Μια από τις ομορφότερες ταινίες animation που έχουν γυριστεί ποτέ, το «Flow» σε σκηνοθεσία του 31χρονου Γκιντς Ζιλμπαλόντις κέρδισε το Oscar για το καλύτερο Animation του 2025 στην 97η τελετή απονομής. Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια και για το Oscar Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.
Η Ελλάδα έφερε γούρι στον σκηνοθέτη Γκιντς Ζιλμπαλόντις ο οποίος στις «Νύχτες Πρεμιέρας 2024» είχε κερδίσει τη «Χρυσή Αθηνά». Επίσης στις «Νύχτες Πρεμιέρας 2024» είχε κερδίσει και το «Βραβείο Κοινού Fischer».
Στη συνέχεια η ταινία κατέκτησε τη «Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Animation 2025».
Επίσης κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Ανσί 2024 και το Βραβείο Κοινού του ίδιου Φεστιβάλ.
Τέλος είχε επίσημη συμμετοχή στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Κανών 2024.
***
Το «Flow» υπόσχεται να παρασύρει όλη την οικογένεια στην πλωτή περιπέτεια των τετράποδων ηρώων του. Είναι μια ωδή στη φύση και προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Το «Flow» προσφέρει αγνή περιπετειώδη διασκέδαση. Τίποτα δεν λείπει από το έργο του Γκιντς Ζιλμπαλόντις που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους.
***
Όταν μια μεγάλη πλημμύρα καταστρέφει το σπίτι της Γάτας, εκείνη βρίσκει καταφύγιο σε ένα σκάφος που κατοικείται από διάφορα ζώα, με τα οποία θα πρέπει να συνεργαστεί παρά τις διαφορές τους. Με την κιβωτό τους, που πλέει μέσα σε μυστηριώδη πλημμυρισμένα τοπία, αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τους κινδύνους της προσαρμογής σε αυτόν τον καινούργιο, υδάτινο κόσμο.
Σημείωμα του σκηνοθέτη Γκιντς Ζιλμπαλόντις
«Όλα ξεκίνησαν στο σχολείο μου, όπου έκανα την ταινία μικρού μήκους AQUA (2012) για μια γάτα που ξεπερνά τον φόβο της για το νερό. Στο Flow πήρα ξανά αυτή την ιδέα με στόχο να δημιουργήσω μια επίκαιρη περιβαλλοντική ιστορία με ευρεία απήχηση σε κοινό όλων των ηλικιών. Η διαδικασία της δημιουργίας αυτής της ταινίας κράτησε πέντε χρόνια. Εργάστηκα μόνος μου πάνω σε αυτό και πολύ αργότερα προστέθηκε ένας σεναριογράφος. Η αισθητή απειλή του νερού κάνει τα ζώα να αγχώνονται. Όμως, μετά από λίγο, η φύση παίρνει ξανά τη θέση της. Το νερό δημιούργησε τη ζωή. Είναι παράδοξο να λέμε ότι η φύση είναι απειλή, επειδή όλα όσα ζουν είναι μέρος της φύσης. Ο άνθρωπος είναι η μεγαλύτερη απειλή. Θα μπορούσες να αποκαλέσεις το «Flow» μια οικολογική αλληγορία, την οποία τα παιδιά θα κατανοήσουν πιθανότατα σε συναισθηματικό επίπεδο. Είναι ένας κόσμος χωρίς ανθρώπους, αλλά δεν ξέρουμε πού έχουν πάει. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι εκεί έξω; Έφυγαν κάπου αλλού; Προκάλεσε η κακοδιαχείρισή τους αυτή την πλημμύρα; Πέθαναν σε κάποια πανδημία; Η ταινία σε καλεί να χρησιμοποιήσεις τη φαντασία σου, δεν σου δίνει έτοιμες απαντήσεις».
Βιογραφικό
Ο Λετονός κινηματογραφιστής Γκιντς Ζιλμπαλόντις γεννήθηκε το 1994. Το στοιχείο του είναι το animation, όπου και έχει δημιουργήσει σειρά μικρού μήκους ταινιών. Με το ντεμπούτο του στο μεγάλο μήκος, «Away», καλωσορίσαμε έναν ποιητή του φορμά, που τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Animation του Φεστιβάλ Ανεσί. Με το «Flow», κατάφερε να γίνει παγκοσμίως γνωστός.
Ταυτότητα ταινίας
«Flow»
Σκηνοθεσία: Γκιντς Ζιλμπαλόντις
Χώρα: Λετονία, Βέλγιο, Γαλλία
Είδος: Animation, Περιπέτεια
Έτος: 2024
Διάρκεια: 84′
Μόνο στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια δολάρια στο box office.
***