14.7 C
Athens
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Γιώργος Πάτσας. Από τα 24 του μπήκε στο θέατρο και 50 χρόνια μετά μας βλέπει ψηλά από τη γέφυρα…

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

 

Όταν πριν από λίγα χρόνια ζήτησα από τον Σπύρο Α. Ευαγγελάτο να μου πει τη γνώμη του για την κάθοδο νέων σκηνοθετών και συντελεστών σε παραστάσεις στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου μου απάντησε:
«Το 1972 πήγαμε στην Επίδαυρο με την «Ηλέκτρα». Ήταν η πρεμιέρα για τον μεταφραστή Κ. Χ. Μύρη, που ήταν 35, για τον συνθέτη Δημήτρη Τερζάκη που ήταν 34, για μένα που ήμουν 32 και για τον σκηνογράφο-ενδυματολόγο Γιώργο Πάτσα που ήταν 28. Εκεί ντεμπουτάραμε. Μαζί μας ήταν η Αντιγόνη Βαλάκου και ο Πέτρος Φυσσούν. Ακόμη ήταν η Αλέκα Κατσέλη, ο Νίκος Τζόγιας και βεβαίως η Μαρία Χορς. Αυτή θεωρήθηκε μια ιστορική παράσταση. Δεν τα λέω εγώ, τουλάχιστον έτσι γράφτηκε… Άλλαξε τα δεδομένα»

 

***

 

Επίδαυρος 1972. “Ηλέκτρα”, σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου. Σκηνικά – κοστούμια Γιώργος Πάτσας. Εδω: Χρήστος Δεμερτζής (Πυλάδης), Νίκος Τζόγιας (Παιδαγωγός), Πέτρος Φυσσούν (Ορέστης), Αντιγόνη Βαλάκου (Ηλέκτρα).

 

Έτσι ακριβώς: Άλλαξαν τα δεδομένα. Από την παρέα αυτή χτες «έφυγε» ο Γιώργος Πάτσας στα 74. Ο σκηνογράφος που μόλις 24 ετών άρχισε την πορεία του στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το 1968, με τον «Ταρτούφο» του Μολιέρου και ολοκλήρωσε την 50χρονη πορεία του φέτος στο Εθνικό Θέατρο κάνοντας τα σκηνικά και τα κοστούμια για το έργο του Άρθουρ Μίλερ «Ψηλά από τη γέφυρα». Από εκεί που τώρα μας βλέπει…

 

***

 

Ο Γιώργος Πάτσας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό, δίπλα στους Γιώργο Βακαλό, Παναγιώτη Τέτση και Παύλο Μοσχίδη, αποφοιτώντας το 1965.
Μέχρι σήμερα, είχε δημιουργήσει (ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος) περίπου 500 έργα εντός και εκτός Ελλάδας για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

 

 

Μακέτα του Γιώργου Πάτσα για τη “Νόρα” του Ίψεν.

 

 

Συνεργάστηκε με τα περισσότερα θέατρα της Αθήνας, καθώς και με σκηνές και φεστιβάλ του εξωτερικού όπως το Volkstheater της Βιέννης, το Schauspielhaus της Ζυρίχης, το Stadtheater της Λουκέρνης, το Θέατρο Mc Carter Princeton στις ΗΠΑ, το Landestheater στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας, το Φεστιβάλ της Μέριντα στην Ισπανία, το Θέατρο Ταγκάνκα της Μόσχας, το Θέατρο Ολύμπικο στη Βιντσέντζα της Ιταλίας, το Schauspielhaus του Ντίσελντορφ και το Αλεξαντρίσκυ της Αγίας Πετρούπολης.
Ασχολήθηκε συστηματικά με την αρχαία ελληνική τραγωδία, σκηνογραφώντας στο Φεστιβάλ Επιδαύρου

 

.

Σχέδιο του Γιώργου Πάτσα για το σκηνικό στις “Σφήκες” του Αριστοφάνη.

 

 

Είχε διατελέσει πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου και συνεργαζόταν με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 1971.
Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς πορείας συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες: Μινωτή, Θεοδοσιάδη, Βολανάκη, Ευαγγελάτο, Παπαγεωργίου, Κοντούρη, Τερζόπουλο, Βογιατζή, Αντύπα, κ.α.

 

Μεταξύ των βραβείων που του έχουν απονεμηθεί είναι: δύο φορές το Ασημένιο Μετάλλιο της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας Κουαντρενιάλ της Πράγας (1995 και 2003), το Μεγάλο Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής για τα σκηνικά της παράστασης «Η νύχτα της κουκουβάγιας» του Γιώργου Διαλεγμένου (1998), σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, και το κρατικό βραβείο για τα κοστούμια της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (1998).
Βραβεύθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της προσφοράς του.

 

***

 

Υπήρξε παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Μαλβίνα Κάραλη, με την οποία απέκτησαν μία κόρη τη Μαριάννα,  ενώ έχει και έναν μικρότερο γιο, τον Νικηφόρο,  με τη σκηνοθέτιδα Νικαίτη Κοντούρη.

 

ΔΕΞΙΑ: Ο Ταρτούφος. Κοστούμι Αντρικό. Ρόλος: Ωριγένης

Σακάκι μακρύ ταμπά με λευκό γιακά, μανσέτες απο βελούδο, δαντέλα και ροζ κορδέλα στα μανίκια και χρυσά κουμπιά. Παντελόνι μέχρι το γόνατο μπεζ. Καπέλο ταμπά με στρογγυλό γείσο. Παπούτσια μαύρα, δερμάτινα με τακούνια και μεταλλική τόκα. Υλικά, Παπούτσια, Αξεσουάρ: Σακάκι λινό με βελούδο, δαντέλα, τρέσες και κουμπιά. Παντελόνι βαμβακερό. Καπέλο βαμβακερό. Χρυσά κουμπιά. Παπούτσια δερμάτινα.

 

***

 

Η κηδεία του Γιώργου Πάτσα θα είναι πολιτική και θα γίνει τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 στις 3 μ.μ. στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -