14 C
Athens
Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Έφυγε από τη ζωή ο Ευτύχιος Βορίδης, επιστήμονας ευρυμαθής και πρωτοποριακός, λάτρης της τέχνης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών, ο γνωστός καθηγητής καρδιολογίας Ευτύχιος Βορίδης, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τη λύπη και τη βαθιά θλίψη τους για τον θάνατο του Καθηγητή.
Ο Ευτύχιος Βορίδης γεννήθηκε το 1925 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε το 1952 από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, στην οποία εξελέγη Καθηγητής Α΄ Βαθμίδος το 1982.
Μετά τη σταδιοδρομία του στο εξωτερικό, το 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανεδείχθη σε πρωτεργάτη και θεμελιωτή της καρδιολογικής επιστήμης στην πατρίδα μας. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αλλά και μέλος της Γαλλικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Υπηρέτησε ως Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής στον «Ευαγγελισμό», το Λαϊκό Νοσοκομείο και το Θεραπευτήριο «Υγεία».
Τιμήθηκε επανειλημμένα για το επιστημονικό του έργο στη Γαλλία, με αποκορύφωμα την ανάδειξή του σε Αντεπιστέλλον Μέλος της Ιατρικής Ακαδημίας των Παρισίων.
Υπήρξε πολύτιμος αρωγός και υποστηρικτής του έργου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, λάτρης της μουσικής και της λυρικής τέχνης.

Στο βιβλίο του “Ο Άρχοντας της Καρδιάς” έγραφε:

Στην περιπέτεια της ζωής του ο γιατρός αισθάνεται την ανάγκη όχι μόνο να ξεφύγει από την καταπίεση του καθημερινού, αλλά και να προσπαθήσει, με τη νηφαλιότητα που παράγουν οι γνώσεις των βημάτων της Ιστορίας και των αλλαγών που ακολουθούν, με την υπέρβαση που γεννά η ποίηση και η μουσική, ν’ αποβάλει την αλαζονεία και τη λατρεία τού εγώ που μας διακατέχουν. Με τις κατακτήσεις του αυτές θα αποκτήσει ηθικές αρχές που θα έχουν ως βάση τον οίκτο και που θα καταστήσουν τον βίο του ανεκτό, κρατώντας τον κοντά στον άνθρωπο που τον χρειάζεται τόσο για το σώμα του όσο και γι’ αυτό που λέγεται ψυχή του.

Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα

Ο Ευτύχιος Βορίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από μητέρα Ηπειρώτισσα και πατέρα Μικρασιάτη. Ακολούθησε την οικογένειά του στις διαδοχικές μετακινήσεις σε πόλεις της Μακεδονίας και από τα τέλη του Δημοτικού Σχολείου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος του Βαρβακείου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε διδάκτωρ επίσης με άριστα το 1957 και Υφηγητής Καρδιολογίας το 1962. Τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τον “Αιματοκρίτη και τα κρυφά του ελαττώματα” εκπόνησε στη Γερμανία, για να μεταβεί εν συνεχεία στη Γαλλία, στην Καρδιολογική Κλινική του καθηγητή Lenegre, όπου έγινε εσωτερικός βοηθός και κατόπιν Chef de Clinique.

Το 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ανεδείχθη εκ των πρωτεργατών και θεμελιωτών της καρδιολογικής επιστήμης. Υπεύθυνος για την οργάνωση εργαστηρίων και κλινικών, του προτάθηκε το 1969 η διεύθυνση της Καρδιολογικής Κλινικής του “Λαϊκού” Νοσοκομείου, και εν συνεχεία εξελέγη μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής στην έδρα του Φαίδωνος Φέσσα.

Το 1975 εξελέγη Διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του “Ευαγγελισμού”, θέση την οποία διατήρησε επί δεκαετία, και το 1982 προήχθη σε Τακτικό Καθηγητή. Παραιτήθηκε το 1985, διαφωνών με την εφαρμογή του νέου τότε Συστήματος Υγείας. Διετέλεσε μέλος και πρόεδρος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες και συμβούλια, και το 1980 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ιατρικής Ακαδημίας των Παρισίων.

Το 1998 έγινε Πρόεδρος της “Ευρωκλινικής Αθηνών”. Ως διδάσκαλος της Ιατρικής καθοδήγησε πλήθος μαθητών του προς υψηλές θέσεις της καρδιολογικής ιεραρχίας. Τιμημένος με πολλές διακρίσεις και παράσημα, ευρυμαθής, πνευματώδης και πρωτοποριακός στις αντιλήψεις του, ο Ευτύχιος Βορίδης κατείχε επί σειρά ετών κορυφαία θέση στην πυραμίδα της ελληνικής επιστήμης.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -