15.4 C
Athens
Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

H βιβλιοφάγος Κατερίνα Παπανδρέου δημιούργησε ακουστική βιβλιοθήκη με έργα ελληνικής λογοτεχνίας

“Ο άνθρωπος που ζει με το βιβλίο δεν αισθάνεται ποτέ μοναξιά”, έγραψε κάποτε ο Αντρέ Μαλρό. 

Πράγμα που γνωρίζει πολύ καλά η Κατερίνα Παπανδρέου, που από μικρή τη φώναζαν “βιβλιοφάγο”. Είχε μάλιστα τη συνήθεια να διαβάζει δυνατά. Το παρανόμι της παιδικής της ηλικίας όχι μόνο την ακολούθησε στην ενήλικη ζωή της, αλλά έδωσε και τον τίτλο στο podcast που έφτιαξε και που σίγουρα θα αγαπήσει όποιος βλέπει με τον ίδιο τρόπο τα βιβλία. Πρόκειται για μια “ακουστική βιβλιοθήκη” με έργα της ελληνικής λογοτεχνίας που τα γνώριζε και τα αγαπούσε από πριν ή τα ανακάλυψε στην πορεία. Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας.

 

 

Με αυτή την ξεχωριστή και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, η ταλαντούχα και αγαπημένη ηθοποιός Κατερίνα Παπανδρέου πήρε την απόφαση να μας κρατήσει συντροφιά αυτή την άβολη περίοδο του “κλειδώματος”.

Η πολυσχιδής Κατερίνα δημιούργησε το podcast «Βιβλιοφάγος», μια «ακουστική βιβλιοθήκη» με διαδικτυακές αναγνώσεις σημαντικών έργων της ελληνικής λογοτεχνίας, το οποίο ήρθε να ικανοποιήσει όχι μόνο τη δική της, αλλά και τη δική μας δίψα για την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου.

 

Κατερίνα Παπανδρέου. Φωτογραφία: Από facebook @Katerina Papandreou

 

Τα πρώτα επεισόδια

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς, μια ανάγνωση του διηγήματος του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, με τίτλο «Το γυαλένιο μάτι», το οποίο περιλαμβάνεται στη συλλογή «Τα Δεκατρία Ντόμινα και Άλλες Ιστορίες» (εκδόσεις Ερατώ), διαδέχθηκε η ανάγνωση του διηγήματος του Παύλου Νιρβάνα «Νυν απολύοις», το οποίο βρίσκεται στη συλλογή «Εκλεκταί Σελίδες» (εκδόσεις Πελεκάνος). Ακολούθησε “Η Αγγέλικα” του Αργύρη Εφταλιώτη.

Η ηθοποιός δηλώνει για το εγχείρημά της αυτό:
«Αυτή η ιδέα, που ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες -εν μέσω μιας άλλης καραντίνας- και πέρασε από το στάδιο του ενθουσιασμού, της απόρριψης και ξανά του ενθουσιασμού, σήμερα περνάει στο στάδιο της υλοποίησης.

Μικρή λοιπόν με φώναζαν βιβλιοφάγο και είχα από τότε τη συνήθεια να διαβάζω δυνατά. Εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που μας παρέχει αυτή η παράξενη κι αλλόκοτη εποχή μας, αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου Podcast, ένα Podcast για όλους αυτούς που επιμένουν να αγαπούν τα βιβλία. Κάτι σαν μια ακουστική βιβλιοθήκη με έργα της ελληνικής λογοτεχνίας που ήξερα και αγαπούσα και άλλα που ανακάλυψα τον τελευταίο καιρό ψάχνοντας… για τις μέρες που καθόμαστε κλεισμένοι στο σπίτι μας με τα laptop αγκαλιά αλλά και για αυτές που θα έρθουν και θα μας βρούνε να κυλιόμαστε στα λιβάδια…».

Ο Βιβλιοφάγος – ένα podcast αναγνώσεων – είναι έτοιμος και μπορείτε να τον ακούσετε σε πλατφόρμες όπως: Apple Podcasts. Spotify, Google Podcast.

 

 

Τα τρία πρώτα επεισόδια ( “Το γυαλένιο μάτι” του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, “Νυν απολύοις” του Παύλου Νιρβάνα, “Η Αγγέλικα” του Αργύρη Εφταλιώτη) είναι έτοιμα και μπορείτε να τα ακούσετε κάνοντας ένα απλό κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:

Spotify: ΚΛΙΚ ΕΔΩ

iPhone -iPad (Apple Podcasts): ΚΛΙΚ ΕΔΩ

android smartphones (Google Podcast):
ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Κάθε εβδομάδα θα ανεβαίνουν καινούργια επεισόδια!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:
ΚΛΙΚ ΕΔΩ

  • Η Κατερίνα Παπανδρέου γεννημένη στις 9 Αυγούστου του 1988. Είναι ηθοποιός -απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Λίγο μετά την αποφοίτησή της βρέθηκε στη Γερμανία, όπου και εργάστηκε ως ηθοποιός στο Theater Altenburg Gera και στο Theaterhaus Stuttgart. Έπειτα από δύο γεμάτα χρόνια, επέστρεψε και πάλι στην Ελλάδα. Λίγο πριν ανακοινωθεί το δεύτερο lockdown έκανε πρόβες για την παράσταση “Το Μινόρε της Αυγής”, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Αν δεν μεσολαβούσαν τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης, 25 Νοεμβρίου 2020 θα είχε πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

***

* Αρχική εικόνα: Joseph Lorusso, 1966

  • Διαβάστε εδώ συνέντευξη της Κατερίνας Παπανδρέου:

Κατερίνα Παπανδρέου: Ο ηθοποιός στη Γερμανία δεν αντιμετωπίζεται ως ελαφροήσκιωτος χομπίστας…

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -