23.7 C
Athens
Κυριακή 25 Μαΐου 2025

Χούμους. Ένα παραδοσιακό πιάτο που συμφιλιώνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

Το χούμους είναι ένα κρεμώδες και αφράτο άλειμμα, που τρώγεται στη Μέση Ανατολή συνοδεύοντας φρέσκο ζυμωτό ψωμί ή αραβική πίτα σε ρόλο ορεκτικού. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από ταχίνι και ρεβίθια, λεμόνι και ελαιόλαδο με την προσθήκη διάφορων καρυκευμάτων, ενώ σερβίρεται σε βαθύ πιάτο με αρκετό παρθένο ελαιόλαδο και ρίγανη. Στο Ισραήλ τη θέση της ρίγανης την έχει πάρει το ζάαταρ.
Το χούμους θεωρείται ένα πατροπαράδοτο πιάτο της Μέσης Ανατολής, υγιεινό και νηστίσιμο, πολύ δημοφιλές στους ντόπιους αλλά και στους Δυτικούς επισκέπτες, που μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό, ως ορεκτικό αλλά και ως σνακ αλειμμένο πάνω σε μία φέτα ψωμί ή δίπλα από μερικές τραγανές πίτες. Στα αραβικά hummus σημαίνει ρεβίθια, και πολλές είναι οι χώρες που ανταγωνίζονται για την καταγωγή του με επικρατέστερες την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Στην Ιερουσαλήμ οι ξένοι το καταναλώνουν μανιωδώς, ενώ δεν απουσιάζει ποτέ από το τραπέζι των Ισραηλινών. Ωστόσο, καλύτεροι μάγειρες για το χούμους θεωρούνται οι Παλαιστίνιοι γι’ αυτό κάθε εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του έχει τουλάχιστον έναν σπεσιαλίστα παρασκευαστή που προέρχεται από τα παλαιστινιακά εδάφη. Όταν το χούμους σερβιριστεί στο τραπέζι κι αρχίσει η μέθεξη και η ευωχία του ανατολίτικου φαγητού, οι διαφορές παραμερίζονται και όλοι οι άνθρωποι –ανεξαρτήτως εθνικότητας- συμφιλιώνονται.
Αν θέτετε κι εσείς να φτιάξετε αυτό το θεσπέσιο και παραδοσιακό έδεσμα, ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή:

Χούμους

Υλικά

250 γρ. ρεβίθια βρασμένα, αφού προηγουμένων έχουν μουλιάσει αποβραδίς
60 γρ. ταχίνι
30-40 ml νερό
30 ml ελαιόλαδο
Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
1 σκ. σκόρδο
1/2 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
Αλάτι
Πάπρικα καπνιστή, για το σερβίρισμα
Φύλλα μαϊντανού, για το σερβίρισμα

Προετοιμασία και εκτέλεση

Βάζουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα ρεβίθια, γεμίζουμε με νερό μέχρι να τα καλύψουμε τελείως. Τα αφήνουμε να βράσουν έως να μαλακώσουν εντελώς.
Τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του multi ρίχνουμε το ταχίνι, το χυμό του λεμονιού και τα χτυπάμε για ένα λεπτό. Με ένα κουτάλι καθαρίζουμε τα τοιχώματα και χτυπάμε ξανά για 30 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο και μια μικρή ποσότητα αλατιού. Μπορούμε να προσθέσουμε, αν θέλουμε, λίγο λευκό πιπέρι. Χτυπάμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μισά ρεβίθια και χτυπάμε για ακόμα 1 λεπτό. Καθαρίζουμε πάλι τα τοιχώματα με ένα κουτάλι και προσθέτουμε και υπόλοιπα ρεβίθια. Χτυπάμε για 2 λεπτά μέχρι το μείγμα να αποκτήσει μια λεία υφή.

Συμβουλές

•Αν το χούμους είναι πολύ πηχτό, ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό ή ζωμό από το βράσιμο των ρεβιθιών και χυμό λεμονιού για να το αραιώσουμε.
•Αδειάζουμε το χούμους σε ένα μπολ και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη πάπρικα και φύλλα μαϊντανού.
•Αν θέλετε να κάνετε ένα πιο λείο και εύπεπτο χούμους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρεβίθια χωρίς φλούδα.
•Σε ορισμένες χώρες το πασπαλίζουν με καβουρδισμένα κουκουνάρια.
•Συνοδεύει βραστά αβγά, ψητά μανιτάρια πλευρώτους, ψητές μελιτζάνες και άλλα λαχανικά.
•Ταιριάζει αρμονικά με γιαούρτι.

***

Διαβάστε επίσης:

Za’atar – Μείγμα νόστιμο, υγιεινό, δυναμωτικό και ενισχυτικό του νου

Harissa («Χαρίσα»): Βορειοαφρικάνικη, πικάντικη και καυτερή αλλά προπάντων αξέχαστη

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -