Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας
«Είναι όνειρο ζωής να παίξω στην Επίδαυρο. Αν είναι να γίνει, θα γίνει»…
Αυτό μου είχε πει τον Μάιο του 2009 η διάσημη και πολυβραβευμένη ηθοποιός Κάθριν Χάντερ σε συνέντευξη που της είχα κάνει.
Ύστερα από δέκα χρόνια το όνειρό της θα γίνει πραγματικότητα.
Η πολυβραβευμένη Κατερίνα από τις Οινούσες που οι περισσότεροι τη γνωρίσαμε ως Arabella Figg στον Harry Potter, ήρθε στην Ελλάδα το 2009 και ερμήνευσε τον «Πίθηκο του Κάφκα», στο «Δημήτρης Χορν». Τον Δεκέμβριο του 2014 παρουσίασε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά σε σκηνοθεσία του Πίτερ Μπρουκ, την «Κοιλάδα των εκπλήξεων».
Το καλοκαίρι του 2019, στις 9 και 10 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα εμφανιστεί ως «Προμηθέας δεσμώτης» σε σκηνοθεσία του Σταύρου Σ. Τσακίρη. Στο ίδιο έργο ο σύντροφός της Μαρτσέλο Μάνι (Marcellο Magni), θα υπογράψει τη Χορογραφία, όπως είχε κάνει και το 2001, πάλι στην Επίδαυρο, για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Κιμούλη.
***
Όμως η Κάθριν Χάντερ δεν θα είναι το μόνο λαμπρό αστέρι από όσα θα λάμψουν τόσο στη Μικρή, όσο και στη Μεγάλη Επίδαυρο.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, είχε κι άλλα σπουδαία ονόματα του ελληνικού θεάτρου στο πρόγραμμα του καλοκαιριού που – σύμφωνα με την περυσινή του υπόσχεση – ανακοινώθηκε τόσο νωρίς έτσι ώστε να λειτουργήσει και ως πόλος έλξης των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας.
***
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Αμαλία Μουτούση, η Φιλαρέτη Κομνηνού, η Λυδία Φωτοπούλου, η Μαρία Σκουλά αλλά και η Λυδία Κονιόρδου θα πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ.
Φυσικά και οι νεότερες: Στεφανία Γουλιώτη, Μαρία Κίτσου, Δέσποινα Κούρτη, Λένα Παπαληγούρα, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Θεοδώρα Τζήμου.
Από τους άντρες δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον Γιάννη Στάνκογλου, τον Χρήστο Λούλη, τον Νίκο Καραθάνο, τον Γιάννο Περλέγκα, τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο, τον Δημήτρη Λιγνάδη, τον Στέλιο Ιακωβίδη, τον Αλέξανδρο Λογοθέτη, τον Αργύρη Ξάφη.
Τα παραπάνω είναι μόνο λίγα από τα ονόματα που δόθηκαν στην πρώτη ανακοίνωση του προγράμματος. Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διανομές για όλες τις παραστάσεις.
***
Οι σκηνοθέτες που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους είναι: Στάθης Λιβαθηνός, Σταύρος Σ. Τσακίρης, Γιάννης Καλαβριανός, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Δημήτρης Καραντζάς, Έκτορας Λυγίζος, Δημήτρης Μπογδάνος.
Στις γυναίκες θα δούμε: Την Έφη Θεοδώρου, τη Σοφία Πάσχου και τη Νατάσσα Τριανταφύλλη.
Μια ξεχωριστή ημέρα θα είναι η παρουσίαση της τριλογίας του Αισχύλου «Ορέστεια», όπου τρεις σκηνοθέτιδες έχουν την «πρώτη» τους εμφάνιση στην Επίδαυρο: Η Ιώ Βουλγαράκη με τον «Αγαμέμνονα», με τις «Χοηφόρους» η Λίλλυ Μελεμέ και με τις «Ευμενίδες» η Γεωργία Μαυραγάνη.
***
Αυτό που οπωσδήποτε είναι αξιοσημείωτο είναι η συμμετοχή στο Φεστιβάλ του πιο παλιού θιάσου εν ενεργεία στον κόσμο, της Comédie Française, η οποία σε σκηνοθεσία του Ίβο βαν Χόβε (Ivo van Hove) θα παρουσιάσει την παράσταση: «Ηλέκτρα / Ορέστης» του Ευριπίδη.
***
Τη δική του δυναμική έχει το έργο «Οιδίπους» που θα παρουσιάσει ο Ρόμπερτ Γουίλσον κάνοντας το άνοιγμα του Φεστιβάλ – πολύ νωρίς φέτος – στις 21 Ιουνίου.
***
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
21 και 22 Ιουνίου
«Οιδίπους»
του Ρόμπερτ Γουίλσον
Η αρχετυπική ιστορία του Οιδίποδα ξεδιπλώνεται μέσα από τα εκπληκτικά, χαρακτηριστικά tableau vivant του Ρόμπερτ Γουίλσον.
Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Φωτισμοί: Ρόμπερτ Γουίλσον
Με τους: Angela Winkler, Λυδία Κονιόρδου, Μιχάλη Θεοφάνους, Casilda Madrazo, Kayije Kagame, Αλέξη Φουσέκη, Dickie Landry.
Με τη συμμετοχή των: Meg Harper, Laila Gozzi, Alessandro Anglani, Marcello di Giacomo, Gaetano Migliaccio, Francesco Roccasecca, Annabella Marotta, Francesca Gabucci
Με τις φωνές των: Ρόμπερτ Γουίλσον, Λυδίας Κονιόρδου, Christopher Knowles
***
28 και 29 Ιουνίου
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Ορέστεια» του Αισχύλου
Τρεις σκηνοθέτιδες στην πρώτη τους εμφάνιση στην Επίδαυρο παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την «Ορέστεια», σε μετάφραση: Κ.Χ. Μύρη. Θα δούμε τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος, με την ίδια δημιουργική ομάδα ηθοποιών και συντελεστών. Τον Αγαμέμνονα σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη, τις Χοηφόρους η Λίλλυ Μελεμέ και τις Ευμενίδες η Γεωργία Μαυραγάνη.
Παίζουν (αλφαβητικά): Δημήτρης Γεωργιάδης, Στεφανία Γουλιώτη, Στέλιος Ιακωβίδης, Μαρία Κίτσου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αργύρης Ξάφης
***
5 και 6 Ιουλίου
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
«Ικέτιδες» του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
***
12 και 13 Ιουλίου
«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή
Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Με τον Δημήτρη Λιγνάδη στο ρόλο του Οιδίποδα και την Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Ιοκάστης.
***
19 και 20 Ιουλίου
ΚΘΒΕ
«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
***
26 και 27 Ιουλίου
Κομεντί Φρανσαίζ / Comédie–Française
«Ηλέκτρα / Ορέστης» του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Ίβο βαν Χόβε (Ivo van Hove)
Για πρώτη φορά, ο πιο παλιός θίασος εν ενεργεία στον κόσμο θα παίξει στο μοναδικό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
***
2 και 3 Αυγούστου
«Νεφέλες» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Με τους: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιώργο Γάλλο, Νίκο Καραθάνο, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννη Κλίνη, Έμιλυ Κολιανδρή, Χρήστο Λούλη, Ελίνα Ρίζου, Θεοδώρα Τζήμου, Αινεία Τσαμάτη, Λυδία Φωτοπούλου κ.ά.
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
***
9 και 10 Αυγούστου
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
«Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Σταύρος Σ. Τσακίρης
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Κίνηση: Marcellο Magni
Σκηνικά: Κώστας Βαρώτσος
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Με την Kathryn Hunter (Κάθριν Χάντερ) στο ρόλο του Προμηθέα.
***
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
22 Ιουνίου
Το 9ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας προγραμματίζει μια προβολή-έκπληξη.
***
28 και 29 Ιουνίου
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – Εναλλακτική Σκηνή
Μουσικό θέατρο της πρωτοπορίας και αρχαίοι μύθοι
Έργα Ξενάκη, Χρήστου, Κουμεντάκη
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας
***
«Κασσάνδρα» του Ιάννη Ξενάκη
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σολίστ: Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος), Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά)
***
«Αναπαράστασις Ι»: «Ο βαρύτονος» του Γιάννη Χρήστου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Με τον Γιάννη Στάνκογλου
***
«Έσσεται ήμαρ»… του Γιώργου Κουμεντάκη
Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος
Με τους: Διονύση Σούρμπη (Τυφλός αοιδός), Μυρσίνη Μαργαρίτη (Ωραία Ελένη)
***
5 και 6 Ιουλίου
«Θεογονία» του Ησιόδου
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
***
12 και 13 Ιουλίου
Ομάδα χορού Griffón
KAOS
Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου
Χορεύουν: Ιωάννα Αποστόλου, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου κ.α.
Μουσική σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας
***
19 και 20 Ιουλίου
Δάφνις + Χλόη του Λόγγου
Un amore bucolicο
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος
Μετάφραση: Τζιάνα Τσαϊλακοπούλου
Από τις πιο διάσημες και αρχετυπικές ιστορίες αγάπης όλων των εποχών, το βουκολικό ειδύλλιο Δάφνις και Χλόη αποτελεί ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ και το μοναδικό σωζόμενο έργο του Λέσβιου συγγραφέα Λόγγου, για τη ζωή του οποίου γνωρίζουμε ελάχιστα.
***
26 και 27 Ιουλίου
«Φαίδρα» του Ρακίνα
Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Με τους: Μαρία Σκουλά (Φαίδρα), Γιάννο Περλέγκα (Θησέας), Γιάννη Παπαδόπουλο (Ιππόλυτος), Γιωργή Τσαμπουράκη (Θηραμένης), Πηνελόπη Τσιλίκα (Αρικία), Ελένη Μπούκλη (Ισμήνη/Πανόπη). Η ηθοποιός που θα υποδυθεί την Οινώνη θα ανακοινωθεί.
***
2 και 3 Αυγούστου
«Δαναΐδες» του Ανδρέα Κάλβου
Μετάφραση: Δημήτρης Αρβανιτάκης
Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Μonika
Με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο, τη Λένα Παπαληγούρα και τον Άρη Μπαλή. Τραγουδάει η Άρτεμις Μπόγρη.
***
Απολογισμός για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018
Για ένα Φεστιβάλ που αποκτά πλέον διακριτό χαρακτήρα έκανε λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και που αυξάνει το κοινό (στο 68% η πληρότητα των αιθουσών το 2018, σε σχέση με το 58% του 2017) και τις εισπράξεις του, οι οποίες έρχονται να υποβοηθήσουν τον περιορισμένο προϋπολογισμό (αύξηση των εσόδων κατά 38%, που το 2018 ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ).
Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι κατά το 2018, το «Ηρώδειο» σταθεροποίησε τον κλασικό του χαρακτήρα με τις μεγάλες ορχήστρες και τις συναυλίες, η «Πειραιώς 260» έφερε νέες προτάσεις, αρκετές από ομάδες πρωτοεμφανιζόμενες στην Ελλάδα, ενώ η «Επίδαυρος» λογαριάζεται ως ο κατεξοχήν χώρος-ορόσημο της σύγχρονης προσέγγισης του αρχαίου δράματος.
Θύμισε ότι το πρόγραμμα για το «Άνοιγμα στην πόλη», ακόμη καταρτίζεται, με το βλέμμα στραμμένο στις προτάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη, ελληνική και ξένη, θεατρική πραγματικότητα.
***
Τέλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ έδωσε ραντεβού για την παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος τον Φεβρουάριο ανακοινώνοντας ότι σε αυτό το πρόγραμμα θα υπάρχουν κάποιες δράσεις για το παιδί και την οικογένεια.