Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
Η αγαπημένη ηθοποιός Εύα Σιμάτου μένει σπίτι εξαιτίας του κορονοϊού, με τον σύζυγό της συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη και το γιο τους Ερμή, και απαντά στις ερωτήσεις του catisart.gr. Μας ενημερώνει δε ότι μία από τις νέες συνήθειες που απέκτησε είναι η τηλε-διδασκαλία μέσω Διαδικτύου, αφού το Κολέγιο όπου διδάσκει εδώ και κάποια χρόνια υποκριτική στο Theatre Arts Department, δίνει τη δυνατότητα, μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας, να συνεχιστούν κανονικά τα μαθήματα online. “Τρεις φορές την εβδομάδα λοιπόν συναντιέμαι με τους φοιτητές μου και κάνουμε “live” μαθήματα online”, μας εξηγεί. Εύχεται “να βγούμε πιο ανθρώπινοι από αυτή την εμπειρία” και να μη λησμονήσουμε ποτέ τη δοκιμασία που περνάμε!
Εύα, με τον αναγκαστικό εγκλεισμό τι σου λείπει περισσότερο;
* Η αίσθηση της ελευθερίας, η σκηνή του θεάτρου, ένας καφές με μια φίλη, οι βόλτες, το ταξίδι που είχαμε προγραμματίσει και ακυρώσαμε, η ανεμελιά, η Άνοιξη που την αισθάνομαι από το μπαλκόνι και δεν μπορώ να τη νιώσω από κοντά.
Ποια νέα συνήθεια / ρουτίνα απέκτησες;
* Τη συνήθεια της τακτικής ενημέρωσης και τη συνήθεια του να ψάχνω μικρούς διαδικτυακούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Είναι πλούσια πηγή το Διαδίκτυο. Είναι πολλοί οι οργανισμοί, τα θέατρα και τα μουσεία του εξωτερικού που αναμεταδίδουν παραστάσεις και προσφέρουν online επισκέψεις. Έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά τους πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι και στη χώρα μας. Επίσης, είναι άπειρες οι συνεντεύξεις των μεγάλων δασκάλων και προσωπικοτήτων της τέχνης, αλλά και τα ντοκιμαντέρ.
Μια ακόμη συνήθεια που απέκτησα είναι η τηλε-διδασκαλία μέσω Διαδικτύου, αφού το Κολέγιο όπου διδάσκω εδώ και κάποια χρόνια υποκριτική στο Theatre Arts Department, μας δίνει τη δυνατότητα, μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας να συνεχίσουμε κανονικά τα μαθήματά μας online. Τρεις φορές την εβδομάδα λοιπόν συναντιέμαι με τους φοιτητές μου και κάνουμε “live” μαθήματα online.
Ανά τους αιώνες, οι πανδημίες έφυγαν, προκαλώντας μια σειρά από κοινωνικοοικονομικές ανακατατάξεις, πολλές από τις οποίες αξιολογήθηκαν ως θετικές: η εργασία απέκτησε μεγαλύτερη αξία και οι εργαζόμενοι περισσότερα δικαιώματα, το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε, οι επιστήμες της ιατρικής και της φαρμακευτικής εξελίχθηκαν, οι τέχνες άνθησαν. Πώς το σχολιάζεις;
* Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι μας συνδέει μια δυσκολοπολέμητη, κοινή απειλή, που ενεργοποιεί άμυνα και επίθεση ταυτόχρονα. Αυτό το καθολικό μας βίωμα λειτουργεί μοιραία ενωτικά. Σε επίπεδό γειτονιάς, κοινότητας, πόλης, χώρας, σε παγκόσμιο επίπεδο και σε διαδικτυακό. Ανακινείται μια αίσθηση συλλογικότητας, αλληλεγγύης, ενδιαφέροντος, αλληλοβοήθειας. Ταυτόχρονα η οικονομία δέχεται ένα φοβερό και πρωτόγνωρο χτύπημα είτε από τη φύση, είτε από την ανεξέλεγκτη παρέμβαση στους νόμους της φύσης, είτε από εργαστηριακό ή επιστημονικό σφάλμα. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω πώς θα αντιδράσει η οικονομία και οι πολιτείες όταν θα φύγει η πανδημία. Ελπίζω να έρθουν ανακατατάξεις που θα σέβονται τον άνθρωπο, θα προτάσσουν ανθρωπιστικές αξίες και θα συντελέσουν σε μια καθολική ευημερία. Το ίδιο ελπίζω ιδιαίτερα για την επιστήμη της ιατρικής και για την τέχνη. Συνήθως όταν περνάει μια κοινωνία γκρίζα περίοδο καταπίεσης, απαγόρευσης, στέρησης, φόβου και έρχεται η στιγμή που αίρεται η απειλή, τότε εγκαινιάζεται μία γενική περίοδος άνθησης.
Ποια ευχή θα ήθελες να κάνεις;
* Να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται και με τις λιγότερες απώλειες. Να μάθουμε να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη. Να βγούμε πιο ανθρώπινοι από αυτή την εμπειρία. Να μη λησμονήσουμε αυτήν τη δοκιμασία.
∼Η Εύα Σιμάτου έπαιζε αυτή την περίοδο στο «Φεγγάρι από χαρτί» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου. Εθνικό Θέατρο, Rex-Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη».