Μεγάλες καινοτομίες και συμπαραγωγές στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας

Με σημαντικές καινοτομίες αρχίζει στις 25 Ιουλίου 2020 τις εκδηλώσεις του το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας.
Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του φετινού προγράμματος, τονίστηκε ότι το φεστιβάλ είναι μεν προσαρμοσμένο στις ειδικές συνθήκες, λόγω Covid-19, ωστόσο διατηρεί τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.
Οι καινοτομίες αφορούν στις συνεργασίες και συμπαραγωγές με σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, στην καθιέρωση δωρεάν παραστάσεων, εκπαιδευτικών και διαδραστικών εκδηλώσεων και στη σύνδεση των πολιτιστικών δράσεων με τα μνημεία της Ολυμπίας.

Με την υποστήριξη του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου, τη συνεργασία του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, κ. Δημήτρη Κωσταριά, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, όλων όσων ασχολούνται επαγγελματικά με τον Πολιτισμό στην ευρύτερη περιοχή και σε συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς (και όχι μόνο) φορείς, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να γίνει μοντέλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και να αποκτήσει ταυτότητα αντάξια της ιστορίας του τόπου.

 

 

Στιγμιότυπο από τη Συνέντευξη Τύπου για το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

H πανδημία δεν επέτρεψε μια ιδανική προετοιμασία για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Τέθηκαν όμως οι βάσεις του σχεδίου, επενδύοντας στις υποδομές, στην εύρεση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και στη βελτίωση – ανάδειξη των χώρων του θεάτρου Φλόκα.

 

«Στόχος οι διεθνείς παραγωγές»

 

«Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, πρέπει επιτέλους να γίνει διεθνές», τόνισε ο Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος, ανοίγοντας τη συνέντευξη: «Στόχος μας είναι, την επόμενη χρονιά να έχουμε διεθνείς παραγωγές και, ταυτόχρονα, να προσθέσουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια, με δράσεις μέσα στην πόλη, με τους πολίτες να έχουν ενεργό συμμετοχή, κάτι που μπορεί να είναι και το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο. Φέτος προσπαθούμε να βάλουμε τις βάσεις του και, παρά τη δύσκολη συγκυρία, δεν θα υπολειπόμαστε ούτε σε ποιότητα ούτε σε καλλιτεχνική αξία. Ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της νέας αρχής που κάνουμε είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Ο Θοδωρής Αμπαζής για εμάς αποτελεί εγγύηση και η αλλαγή σελίδας θα γίνει μαζί του. Θέλουμε να δώσουμε μία νέα πορεία, στο Δήμο γενικότερα και νομίζω ότι το έργο μας, μέχρι τώρα, ορίζει τα πρώτα ασφαλή βήματα αυτής της πορείας».

 

«Τουρισμός και πολιτισμός ισούται με Αρχαία Ολυμπία»

 

Παίρνοντας το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Τουρισμού, κ. Νίκος Κοροβέσης, υπογράμμισε: «Νομίζω ότι πρέπει να παράξουμε πολιτισμό γιατί η Αρχαία Ολυμπία είναι πρωταγωνίστρια σε αυτό. Τουρισμός και πολιτισμός ισούται με Αρχαία Ολυμπία. Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε το βλέπουμε και ως προσπάθεια ανασύστασης και βοήθειας στην τοπική οικονομία. Δίνουμε κίνητρο σε τουρίστες Έλληνες ή ξένους να επισκεφτούν την Αρχαία Ολυμπία, γιατί πραγματικά είναι η πρωταγωνίστρια στα πολιτιστικά δρώμενα, δίνει την πολιτιστική ταυτότητα όλης της περιφέρειας».

 

«Στοχευμένη πολιτική με μακροπρόθεσμα οφέλη προς την κοινωνία»

 

Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ, κ. Δημήτρης Κωσταριάς, παρουσίασε τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, τονίζοντας: «Η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας [ΚΕΔΑΟ] και το νέο της Δ.Σ. έχοντας την ευθύνη της διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Ολυμπίας, χωρίς να διαγράφει την πλούσια ιστορία του, σχεδιάζει μία στοχευμένη πολιτική με μακροπρόθεσμα οφέλη προς την κοινωνία. Επιλέξαμε ως καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Θοδωρή Αμπαζή, έναν πολυβραβευμένο, διακεκριμένο συνθέτη και σκηνοθέτη, που το 2006 του απονεμήθηκε το βραβείο “Δημήτρης Μητρόπουλος” για τη μουσική του στο θέατρο.

 

«Ανάπτυξη της περιοχής μέσω του πολιτισμού»

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, κ. Θοδωρής Αμπαζής, πήρε τη «σκυτάλη» αναφερόμενος στο πρόγραμμα και στον σχεδιασμό του φεστιβάλ: «Κάνουμε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που στόχο έχει, όχι μόνο τη δημιουργία σημαντικών καλλιτεχνικών παραστάσεων, αλλά μιας γενικότερης ανάπτυξης της περιοχής μέσω του πολιτισμού. Συγχαίρω τους προηγούμενους καλλιτεχνικούς διευθυντές που σε δύσκολες συνθήκες κατάφεραν να κρατήσουν το φεστιβάλ με πολύ αξιόλογες παραστάσεις. Επιπλέον, θέλουμε οι ξένοι επισκέπτες να γνωρίζουν ότι, μαζί με την Επίδαυρο υπάρχει και η Ολυμπία, ότι θα μπορούν να βλέπουν θέατρο με αγγλικούς υπέρτιτλους, κάτι που ξεκινά φέτος με τη “Λυσιστράτη” και θα καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια».

Τέλος, ο κ. Αμπαζής τόνισε ότι θα τηρηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες υγιεινής, με αποστάσεις ασφαλείας και μέτρα προστασίας, προτείνοντας στον κόσμο να επιδιώξει ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων μέσω της viva.gr ώστε να είναι και πιο εύκολη η πρόσβαση στο θέατρο.

 

***

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»