οι γάτες της Βεγγάλης έχουν μια γοητευτικά άγρια εμφάνιση, όπως μεγάλα στρογγυλά σημεία σαν της λεοπάρδαλης και άσπρη κοιλιά. Η φυλή διαθέτει επίσης χαρακτηριστικά μάσκας και έχει σημάδια και στα μπροστινά της πόδια.
Η γάτα της Βεγγάλης έχει συνήθως καφέ στίγματα ή στίγματα που μοιάζουν με νιφάδες χιονιού, αν και υπάρχουν και άλλα χρώματα στιγμάτων. Ύστερα από τρεις γενιές από την αρχική διασταύρωση, η φυλή απέκτησε μια ήπια ιδιοσυγκρασία οικόσιτης γάτα. Η γάτα εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 1983 και τα πρώτα γατάκια εκτός από τα πολύ ωραία στίγματα είχαν κληρονομήσει και τα προτερήματα και ελαττώματα της λεοπάρδαλης και ήταν αρκετά νευρικά. Έπειτα από τέσσερις και παραπάνω διασταυρώσεις, απέκτησαν την ηρεμία της οικόσιτης γάτας μαζί με το λαμπερό τρίχωμα της λεοπάρδαλης. Βέβαια παραμένουν μεγάλες γάτες, από 5 έως και 10 κιλά, ενίοτε και περισσότερο. Πολλές φορές οι απόγονοί τους, αρσενικά ή θηλυκά, είναι στείρα και είναι δυσκολότερη η αναπαραγωγή.
Η γάτα Βεγγάλης είναι μια μοναδική φυλή διάστικτης οικόσιτης γάτας, που προήλθε από διασταυρώσεις της οικιακής γάτας με τη γάτα Αβησσυνίας, την αμερικανική κοντότριχη, τη Βιρμανίας, την Αιγυπτιακή Μάου και την ασιατική λεοπάρδαλη. Πρόκειται για την πρώτη γάτα υβριδικής διασταύρωσης.

Η οικόσιτη Βεγγάλης έχει κληρονομήσει το εξωτικό και εντυπωσιακό «άγριο» διάστικτο σχέδιο της ασιατικής λεοπάρδαλης, που απαντάται σε πολλά άγρια αιλουροειδή στην κεντρική Ασία. Αυτή η όμορφη φυλή είναι πολύ τρυφερή και φιλική, διατηρώντας παράλληλα τη μοναδικότητα των άγριων προγόνων της.
Η φυλή οφείλει την ύπαρξή της κυρίως στην Jean Sudgen, η οποία διασταύρωσε μια μαύρη κοντότριχη οικόσιτη γάτα με μια θηλυκή ασιατική λεοπάρδαλη το 1963. Αργότερα, το 1975, η Jean Sungen απέκτησε οκτώ υβρίδια θηλυκού γένους από το γενετιστή Dr. Willard Centerwell, ο οποίος συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα εκτροφής όπου ασιατικές λεοπαρδάλεις διασταυρωνόταν με οικόσιτες γάτες ως μέρος μιας μελέτης σχετικά με την λευχαιμία των αιλουροειδών. Αυτή ήταν η αρχή της συναρπαστικής και εξωτικής φυλής της γάτας Βεγγάλης. Τελικά, το 1984, αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γάτας η οικόσιτη γάτα Βεγγάλης με τη μορφή που έχει σήμερα.

 

 

Η κατοικίδια γάτα Βεγγάλης πρέπει να απέχει τουλάχιστον τέσσερις γενεές από την ασιατική λεοπάρδαλη. Σε πολλές χώρες απαγορεύεται η κατοχή γατών που απέχουν λιγότερο από τέσσερις γενεές από την ασιατική λεοπάρδαλη, λόγω μεγάλου ποσοστού «άγριου αίματος».Πρόκειται για μια μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους κοντότριχη εξωτική φυλή. Οι γάτες Βεγγάλης διαφοροποιούνται όσον αφορά το μέγεθος, με τις αρσενικές να ζυγίζουν περίπου επτά με δέκα κιλά, και τις θηλυκές να είναι λίγο μικρότερες, στα πέντε με έξι κιλά. Είναι πολύ μυώδεις γάτες, με μακρύ κορμό, που τις κάνει να φαίνονται μεγαλύτερες από ό,τι πραγματικά είναι. Επίσης είναι πολύ στιβαρές και έχουν όψη πολύ γερής και ανθεκτικής γάτας.

Πρόκειται για τη μοναδική φυλή οικόσιτης γάτας που δεν έχει τρίχωμα, αλλά πέλος, που είναι απρόσμενα απαλό στην αφή. Οι περισσότερες εμφανίζουν ή είναι φορείς ενός γονιδίου που κάνει την τρίχα να φαίνεται χρυσή, κι αυτό τους δίνει μια ξεχωριστή αίγλη.
Το κεφάλι συμπληρώνει την άγρια όψη τους, με το πρόσωπο να έχει έκφραση μη εξημερωμένης γάτας, τα αυτιά να είναι μικρά και στρογγυλεμένα, τα σημάδια στο μέτωπο και τα ζυγωματικά να είναι έντονα και οι βάσεις των μουστακιών να είναι προτεταμένες.

Στις περισσότερες χώρες γίνονται αποδεκτοί έξι χρωματισμοί των γατών Βεγγάλης: Black Spotted, Black Marbled, Seal Sepia/Mink Marbled, Seal Sepia/Mink Spotted, Snow Spotted με γαλάζια ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος μάτια, και Snow Marble με γαλάζια ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος μάτια. Υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε αυτούς τους χρωματισμούς, παρ’ όλα αυτά ο πιο δημοφιλής είναι ο Black Spotted, καθώς ομοιάζει περισσότερο με αυτόν της ασιατικής λεοπάρδαλης. Συνήθως τα μάτια στις γάτες αυτού του χρωματισμού είναι πράσινα ή χρυσά, ενώ στις ποικιλίες με χρωματισμό Snow συναντάμε μπλε ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος μάτια.

 

 

Οι γάτες Βεγγάλης μπορεί να είναι πολύ έξυπνες και ζωηρές. Πρόκειται για πολύ δραστήριες γάτες, πάντα έτοιμες για παιχνίδι. Επίσης είναι πολύ ομιλητικές, ευφυείς, τρυφερές, κι ανθρωποκεντρικές γάτες, που αποζητούν την ανθρώπινη επαφή και αποδοχή. Οι ιδιοκτήτες γατών Βεγγάλης αναφέρουν ότι η συμπεριφορά τους μοιάζει πολύ με αυτή των σκύλων, καθώς τους ακολουθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο και τους επιφυλάσσουν ένα θερμό καλωσόρισμα κάθε φορά που επιστρέφουν στο σπίτι.

 

 

Ένα επίσης πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των γατών αυτής της φυλής είναι ότι λατρεύουν το νερό. Μπορούν να παίζουν για ώρες με μια βρύση που στάζει, και γοητεύουν μεγάλους και μικρούς με την παιχνιδιάρικη διάθεσή τους όποτε βρίσκονται κοντά, ή μέσα στο νερό.
Συμβιώνουν πολύ καλά με παιδιά και άλλα ζώα. Αυτές οι όμορφες, επιβλητικές γάτες θα φωτίσουν κάθε σπίτι με την παρουσία τους και θα γίνουν πιστοί κι αφοσιωμένοι σύντροφοι για μια ζωή.

 

 

 

Εκτύπωση
eirini aivaliwtouΗ Suki, που ταξιδεύει πάντα στην πρώτη θέση…

Related Posts