19.9 C
Athens
Δευτέρα 16 Μαΐου 2022
 

Η Χριστίνα Θανάσουλα με τον σχεδιασμό φωτισμών, «ζωγραφίζει» επί σκηνής

Το διάστημα που οι θεατρικές σκηνές έμειναν βυθισμένες στο σκοτάδι, η Χριστίνα Θανάσουλα βρήκε τον χρόνο να παρατηρήσει, εκ νέου, το φως, να ξεθάψει και να οργανώσει σημειώσεις, καθώς και να καταγράψει τα βήματα της διαδικασίας, στην προσπάθειά της να «σχεδιάσει» έναν χάρτη του φωτιστικού ταξιδιού, φιλικό προς τον αναγνώστη.
Το βιβλίο «Σχεδιασμός Φωτισμών, ζωγραφίζοντας επί σκηνής στις τέσσερις διαστάσεις» αποτελεί το πρώτο βιβλίο στην ελληνική γλώσσα με αποκλειστικό αντικείμενο τον σχεδιασμό θεατρικών φωτισμών.
Είναι ένα εγχειρίδιο για την τέχνη του θεατρικού φωτισμού, το οποίο επιχειρεί να «ρίξει φως» στην διαδικασία και τη μαγεία του φωτός, εστιάζοντας σε όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία καθιστούν τον θεατρικό φωτισμό καλλιτεχνική δημιουργία, τοποθετώντας τους Σχεδιαστές Φωτισμών στον «πυρήνα» της θεατρικής ομάδας, ενώ παράλληλα, «φωτίζει» τη σχέση και συνεργασία του φωτός με τα υπόλοιπα σκηνικά μέσα.
Οι Σχεδιαστές Φωτισμών είναι επαγγελματίες παρατηρητές του φωτός: σκέφτονται με εικόνες, φαντάζονται το φως δίχως να χρειάζεται να το βλέπουν, ζωγραφίζουν τη σκηνή με πινελιές από φως και σκοτάδι και παίρνουν με τόλμη δημιουργικές αποφάσεις.
Η σχεδιάστρια φωτισμών Χριστίνα Θανάσουλα με το βιβλίο της απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ανθρώπους του θεάτρου. Σε θεατρολόγους, σκηνοθέτες, χορογράφους, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, μακιγιέρ, κριτικούς θεάτρου και ηθοποιούς.
Επίσης σε κουκλοπαίχτες, φωτογράφους, ηλεκτρολόγους, τεχνικούς φωτισμού, οδηγούς σκηνής καθώς και σε σπουδαστές του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο.
Επειδή απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, -το οποίο δεν διαθέτει πρότερη εμπειρία του αντικειμένου-, είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα, αφήνοντας συχνά έξω λεπτομέρειες και μακροσκελείς εξηγήσεις.
Βασικός στόχος του βιβλίου είναι να εμπνεύσει τους νέους δημιουργούς και να τους παροτρύνει ώστε να μελετήσουν περαιτέρω και εις βάθος το αντικείμενο.
Τέλος, για λόγους καλύτερης κατανόησης, περιλαμβάνεται, ως ξεχωριστό κεφάλαιο, case study της παράστασης «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, η οποία παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο, στη σκηνή Ελένη Παπαδάκη (θέατρο Rex), τον Μάρτιο του 2021.

***

Η συγγραφέας του βιβλίου, Χριστίνα Θανάσουλα, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και κάτοχος Master of Arts in Advanced Theatre Practice (strand of Lighting Design) του Royal Central School of Speech and Drama του Λονδίνου.
Στο Λονδίνο φοίτησε με την Υποτροφία Κυβέλη-Γιάννη Χορν του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Επέστρεψε στην Αθήνα και από τότε έχει σχεδιάσει φωτισμούς για περισσότερες από 250 παραστάσεις θεάτρου, όπερας, χορού και site specific projects, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η Χριστίνα Θανάσουλα έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ελληνικό Φεστιβάλ, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, καθώς και με Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και πολλές ανεξάρτητες ομάδες θεάτρου και χορού.
Έχει συμμετάσχει σε δύο ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και είναι η συγγραφέας του Εκπαιδευτικού Υλικού του «Τεχνικού Φωτισμού Ζωντανών Οπτικοακουστικών Εκδηλώσεων».

***

Η παρουσίαση του βιβλίου της Χριστίνας Θανάσουλα με τον τίτλο «Σχεδιασμός φωτισμών. Ζωγραφίζοντας επί σκηνής στις τέσσερις διαστάσεις», έγινε τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021. Για το βιβλίο μίλησαν: Η Δρ. Ίλια Λακίδου, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, σκηνοθέτης – ηθοποιός και η Ελίνα Γιουνανλή, φωτογράφος.

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Σχεδιασμός φωτισμών. Ζωγραφίζοντας επί σκηνής στις τέσσερις διαστάσεις»
Της Χριστίνας Θανάσουλα
Τον πρόλογο έχει γράψει η Δρ. Ειρήνη Μ.Μουντράκη.
Φωτογραφία εξώφυλλου: Ελίνα Γιουνανλή
Διαστάσεις: 17×24 εκ
Σελίδες: 170
Τιμή: 40 ευρώ
Εκδόσεις: Ιδιωτική Έκδοση
Κυκλοφορία: 2021
Μορφή: Σκληρό εξώφυλλο
Σημεία πώλησης: Πωλητήρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, του Εθνικού Θεάτρου και PA Solutions, καθώς και για την Θεσσαλονίκη στο Zaxos Music Store.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
695ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art