14 C
Athens
Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Αστέρης Πελτέκης. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ

Τη μεγάλη χαρά και τιμή που αισθάνεται για την κομβική θέση που ανέλαβε σε έναν σημαντικό, όπως υπογράμμισε, οργανισμό, εξέφρασε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) Αστέρης Πελτέκης, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η χαρά του μετριάζεται από τη συγκυρία της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία κι επισήμανε ότι στόχος του είναι από τη θέση του στο «τιμόνι» του ΚΘΒΕ να προβάλλει αντιπολεμικά έργα, εκπέμποντας ανάλογα μηνύματα. «Μοναδικό όπλο των ανθρώπων της τέχνης απέναντι σε κάθε μορφή βίας είναι ο πολιτισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
***
Ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρολόγος, ο κ. Πελτέκης σπούδασε στη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ και συνεργάστηκε με το θέατρο σε πολλές παραστάσεις. Στις δηλώσεις του μίλησε για «επιστροφή στην Ιθάκη», στην οποία κομίζει τα εφόδια του ταξιδιού.
Ο κ. Πελτέκης ευχαρίστησε την πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης της υποψηφιοτήτων που τον επέλεξε καθώς και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού που έκανε δεκτή την πρόταση.
Οι βασικοί του στόχοι
Τους βασικούς στόχους του σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος αναπτύσσει σε γραπτή δήλωσή του για τα νέα του καθήκοντα ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρολόγος και υποψήφιος διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο πάνω στην πολιτιστική διαχείριση Αστέριος Πελτέκης, ο οποίος αναλαμβάνει το «τιμόνι» του ΚΘΒΕ ως καλλιτεχνικός διευθυντής, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.
«Καταρχάς θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου για την τιμή που μου έγινε να αναλάβω το τιμόνι αυτού του ιστορικού φορέα, ο οποίος υπήρξε το εφαλτήριο στη θεατρική μου διαδρομή. Είναι ο χώρος, μέσα στον οποίο γαλουχήθηκα και αναπτύχθηκα έως ότου ανοίξω τα φτερά μου σε νέες περιπέτειες, για να ξαναγυρίσω με εφόδιο την εμπειρία όλων αυτών των ταξιδιών με τις καλές και τις δύσκολες στιγμές τους. Λυπάμαι που δεν μπορώ να χαρώ όσο θα ήθελα, λόγω της συγκυρίας της πολεμικής σύρραξης, που αμαυρώνει και σκιάζει με τα σύννεφά της κάθε προσωπική ή συλλογική επιτυχία ή χαρούμενη στιγμή. Οδηγούμαι, έτσι, αναπόφευκτα στη σκέψη ότι η τέχνη οφείλει να στέκεται απέναντι σε κάθε μορφή βίας με όπλο στη φαρέτρα της τον πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, πήρα την απόφαση ένας από τους βασικούς άξονες του ρεπερτορίου του θεάτρου να είναι το αντιπολεμικό έργο και οι αντιπολεμικές δράσεις, που σε συνδυασμό με το ουμανιστικό στοιχείο και τα κοινωνικοϋπαρξιακά ζητήματα θα συγκροτήσουν μια πιο ολιστική προσέγγιση της θεατρικής πράξης, προκειμένου να εγείρει συζήτηση και προβληματισμό αφενός, ψυχαγωγία και αποφόρτιση από τις πιέσεις της δύσκολης, σε πολλά επίπεδα, περιόδου που διανύουμε, αφετέρου», αναφέρει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ.
«Επίσης», προσθέτει, «μέσα στους βασικούς στόχους είναι η αναγέννηση του ΚΘΒΕ και της Δραματικής Σχολής του, η εξωστρέφεια τόσο προς την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, με άνοιγμα και συνεργασίες στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και όπου αλλού θα μπορούσε να ταξιδέψει ο πολιτισμός. Εξίσου σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η συγκέντρωση χορηγιών και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που θα επιτρέψουν στον οργανισμό μεγαλύτερες και σημαντικότερες δράσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και παραγωγή σημαντικού καλλιτεχνικού αποτελέσματος τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ ευχαριστεί και επισημαίνει «τη συμβολή της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής, που μέσα από μια διαδικασία που ακολουθήθηκε για πρώτη φορά για την επιλογή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο ΚΘΒΕ με τίμησε με την επιλογή της εξαίροντας το όραμά μου για το θέατρο και τη συνολική υποψηφιότητά μου» αλλά και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καθώς και τον υφυπουργό Νικόλα Γιατρωμανωλάκη που αποδέχτηκαν την πρόταση της επιτροπής και την επικύρωσαν.
Υπόσχεται δε στους βασικούς πρωταγωνιστές του θεάτρου, «που δεν είναι άλλοι από τους εργαζομένους του σε όλους τους τομείς, αλλά και στο κοινό της πόλης, που χωρίς αυτό δεν έχει λόγο ύπαρξης το θέατρο, ότι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να είναι το Κρατικό Θέατρο μια σημαντική κοιτίδα πολιτισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -