Cat Is Art

Οι γάτες του Banksy

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Ο Banksy είναι γνωστός Βρετανός καλλιτέχνης του γκραφίτι, πολιτικός ακτιβιστής και σκηνοθέτης ταινιών, ανεπιβεβαίωτης ακόμα ταυτότητας. Τα έργα του είναι συνήθως σατιρικά, σχολιάζοντας ζητήματα πολιτικής και κουλτούρας, με επιγράμματα που συνδυάζουν το μαύρο χιούμορ με γκραφίτι, τα οποία εκτελούνται με μια ιδιαίτερη τεχνική στένσιλ. Τα πολιτικού και κοινωνικού σχολιασμού έργα του έχουν εμφανισθεί σε δρόμους, τοίχους και γέφυρες πόλεων σε όλο τον κόσμο. H δουλειά του Banksy ξεκίνησε από την Bristol underground σκηνή και περιελάμβανε συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών και μουσικών. Ειδικοί έχουν σημειώσει ότι το στυλ του είναι παρόμοιο με του Blek le Rat, ωστόσο ο ίδιος ισχυρίζεται πως έχει εμπνευστεί από τον “3D”, έναν καλλιτέχνη, που στη συνέχεια έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του αγγλικού μουσικού συγκροτήματος Massive Attack.

Λίβερπουλ

Ο Banksy αρνείται την πώληση φωτογραφιών ή αναπαραγωγών των έργων του, αν και δημοπράτες τέχνης έχουν αποπειραθεί να πουλήσουν μερικά από τα γκραφίτι αφήνοντας το πρόβλημα της αφαίρεσής τους από την αρχική τοποθεσία στον πλειοδότη της δημοπρασίας. Η πρώτη ταινία του Banksy “Exit through the Gift Shop” έκανε την εμφάνισή της το 2010 στο φεστιβάλ κινηματογράφου Σαντάνς, ενώ στην Ελλάδα έχει μεταφραστεί ως “Η Τέχνη στο δρόμο”. Τον Ιανουάριο 2011 προτάθηκε για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και το 2014 βραβεύτηκε ως πρόσωπο της χρονιάς στα Webby Awards.

 

Μπουένος Άιρες

To όνομα καθώς και η ταυτότητα του Banksy παραμένουν άγνωστα, ωστόσο έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 από την εφημερίδα Mail on Sunday αποκάλυψε, πως πρόκειται για τον Robin Gunningham, έναν παλιό μαθητή του δημόσιου, καθολικού σχολείου Bristol. Η υπόθεση αυτή ενισχύθηκε το 2016 σύμφωνα με μια μελέτη με θέμα τις τοποθεσίες, που έχουν εντοπισθεί έργα του Banksy και διαπιστώνεται πως η συχνότητα εμφάνισης των έργων του συσχετίζεται με τις γνωστές κινήσεις του Gunningham.

Υπάρχουν, επίσης, εικασίες, που υποστηρίζουν ότι ο Banksy είναι γυναίκα ή μια ομάδα επτά καλλιτεχνών. Toν Οκτώβριο 2014 κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Banksy συνελήφθη και η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο του Διαδικτύου. Παράλληλα, έχει δεχθεί οξεία κριτική κατηγορούμενος πολλαπλές φορές για βανδαλισμό και αντιγραφή άλλων καλλιτεχνών.

Βαρκελώνη

Νέα Υόρκη

 

Ο street art παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης Banksy έχει κάνει γκράφιτι και στη Γάζα, όπως φαίνεται στην κορυφαία φωτογραφία. Ένα από τα γκράφιτι που άφησε στα χαλάσματα είναι ένα γατάκι με ροζ φιόγκο. Με τη δημιουργία του αυτή θέλησε να κριτικάρει την αδιαφορία του κόσμου για τη Γάζα.

Γάτες έχει ζωγραφίσει επίσης στο Λίβερπουλ, τη Νέα Υόρκη, τη Βαρκελώνη, το Μπουένος Άιρες κι αλλού.

 

Εκτύπωση
eirini aivaliwtouΟι γάτες του Banksy

Related Posts